Muğla’da 10 Deniz Kaplumbağası ve 5 Yavru Denize Bırakıldı
DEKAMER’de (Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi) iyileştirilen kaplumbağalar, İztuzu Plajı’nda gerçekleştirilen törenle denizle buluşturuldu.
Yaralanan ve tedavileri tamamlanan kaplumbağalar arasında Umay, İrem, Dylan, Bumin, Pınar, Hilal Su, Defne, Aygün, Nihal ve Canan isimli deniz canlıları yer aldı. DEKAMER görevlileri, kaplumbağaları plaja getirerek, protokol üyeleri ile yerli ve yabancı turistlerin katıldığı törende denize bıraktı.
Merkezin müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Doğduğu kumsalları hiç unutmayan yaralı deniz kaplumbağalarını kurtararak tekrar denize göndermek büyük bir mutluluk” ifadelerini kullandı. Kaska, son üç yıldır hem ülkenin hem de Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkmak amacıyla bu programı düzenlediklerini belirtti. Bu yıl 4 yeşil deniz kaplumbağası, 6 caretta caretta ve 5 yavru denize bırakıldı. Ayrıca 2025’in “Aile Yılı” olması sebebiyle kaplumbağaların denize bırakılması aileler şeklinde planlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, koruma kültürü sayesinde bu yıl yaklaşık 800 yuvadan 40 bin yavru deniz kaplumbağasının çıktığını belirtti ve bölgenin hassasiyetle korunduğunu vurguladı.
Kaplumbağaların denize salınması, bölgede tatil yapan yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle izlendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.