Muğla’da ormanlık alanda, “dinamit” kullanıldığı iddiası

Muğla’da ormanlık alanda, “dinamit” kullanıldığı iddiası
 HABER MÜDÜRÜ
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti. 20 yıllığına 5 Temmuz 2022 tarihinde işletme hakkı özel firmaya verilen Mesire yerinde firma tarafından “Dinamit” patlatıldığını öne süren video sosyal medyada ve yerel basında tepkilere neden oldu.

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti. Mesire yerinde firma tarafından “Dinamit” patlatıldığı iddiası sosyal medyada ve yerel basında tepkilere neden oldu.

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti.

whatsapp-image-2024-05-06-at-09-41-19.jpegFARALYA GÖNÜLLÜLERİ AĞAÇ KESİMİNE TEPKİLİ

Mesire Yeri’nin Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 20 yıllığına kiralanmasının ardından, bölgede yoğun ağaç kesimi yaşanmıştı.

80'den fazla kelebek türünün yaşadığı Kelebekler Vadisi'nin de sınırları içerisinde olduğu Faralya Mahallesi'nde deniz kıyısındaki ormanlık alanda tesis ve yapı inşaatı için gerçekleştirilen ağaç kesimlerine Faralya Gönüllüleri tepki göstermişti.

Sosyal medya hesapları üzerinden seslerini duyurmaya çalışan Faralya Gönüllüleri, çektikleri videolar ile Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri'nin işletme hakkının 20 yıllığına Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne kiraya verilmesinin ardından bölgede yoğun bir ağaç kesimin gerçekleştiğini ve tarihi Likya Yolu'nun da tahrip edildiğini duyurmuşlardı.

Faralya Gönüllüleri, onlarca ağacın kesildiği mesire alanını drone ile görüntüleyerek sosyal medya da paylaşarak, destek çağrısında bulunmuştu.

whatsapp-image-2024-05-06-at-09-41-20-1.jpegŞİRKET MESİRE ALANINDA “DİNAMİT” KULLANDI İDDİASI

Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 20 yıllığına kiralanan 98 bin metrekarelik alandaki çalışmalarına devam eden Mesire yerinde “Dinamit” patlatıldığını iddia eden video sosyal medyada ve yerel basında tepkilere neden oldu. Bölgede yaşanan patlama sonrasında oluşan toz bulutu bir vatandaş tarafında kaydedildi ve sosyal medya da paylaşıldı. Yaşanan patlama sonrasında, bölgede bulunan turistik işletmelere, taş sıçradığı öğrenildi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERDİLER

Sosyal medya kullanıcılar ise bölge de yaşanan ağaç kesimine tepki gösterdiler. Bazı tepkiler şöyle:

“Faralya Mahallesindeki devlet ormanının Kırtur Şirketine kiralanmasıyla başlayan süreçte yanacak ağaç bile kalmadı.

Muğla Faralya’da 98 dönümlük ormanlık alanda rant talanı! Fethiye Orman İşletmesi içerisinde kalan Sümbeki Burnu Mesire Yeri’nin işletme hakkı 20 yıllığına Kırtur Turizm adlı şirkete verildi. Ormanlık alanda ağaçlar sermaye için kesilmeye başlandı.

Kırtur Fethiye’nin tamamını ele geçirmek için adım adım ilerliyor. Önce Babadağ, sonra Faralya Sömbeki Koyu, Şimdi de Belcekız Plajı. Yakında ilçeye girmek dahi izne tabi olabilir.

Şuan bütün Ege ve Akdeniz’de yağma operasyonu var. Biri de Fethiye Faralya’daki. Likya yolu üzerinde bulunan Sömbeki Burnu’nun Kırtur firması tarafından kiralanması. Bütün ağaçları kesiyorlar. Yabancılar oturup ağlıyorlar.”

YEREL BASIN TEPKİLİ

Yaşanan “Dinamit Patlaması” iddiası Fethiye’de yerel basını da harekete geçirdi. Mesire alanında yaşandığı iddia edilen dinamit patlaması iddialarıyla ilgili Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulunan turizm tesisinin işletmecisi Cem Aygencer, bölgede kazı çalışmaların yapıldığını anlatarak, şunları söyledi:

“Hiçbir şey yokken sabah 8.40’ta hiç kimsenin haberi olmadan böyle güm diye çok kuvvetli bir sesle birlikte bizim bütün personel ve müşteriler dahil olmak üzere uyandık. İşin birazcık daha tekinsiz tarafı, oradan bizim otelimize bir takım taş ve parçalar geldi. Bu risk teşkil eden bir şey. Herhangi bir önlem olsa, haberimiz olsa çok iyi çünkü aramızda tansiyon hastası insan da var. Hani bunun sorumluluğunu kim alacak”

Aygencer, yaşanan patlaması sonrasında harekete geçerek konuyu Fethiye Faralya muhtarlığına ilettiklerini anlattıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Herkes duyduğunu ve gördüğünü yazdı. Tabii ki karşı taraf olarak da firma, durumun beklenenden fazla ses ve şiddet yarattığına yönelik bir açıklama yaptı. Özürlerini dile getirdi. Eğer bunun devamı gelecekse de burada bayağı bizi yoracak ve zorlayacak bir periyot olacak. Bizim etrafımızdan sağ sol fark etmeksizin nereye bakarsanız bakın sadece birbirleri arasında bir veya bir buçuk metre olan bir sürü çam ağacı görüyordunuz. Şu an baktığınız takdirde, gördüğünüz gibi hiçbir şey yok. Bu hem bölgenin doğasını yok etti, hem de aurasını kaybettirdi. Bölgeye gelen turistler, bölgenin doğası için burayı tercih ediyor. Mevcut korumamız gereken bir alanı bu şekilde çok da korumadan bilinçsiz bir şekilde tahrip etmek pek doğru bir şey değil”

whatsapp-image-2024-05-06-at-09-41-20.jpegİHBAR SONRASI HAREKETE GEÇTİLER

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise orman tarafından 20 yıllığına kiralanan mesire alanında Patlama yaşandığı iddiaları ile ilgili kendilerine gelen ihbarlar sonrasında harekete geçerek, bölgede yapılan çalışmaları sonlandırdıklarını ifade ettiler.

Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü Yetkilileri ise söz konusu firmanın kendisine tahsis edilen alanda düzleştirme çalışması yaparken kayaları kolay parçalamak için, kayaların içine özel bir solüsyon koyduğu bilgisini aldıklarına işaret ederek, şu bilgileri verdiler:

“Solüsyon iş makineleri kayaları kırarken patlamaya neden olmuş. Bölgede dinamit kullanımı söz konusu değil. Mesire alanını kiralayan yetkililerle konuştuk ve söz konusu zemin düzeltme çalışmalarına son vermelerini istedik. Bölgeye inceleme yapmak üzere ekiplerimizi gönderdik. Çalışmaları bölgedeki turizm sezonunun biteceği Kasım ayına kadar sonlandırmalarını istedik”

Solüsyon Patlayıcılar

Solüsyon patlayıcılar, özellikle metan gaz çıkışı olma riski olan yeraltı kömür madenlerinde kullanım amacı ile üretiliyor. Yüksek detenasyon basınç ve kırma gücüne sahipler ve patlatma sonrası çıkan gaz oranları TNT ve Nitrogliserin bazlılara göre daha düşük.

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.