Muğla'da sağlık emekçileri: Hakkımız olanı alana, şiddet son bulana dek mücadelemiz sürecek

Muğla'da sağlık emekçileri: Hakkımız olanı alana, şiddet son bulana dek mücadelemiz sürecek
 MUHABİR
Muğla'da sağlık emekçileri 12 yıl önce hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı anarak sağlık alanında yaşanan şiddet sorununu eleştirdi, hak talebindeki mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

Muğla'da sağlık alanında faaliyet yürüten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Muğla Şubesi, Muğla Tabip Odası, Muğla Aile Hekimleri Derneği, Muğla Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Genel Sağlık İş Muğla Şubesi, Birlik ve Dayanışma Sendikası Muğla Şubeleri, hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın 12. ölüm yıldönümünde bir basın açıklaması yayımlayarak sağlık alanında şiddetin son bulunması talebinde bulundular.

Dr. Ersin Arslan anıldığı, vergide adalet çağrılarının yinelediği açıklama da, "Bugün 17 Nisan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün on ikinci yılı. ‘17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü’ olarak ilan edip, on iki yıl geçmesine rağmen şiddetin durmadığı aksine arttığı bir dönemde, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için başlattığımız mücadele ile ‘Aile hekimliği çalışanları vergide Adalet İstiyor!’ Çarşamba eylemlerinin sekizinci haftasında bir aradayız.‘Zulüm arşa dayandı. Hakkımın zerresini helal etmiyorum. Bu çerçevedeki tüm eylemlere destek vereceğim.’ 2024 yılının Mart ayının ücretlerini 15 Nisan’da alınca ücretlerimizden yapılan haksız ve adaletsiz vergi kesintileriyle her ay düşen ücretlerimiz, artan enflasyon karşısında düşen satın alma gücümüz ve bu duruma karşı başlattığımız haklı eylemlerimizin sekizinci haftasındayız. Ülke çapında yaptığımız anket sonuçlarına göre sadece Mart ayının ek vergi kesintisinin ortalama 6.500 TL olduğunu, ayrıca ankete katılan aile hekimliği çalışanlarının dörtte birinden ek vergi kesintisiyle birlikte performans kesintilerinin yapıldığını ilan ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Sağlık çalışanlarına uygulanan vergilendirme sisteminin eleştirildiği açıklama da hükümet temsilcilerine sorular yöneltildi, "Aile hekimliği çalışanları sekiz haftadır ‘Vergide Adalet İstiyoruz!’ diye kendi Aile Sağlığı Merkez(ASM)lerinden eylem yapıyor ama hükümetin haklı talebimize kayıtsızlığı sürüyor. Çalışanlar ve yıllardır çalıştıklarıyla biriken emekli paralarıyla geçinemeyenlerin yerel seçimlerde hükümete yaptıkları uyarı dikkate alınmalı, çalışanların sırtına yüklenen yüksek vergi kesintilerinden vazgeçilmelidir. Hükümete soruyoruz: İkinci ayında düşen ücretlerimiz, yapılan ek vergi kesintileri kamudan beslenen hangi şirketten kesiliyor diye soruyoruz? Kamudan yüksek vergi muafiyetleriyle, vergi aflarıyla beslediğiniz, büyüttüğünüz bir avuç şirkete sağladığınız destek ne zaman son bulacak? Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Aile Hekimliği çalışanlarından her ay giderek artan oranda % 35’e varan vergi kesintilerine son verilsin. Ücretlerden yapılan vergi kesintileri her ay sabit ve en fazla %15 oranında olsun. Talebimizde ısrarlıyız, mücadelemizden vazgeçmiyoruz."

Sağlık emekçileri verdiklerine mücadelede kararlılık çağrılarını da yineledi; "Şimdilik Aile Sağlığı Merkezlerinde sürdürdüğümüz esas olarak tüm çalışanların ücretlerinden kesilen yüksek vergilere karşı ortak mücadele hareketi başlamıştır. Bu talebimiz tüm çalışanlardan hatta gelir düzeyi düşük halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergilerin sınırlandırılması içinde olduğunu bildirmek isteriz. Talebimiz karşılanana dek tüm ASM’lerde her Çarşamba eylem yapmaya, haklarımız için mücadele etmeye kararlıyız. Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesi ve vergi adaleti için yürüttüğümüz mücadeleye tüm kamuoyunun destek vereceğine inanıyoruz."

Bu haber toplam 122 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.