Muğla Ortaca’da Mobil Bankacılık Onayıyla 750 Bin TL’lik Vurgun

Muğla Ortaca’da Mobil Bankacılık Onayıyla 750 Bin TL’lik Vurgun
Muğla’nın Ortaca ilçesinde yaşanan dikkat çekici dolandırıcılık olayında, kredi kartı limiti artırılan bir banka müşterisi, mobil bankacılık uygulamasından onay verdikten kısa süre sonra hesabından 750 bin TL’nin çekildiğini fark etti.

Muğla’nın Ortaca ilçesinde yaşanan dikkat çekici dolandırıcılık olayında, kredi kartı limiti artırılan bir banka müşterisi, mobil bankacılık uygulamasından onay verdikten kısa süre sonra hesabından 750 bin TL’nin çekildiğini fark etti. Gazeteci Sefer Levent’in kaleme aldığı bu olay, dijital bankacılık güvenliği konusundaki soru işaretlerini artırdı.

Patronlar Dünyası'nın haberine göre olay yargıya taşındı. Mart ayı sonunda Ortaca’da meydana gelen olayda, yeni atanan bir banka şube müdürü, ilçedeki önemli iş insanlarına tanışma ziyaretleri gerçekleştiriyordu. Bu kapsamda bir otel sahibiyle görüşen müdür, bankalarıyla daha yakın çalışabileceklerini belirtti. Görüşme sırasında müşteri, mevcut kredi kartı limitinin 100 bin TL ile sınırlı olduğunu, artırılıp artırılamayacağını sordu. Müdür, hem kredi kartı hem de ek hesap limitlerini 1 milyon TL’ye çıkarabileceklerini söyleyerek, yanında banka memurunu arayıp talimat verdi.

Telefon aramasıyla başlayan süreç
Müdürün otelden ayrılmasından yaklaşık bir saat sonra müşteri, 0850’li bir numaradan arandı. Arayan kişi kendisini X Bankası çalışanı olarak tanıttı ve limit artış talebinin onaylandığını, ancak işlemin tamamlanması için banka uygulaması üzerinden bazı onaylar verilmesi gerektiğini söyledi. Müşteri, yoğun olduğunu belirterek sözlü onay verebileceğini ifade etti ancak karşı taraf uygulama onayında ısrar etti.

Aceleyle uygulamaya giren müşteri, ekrandaki yeşil onay tuşuna art arda bastı. İlk aşamada hesap bakiyesinde herhangi bir değişiklik görmeyen müşteri, birkaç saat sonra aynı kişi tarafından tekrar aranarak yeniden onay vermesi istendi. Onay işlemlerinin ardından karşı taraf, işlem masrafı olarak 10 bin TL talep edince durumdan şüphelendi. Hesabını kontrol ettiğinde ek hesap limitinin önce 1 milyon TL’ye yükseltildiğini, ardından 750 bin TL’nin farklı hesaplara aktarıldığını gördü.

Dolandırıcılar şubede bile aradı
Müşteri hemen bankaya giderek durumu şube müdürüne anlattı. Müdür, hesabı bloke ettirdi. Bu sırada dolandırıcı tekrar aradı ve görüşme bizzat şube müdürüne dinletildi. Karşı taraf, hesaba bloke konulduğunu anlayınca telefonu kapattı.

Sefer Levent’in soruları
Gazeteci Sefer Levent, bu olayı “ilk kez karşılaştığım kadar farklı bir dolandırıcılık hikâyesi” olarak nitelendirerek şu soruları gündeme getirdi:

Müşteri şifre vermediğine göre, dolandırıcılar transfer işlemini nasıl yaptı?

Banka çalışanları dışarıya bilgi mi sızdırdı?

İşlemler bizzat bankacılık sisteminden mi gerçekleştirildi?

Olay sonrası banka içi denetim süreci nasıl işledi, yeterli araştırma yapıldı mı?

Benzer şikâyetler bankaya ulaştı mı, bu tekil bir olay mı yoksa organize bir yöntem mi?

750 bin TL’lik ek hesaba faiz işletildiği doğru mu?

Mobil bankacılık uygulamasındaki “onay” aşaması kullanıcıya ne için onay verildiğini net olarak gösteriyor mu?

Olayla ilgili adli ve idari soruşturmalar sürüyor.

Kaynak:PATRONLAR DÜNYASI

Bu haber toplam 365 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum