Muğla'nın vazgeçilmez lezzeti: Çıntar

Muğla'nın vazgeçilmez lezzeti: Çıntar
Muğla'da sonbahar ve kış aylarının gelişi çoğu kişi için çıntarın habercisidir. Bereketli yağmurlarla birlikte doğanın bize verdiği hediyelerden olan mantar ailesinin gözbebeği, aynı zamanda antioksidan özelliği bulunan çıntarı toplarken çok dikkatli olmalısınız.

En lezzetli yabani mantarların başında gelen çıntar, ege bölgesinin vazgeçilmez geleneksel lezzetlerindendir. Özellikle Muğla bölgesindeki ormanlık arazilerde bulunan çıntarın çok çeşitli pişirme şekilleri bulunur.

Toprakların içinden toplanan çıntarın çok iyi temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz. Bol su ile yıkanan çıntarın kısa süre içinde tüketilmesi gerekir.

Muğla'nın gözbebeği çıntarı bir de böyle deneyin

Çıntarla yapılabilecek yemeklerin sınırı yoktur. Mangalda ya da közde, fırında ya da haşlama, en çok da kızartma şeklinde tüketilen bu eşsiz lezzeti bir de böyle deneyin.

Zehirli türlere dikkat!

Vücuda sayısız faydası bulunan, immün sistemine yararlı, bağışıklığı geliştiren ve antioksidan özelliği bulunan çıntara, mantarlar familyasındaki en popüler yiyecek diyebiliriz.

Profesyonel kişilerce toplanması gereken çıntarın zehirli türleri de bulunuyor.

Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın tadı kuzu etine benzetilir. Sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında da kullanılan çıntarın, mangalda ızgarası da yapılabilir.

Çıntar mantarı tarifi denince ilk olarak akla uçları kıtır kıtır şekillenmiş dumanı üstünden mantarlar gelir. Çıntar mantarının en lezzetli iki hali; ister kavurun isterseniz kızartın. Çıntar mantarı kavurması dışı çıtır içi sulu olurken, kızartması ise bol yağın etkisiyle iştah kabartır! Az malzeme ile hazırlanan bu tarifler ile yemeğiniz kısa bir süre içerisinde hazır olacak.

Çıntar kavurması ve kızartması:

Çıntar kavurması için;

Çıntarları bol suda iyice yıkayın.

Yıkadığınız mantarları irice doğrayın.

Tencerede su kaynatın kaynayan suyun içine mantarları atıp biraz haşlayın.(10-15 dakika)

Yemeklik doğradığınız kuru soğanı sıvı yağda kavurun.

Soğanlar kavrulunca üzerine doğrayıp haşladığınız mantarları atın. Biraz da mantarlarla soğanı kavurun.

Tuzunu ilave edin, çıntarlar suyunu çekince ocağın altını söndürün.

Çıntar kızartması için;

Mantarları kızartmak isterseniz küçük veya orta büyüklükte olan mantarları bütün olarak haşlayın.

Haşladığınız mantarları tuzlayıp, una buladıktan sonra kızgın yağda kızartın.

Ağır olur derseniz una buladığınız mantarları yağladığınız fırın tepsisine sıralayın. (üst kısımları alta gelecek şekilde)

Çıntarların üzerine bir iki damla zeytinyağı gezdirin.

Fırında veya kuzinede pişirin.

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 1570 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum