Olmaz Böyle Şey!

Olmaz Böyle Şey!
Tarihi kentlerin merkezi olarak kabul edilen Muğla’da bir antik tiyatro otopark olarak kullanılıyor. Modern evlerin arasına sıkışıp kalan tarihi tiyatro,...

Tarihi kentlerin merkezi olarak kabul edilen Muğla’da bir antik tiyatro otopark olarak kullanılıyor. Modern evlerin arasına sıkışıp kalan tarihi tiyatro, arabaların rahat park edebilmesi için parke taşlarıyla taşları ile kaplanmış.

Muğla’nın Kavaklıdere İlçesi ne bağlı Çamlıbel mahallesinde yer alan Kyon Antik Kenti’nin tiyatrosu günümüzde otopark olarak işlev görüyor. Dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek bu görüntü, antik eserlerin son zamanlarda gördüğü değeri özetler nitelikte. Arkeolojik kazı yapılmayan alan  bölgede yaşayanlarda pek bilgi sahibi  değil. Antik kentin ismi, ünlü antik coğrafya yazarı Strabon’un satırlarında geçmesine karşın yerleşim hakkında başka bir bilgiye rastlanmıyor.

Kyon Antik Kenti’nin önemi ise Roma döneminde kendi adına sikke bastırmış olmasından anlaşılıyor. Şehrin Bizans döneminde de varlığını sürdürdüğü ve bu dönemde Paliapolis ismiyle anıldığı biliniyor.

Kyon, Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Bellibal- Çamyayla mahallesindedir. Kyon , Hellen dilinde “Köpek Mezarı” anlamına geliyor. Strabon ve Byzantionlu Stephanos’un yalnızca ismini vermekle yetindiği bu kent ile ilgili bilgi pek yoktur. Yörede arkeolojik araştırma yapılmamıştır. Roma döneminde sikke basan kentten günümüze yalnızca Roma dönemine ait tiyatronun Cavea’sı gelebilmiştir. Onun yanı sıra Bellibal mevkisinin içerisinde Roma çağına ait bazı mimari parçalar ile sunak kalıntıları gelebilmiştir.

Bu haber toplam 449 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.