PROTOKOL KRİZİ!

PROTOKOL KRİZİ!
Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 96. yıldönümü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramında Muğla'da protokol krizi yaşandı....

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 96. yıldönümü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramında Muğla'da protokol krizi yaşandı. Atatürk Anıtına çelenk koyma sırasında İl Jandarma Komutanın yerine AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci'nin A protokolde yer alması tepkilere sebep oldu. CHP ve MHP İl Başkanları, protokolde yaşananlara sert tepki gösterdi. Yaşanan olayla ilgili Muğla Valiliğinden yazılı bir açıklama yapıldı. Valilikten yapılan açıklamada “Çelenk Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü tarafından saat 10.00’da konulmuştur.  Çelenk koyma alanına erken gelmiş olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü dışındaki,  kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de herhangi bir ayrım gözetilmeksizin protokol düzeni uygulanmadan il müdürünün yanında yer almışlardır” denildi.

Protokol tepkisi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Muğla'nın Menteşe ilçesinde çelenk koyma töreni düzenlendi. Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına tören öncesinde A protokolde Vali Vekili Sahil Gürhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş yerini aldı. İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik'in yerine ise AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci getirilmesi törende protokol şaşkınlıkla karşılandı. CHP İl Başkanı Mürsel Alban ve MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, yaşanılan protokol krizine sert tepki gösterdi.

Alban: büyük bir skandal

CHP İl Başkanı Alban yaptığı açıklamada, siyasetin devlete karıştığı bir ortamın oluştuğunu belirterek, "Ben bu durumu şiddetle kınıyorum."dedi. Bu işlerde bir düzensizliğin olduğunu dile getiren Alban, "İlk önce protokol sırasına göre, garnizon ve garnizondan sonra siyasi partiler yer alıyordu. Her yerde artık protokol sırası karma karışık bir hal almış duruma geldi. Burada valiliğimizin bir yerleşke çizelgesi hazırlayarak siyasi partilerin yeri neresidir, diğer müdürlüklerimizin ve kurumlarımızın yeri nerelerdir bunun krokisini çıkartarak tüm protokol ve kuruluşlara göndermesi gerekiyor. Siyasi partiler olarak yerimizi bulamadık. AK Parti il başkanının A protokolde yer alması siyasetin devlete karışmaması gerekiyor. Devletinde siyasete karışmaması gerekiyor. Eğer devlet siyasete, siyaset devlete karışırsa bu ülkenin gidişatı rahatlık içerisinde olmaz. Herkesin aklı ve beyni karışır. Herkes görevini yerini bilmesi gerekiyor. Bugüne kadar böyle bir şey yoktu. Bir iki kez yaşandı. Bence devlet önde, siyasiler arkada olması lazım. Siyasi partiler her zaman yerini biliyor." ifadelerini kullandı.

Alban, Muğla'da siyasetçilerin bir uyum içerisinde olduğunu söyleyerek, "Barış içerisinde gidiyor. Herkes bir biriyle uyum içerisinde. Seçim şölen havasında geçiyor. Herkes kendi çalışmasını kendi programını yapıyor. Bu barışa bu düzgün gidişe bu uyuma, bu tür şeylerin düşmemesi gerekiyor. Bundan sonra böyle bir şeyin yaşanmayacağını düşünüyorum. Bu tür şeyleri valiliğimiz mutlaka kroki çizerek, herkesin yerini belli etmesi gerekiyor. Gelende yerini aramadan durması gerekiyor. Bugün üzerinde durduğumuz Türkiye Cumhuriyeti o günün sağlam atılan temellerinin üzerinde kaldı. 90 yıl önceki duruma bakmak lazım. Bir de şimdiki duruma bakmak lazım. Takdir halkımızındır." şeklinde konuştu.

MHP’den sert tepki

MHP İl Başkanı Korkmaz ise yaşanılan protokol krizine kırgın olduğuna vurgu yaparak, "Demek ki protokolde bir değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanının 400 milletvekili için il il gezdiği gibi şimdi de il başkanları da bu bayramlarda valilikle, protokolle beraber aynı yerde olmaları bizi çok içten kırdı. 7 Hazirandaki seçimlerde buna bir dur dememiz lazım." diye konuştu. Törenin ardından CHP Muğla İl Başkanlığı alternatif çelenk koyma töreni yaptı. İl Başkanı Alban, Atatürk Anıtına çelenk koyduktan sonra partililere seslendi.

Valilikten açıklama

Çelenk Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü tarafından saat 10.00’da konulmuştur.  Çelenk koyma alanına erken gelmiş olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü dışındaki,  kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de herhangi bir ayrım gözetilmeksizin protokol düzeni uygulanmadan il müdürünün yanında yer almışlardır.

Bu haber toplam 647 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.