Muğla’da Ege Denizinde Santorini Adası ve civarında yaşanan sismik aktivite sonucu meydana gelebilecek muhtemel daha büyük bir deprem, tsunami veya bir volkanik patlamanın Türkiye kıyıları için oluşturabileceği tehlikeler, alınan önlem ve hazırlıklar hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, uzman bilim insanları ile ele alındı.
AFAD Muğla İl Müdürlüğünde yapılan toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, şunları söyledi:
“Ege Denizinde Santorini Adası ve civarında 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren görülen sismik aktivite sonucu meydana gelebilecek muhtemel daha büyük bir deprem, tsunami veya bir volkanik patlamanın ülkemiz kıyıları için oluşturabileceği tehlikeler, alınan önlem ve hazırlıklar hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızın temsilcileri, uzman bilim insanlarımız Prof. Dr. Orhan Tatar, Dr. Sadi Ergin, Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Prof. Dr. Levent Gülen, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Doç. Dr. Selim Özalp, Dr. Gökhan Atıcı, Dr. Akın Kürçer ve alanında uzman araştırmacıların katılımı ile kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik”
Vali Akbıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ege Denizi’nde yaşanan hareketliliğin yol açacağı muhtemel riskler değerlendirilerek, ilk andan itibaren AFAD Başkanlığı ile koordineli bir şekilde yerel yönetimlerimizden, güvenlik güçlerimize, akademisyenlerimizden, sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde riskleri en aza indirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplantımızda, deprem, tsunami risklerine karşı erken uyarı sistemleri ve acil müdahale planları detaylı bir şekilde ele alındı”
TSUNAMİ SENARYOLARI HAZIR
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Hazırlanan Senaryolar kapsamında; mevcut Tehlike ve Risk haritaları ile Tsunami olması durumunda kıyılardaki ‘Su Basma Seviyeleri’ ve ‘Tahliye Haritaları’ güncellenerek ‘Tsunami Tahliye Planı ve Yürüyüş Süreleri Haritaları’ oluşturulduğuna işaret ederek, şunları ifade etti:
“Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde oluşturulan Muğla İl Afet Müdahale Planı kapsamında 23 çalışma grubunun yapacağı çalışmalar değerlendirilmiş, plan kapsamında kapasite ve ihtiyaç analizleri yapılmıştır.
Muğla İl Afet Müdahale Planı’na uyumlu Bodrum İlçe Afet Müdahale Planı ivedi olarak hazırlanmış, Muğla İl Risk Azaltma Planı kapsamında yapılması gereken çalışmalar hızlandırılmıştır. Bodrum İlçemizde 2019 yılından bugüne hizmet veren Tsunami Erken Uyarı Sistemlerinin anlık veri iletimleriyle AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemine entegrasyonu kontrol edilmiştir.
Bodrum ilçemizdeki İkaz ve Alarm Sistemlerinin bakım ve kontrolleri yapılmış, Datça İlçemize de İkaz ve Alarm Sistemi kurulmuştur. Olası afet anında müdahale çalışmaları kapsamında tedbir amaçlı 7 ilimizden 40 Arama-Kurtarma Personeli Bodrum ve Datça İlçelerimize konuşlandırılmıştır.”
Denizlerde Yaşanan Su Çekilmeleri
Vali Akbıyık, son günlerde basında denizlerde su çekilmesi haberleri yer aldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bu durum meteorolojik bir durumdur.Ege Denizindeki sismik hareketlilik ile ilgisi bulunmamaktadır. AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi, Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanları süreci yakından takip etmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmelerini özellikle rica ediyor, saygılar sunuyorum”
Muğla AFAD İl Müdürlüğündeki toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Muğla’daki kurum müdürleri ve muhtarlar katıldı.