OCAK BELGESELİ SEYDİKEMER’DE İZLEYİCİLERLE BULUŞTU

OCAK BELGESELİ SEYDİKEMER’DE İZLEYİCİLERLE BULUŞTU
Seydikemer Belediyesi, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği iş birliği ile düzenlenen ‘Ocak Belgeseli’ Seydikemer’in Kabaağaç Mahallesinde ilk kez izleyici ile buluştu. İzleyicilere duygu dolu anlar yaşatan belgesel gösteriminde konuşan Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz; “Seydikemer ve Fethiye’de Kuvâ-yi Milliye ruhunu gördüm. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşını nasıl hep birlikte kazandıysak yangınları da hep birlikte söndürdük” ifadelerini kullandı.

Antalya’nın Manavgat İlçesinde başlayan, Muğla’nın Seydikemer, Bodrum, Köyceğiz, Dalaman, Fethiye, Milas, Marmaris, Yatağan, Kavaklıdere, Menteşe ve Datça ilçelerinde de aynı anda başlayan orman yangınları, Türkiye Cumhuriyeti tarihine en büyük orman yangınları olarak geçti. Orman yangınları sonrası yüzlerce insan evlerini kaybetti; onlarca türden binlerce hayvan yaşamını yitirdi, ormandan geçinen köylüler geçim kaynaklarını yitirdi, yüzbinlerce ağaç, binlerce endemik bitki ve arılar yok oldu.

Seydikemer’in Kabaağaç Mahallesi’ndeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye gelen yönetmen Ömer Öner, soğutma çalışmaları tamamlandıktan sonra ‘Ocak Belgeselini’ çekti. Muğla’nın birçok ilçesi olmak üzere Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yanan alanları görüntüleyen Ömer Öner, yangınlarla ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla ‘Ocak Belgeselinin’ ilk gösterimini Kabaağaç Mahallesinde yaptı.

Yönetmen Ömer Öner de Ocak Belgeselini nasıl çekmeye karar verdiğini anlatarak; “Yaklaşık bir yıl önce buraya soğutma çalışmaları için geldiğimde bir belgesel olması gerektiğini düşünmüştüm. Ve açıkçası burada bir gösterim yapmaya bir yıl önce karar vermiştim. Seydikemer Belediyesi ve Fethiye Belediyesi ortaklığında böyle bir belgesel hazırladık” dedi.

Kabaağaç Mahalle Muhtarı Ramazan Aytekin; “2021 Ağustos ayı içerisinde bölgemizde çıkan orman yangınları çok üzüntü yaşattı. FEFSAD tarafından hazırlanan Ocak Belgeselinin çekiminde, sunumunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından ‘Ocak Belgeseli’ ilk defa izleyicilerin gösterimine sunuldu. 2021 yılında yaşanılan orman yangını felaketinin bir kez daha gözler önüne serildiği belgeseli izleyenler duygu dolu anlar yaşadı.

BAŞKAN OTGÖZ: “BU BELGESEL BİZE ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ”

Yaklaşık 70 dakika süren belgesel gösteriminin ardından duygularını paylaşan Başkan Otgöz; “Yangın Arifler Mahallesi’nden başladı. Çaykenarı ve Kabaağaç’a sıçradı. İlk yangın çıktığı zaman kalabalığı gördükten sonra tüylerim diken diken oldu. Bu birlik, beraberlik ve dayanışmayı orada gördüm. Vatandaşları bıraksan ellerindeki su şişesiyle bile yangını söndürmeye gideceklerdi. Ama maalesef yangınlar oluyor. Yangınlarda 2 tane evimiz yandı. Allah’a şükürler olsun zararları devletimiz tarafından karşılandı ama yanan ormanlar kayboldu gitti. Seydikemer ve Fethiye’de Kuvâ-yi Milliye ruhunu gördüm.  Çanakkale ve Kurtuluş Savaşını nasıl hep birlikte kazandıysak yangınları da hep birlikte söndürdük. Biz eşiklerden döndük. Eşik en yüksek tepe. Eğer orayı eşiklerden dönmeseydik Muğla’nın en büyük yangını Seydikemer, Fethiye’de olurdu. 7’den 70’e emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çökek’teki yangında su sıkıntısı çekmedik. Gelen helikopterler kısa zamanda eşikteki yangınları söndürdü. Bu belgesel bize çok şey öğretti. Gelecekteki yangınlarda nasıl davranmamız gerektiğini bize gösterdi. Ömer Bey’e, Başkanıma ve yardımcılarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BAŞKAN OTGÖZ: “YANGINLARI ÖNLEMEK BİZLERİN GÖREVİ”

Yangınların çoğunun insan kaynaklı olduğunu ve ormanlarımızı korumak için daha dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Başkan Otgöz;  “Yangının insan kaynaklı olduğu belli. Ama bunu söndürecek olan da bizleriz. Çok titiz davranmalıyız, takip etmeliyiz. Bunları önlemek bizlerin görevi. Mili servetimiz yanıp kül olduğu zaman her taraf simsiyah kalıyor. Yeniden ağaçlandırdığımız zaman en az bir 10 yıl gidiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Devletimiz gerekli önlemleri alıyor. Yangınlarda en büyük zararı Kabaağaç Mahallesinde yaşadık. O yaraları da sardık. Fethiye Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Çok emek sarf etmişler. Bodrum’dan Manavgat’a kadar uzanmışlar. Allah onlardan da razı olsun” ifadelerini kullandı.

KAYMAKAM BALCI: “TATBİKATLARIMIZI YAPIYORUZ”

Fethiye Kaymakamı Alper Balcı, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz’e teşekkür ederek; “Buradaki organizasyonda arkadaşların yaptıkları çalışmalar bile ne kadar hassas olduklarını gösteriyor. Ömer Öner kardeşimize çok teşekkür ediyorum. Ben geçen sene burada yoktum. Eksiklerimizi görmüş olduk. Halkımızın dayanışmasını görmüş olduk. Biz Devlet olarak eksiklerimizi görüp, Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın başkanlığında tatbikatlarımızı yapıyoruz. Yangına karşı nasıl hareket etmemiz gerektiğini görüyoruz. FEFSAD’a çok teşekkür ediyorum. Allah inşallah bir daha bize bu acıları yaşatmasın” diye konuştu.

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kabak, konuşmaların ardından yönetmen Ömer Öner, Fethiye Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (FEFSAD) Başkanı Fehmi Hanoğlu, FEFSAD Başkan Yardımcısı Canan Yıldırım Tor ve Seydikemer Orman İşletme Müdürü Turan Çiğnaklı’ya teşekkür plaketi verdi.

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.