Muğla’da emeklilerden eylem: “Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor”

Muğla’da emeklilerden eylem: “Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor”
 MUHABİR
Tüm Emekliler Sendikası Muğla Şubesi, Menteşe’de Sınırsızlık Meydanı’nda yaptığı açıklamada, “Bu hayat pahalılığında, her üç emekliden ikisinin 10 000 lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zordur” dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesi Sınırsızlık Meydanında Tüm Emekliler Sendikası Muğla Şubesi tarafından emekli maaşları ile ilgili açıklama yapıldı.

Tüm Emekliler Sendikası Muğla Şubesi adına açıklamayı okuyan Adil Eroğlu, “Bugün Tüm Emeklilerin Sendikası olarak Ardanuç'tan Edirne'ye, Giresun'dan Mersin'e kadar onlarca il ve ilçede alanlardayız. Sefalete, yoksulluğa, açlığa mahkum edilmeye itirazımızı en güçlü şekilde duyurmak için alanlardayız.

“KASABIN YOLUNDAN VAZ GEÇTİK, EKMEK ALAMIYOR”

Emeklilerimiz beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor, Karnını doyuramıyor. Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor. Alış veriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu.. Kasabın yolundan vaz geçtik, ekmek alamıyor... Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor. Bakın şurada bir simitçiden bir bardak çay 45 lira. Emeklinin dinlenmek için simitçiden bir bardak çay içebilme şansı kalmadı. Dost sohbeti yapacağı, bir fincan kahve içebileceği bir mekan hayal oldu... Emekliler, 40 yıl hatırı kalan bir fincan kahveyi, bir kafede 40 yılda içemez duruma düşürüldü. Derin yoksulluk nedeniyle geleneklerimizi ve göreneklerimizi terk ettik. Emeklilerin tek gidebildiği yer, parklarda ki belediye bankları oldu. Boş bank bulan şanslı sayılıyor. Tabii hava soğuk veya yağışlı değilse...Emeklilerin kaliteli yaşlanmasının ölçütü, banklara hapsedilen bir yaşam oldu. Bu onur, bu iktidarındır!

“HER ÜÇ EMEKLİDEN İKİSİNİN 10 000 LİRA ALDIĞI BİLİNİYOR”

İktidara sesleniyoruz, duyun bu çığlığı ve acil çözüm üretin. BES- AR’IN araştırmasına göre açlık sınırı 20 834 lirayı, yoksulluk sınırı 60 757 lirayı aştı. Bekar bir çalışanın sadece yaşam maliyeti 26 970 liradır.

Bu hayat pahalılığında, her üç emekliden ikisinin 10 000 lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zordur! Denklem açıktır. 4 kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına; giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, İnternet, eğitim giderleri eklendiğinde asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor.

“10 BİN LİRA İLE GİRDİLERİN KARŞILANMASINI ÇÖZEN VARSA BERİ GELSİN”

Sosyal ve kültürel aktiviteleri saymıyoruz bile. Yani yoksul yaşamak için bile 60 750 liraya ihtiyaç varken, 10 000 lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin.

Buradan bütün emekli vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Sizin umutla beslenme zamanınız yoktur. Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın. Barışçıl ve demokratik tepkilerinizi gösterin. Demokratik haklarımızı fiili ve meşru yollarla kullanıp, en geniş şekilde örgütlenin. Kurtuluş kendi ellerinizdedir. Onun da yolu örgütlenmekten geçer.

Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme, ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir.

Emekliler için “Toplu Sözleşmeli Sendika” yasası çıkarılmalıdır. Sendikalarımıza dokunulmamalıdır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmelidir.

Bu vesileyle siyasi iktidara seslenmek istiyoruz. Taleplerimizi dikkate alın. Çözüm üretin. Şayet bizi duymazdan gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz. Adım atmazsanız, yakın bir zamanda bir çok bölgede mitingler düzenleyeceğiz.

İsteklerimizin yanıtsız kalması halinde yapacağımız bölgesel mitinge, şimdiden bütün emek ve demokrasi güçlerini güç birliğine davet ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.