Yorgun Kaplumbağa'nın yardımına yetiştiler

 MUHABİR
Dünyaca Ünlü Alanya Yeşilöz Sahiline yuvasını yaptıktan sonra yorgun olduğu için denize ulaşamayan Kaplumbağa yardımına koşan çevre dostu çift tarafından denize ulaştırıldı.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), Dünyaca Ünlü Alanya Yeşilöz Sahiline yuva yaptıktan sonra yorgun olduğu için denize ulaşamayan Kaplumbağanın yardımsever bir çift tarafından denize ulaştırıldığını belirterek, çevre dostu çifte teşekkür etti.
DEKAMER, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer verildi:

“Alanya Yeşilöz Sahiline yuva yaptıktan sonra yorgun olduğu için dalgalarla baş edemeyen ve bu nedenle denize ulaşamayan yorgun deniz kaplumbağası anneye el uzatan doğa dostları Güldane Şahin ve eşi Menderes Şahin’e teşekkür ederiz. Duyarlılıkları ile bir deniz kaplumbağasına yardımcı oldular.”
Dalgalar ters çevirdiği için denize ulaşamayan kaplumbağaya eşiyle birlikte yardım eden ve onları görüntüleyen Güldane Şahin ise şunları söyledi:

“Alanya ve Gazipaşa sahillerinde caretta caretta’ları gönüllü olarak koruyorum. O gün Yeşilöz sahilinde dalgaların ters çevirdiği Caretta Caretta’yı gördüm. Çok büyüktü, carettayı çevirmeye gücüm yetmedi. Eşimi yardıma çağırdım. Eşimin yardımı ile denize ulaşmasını sağladık. Yavrularını da yuvaya koyduk. Alanya yeşilöz sahili SİT alanıdır doğa korumanın tabelaları mevcuttur caretta carettaların ve yeşil deniz kaplumbağalarının yoğun yuva yaptığı bir sahilidir onun için sahilde yapılaşmaya izin verilmemektedir. Ayrıca kum zambakları “Maritimın Patri” tüm aynı bölgede mevcuttur daha önce de bahsetmiştim caretta carettalar ve kum zambakları yeşilöz sahilinde kardeş oldular. Herkesi carettaları koruma davet ediyoruz”

whatsapp-image-2024-05-15-at-11-43-12.jpeg

TEDAVİLERİN ARDINDAN DENİZLE BULUŞUYORLAR

Muğla’nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi’nde bulunan dünyada en iyi korunan plajlar arasında gösterilen ve caretta carettaların önemli üreme alanları arasında yer alan İztuzu Plajı, gündüz turistlere gece de nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettalara ev sahipliği yapıyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi (DEKAMER) görevlileri, kumsalda kuluçka döneminden yavruların denizle buluştuğu ana kadar çalışma yürütüyor.
Merkezde tedavisi tamamlanan caretta carettalar tedavilerinin ardından denizle b uluşturuluyor. Kuluçka dönemlerini tamamlayarak kabuklarından kurtulan yavrular ise kumu kazarak yüzeye çıkıyor ve denizle buluşuyorlar.

Bu haber toplam 542 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.