Ortaca’ya Sertifikalı Limon Bahçeleri

Ortaca’ya Sertifikalı Limon Bahçeleri
Muğla İli Ortaca İlçesi Eskiköy ve Çaylı mahallesinde toplamda 120 dekarlık alanda drenaj sistemli sırta dikim kapama limon bahçesi tesisi yapıldı. Bahçede İnterdonat, Kara limon ve Mayer limon çeşitleri kullanıldı. Sertifikalı...

Muğla İli Ortaca İlçesi Eskiköy ve Çaylı mahallesinde toplamda 120 dekarlık alanda drenaj sistemli sırta dikim kapama limon bahçesi tesisi yapıldı. Bahçede İnterdonat, Kara limon ve Mayer limon çeşitleri kullanıldı. Sertifikalı fidan desteği olarak Ortaca İlçe Müdürlüğüne yapılan müracaatlarda en az 5 dekar ve üzeri olan bahçelerde dekarda, standart sertifikalı çeşitler için 100 TL, virüsten ari sertifikalı fidanlar için ise dekarda 400 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Sertifikalı fidan olarak tesisi edilen bahçeler, 5 yıl süreyle her yıl kontrolleri İlçe Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Bunun yanında sertifikalı bahçelerde dekarda yıllık 14 TL Mazot ve Gübre desteği ödemesi de ilave olarak ödenmektedir.

İlçemizde narenciye gurubunda limon bahçeleri son derece önemli ekonomik bir tarımsal ürün olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda ihracatının hızla artması fiyat istikrarında her geçen yıl istikrarlı bir artışı da beraberinde getirmiştir. İlçemizdeki limon parsellerinde son yıllarda kara limon ve interdonat çeşitlerin hızla yaygınlaşmasının yanında Çukurova ve Mersin bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen Mayer çeşidi de erkencilik ve verimiyle ön plana çıkmaktadır.

Üreticimiz tarafından yüksek maliyetle gerçekleştirilen sırta dikim modeli özellikle ilçemizde taban suyunun yüksek olduğu birçok bölgede rahat bir yetiştiricilik ortamı sağlamaktadır. Sırta dikim modeliyle birçok kök hastalığın ve fungal etmenlerin oluşumu minimuma inmekte ve karlı bir yetiştiricilik sağlanmaktadır.

Bu kapsamda üreticinin yüzünü güldüren ekonomik değeri yüksek ürün olan limon konusunda İlçe Müdürlüğü yayım ve eğitim çalışmalarına devam ediyor. Bahçe kontrolleri yapılarak, kontroller sırasında çiftçilere bilgi ve destekler verilmeye devam ediyor. Limon üretimi ve ekonomik değeri ile çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Bu haber toplam 863 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.