Rus Pilotların İşsizlik Korkusu

Rus Pilotların İşsizlik Korkusu
Türkiye orman yangınlarında kullanılan 24 yangın söndürme helikopterini 2012 yılından bu yana Rusya’dan kiralıyor. 1 Haziran tarihlerinde kullanıma...

Türkiye orman yangınlarında kullanılan 24 yangın söndürme helikopterini 2012 yılından bu yana Rusya’dan kiralıyor. 1 Haziran tarihlerinde kullanıma sokulan yangın helikopterleri 4 ay görev yapıyor. Yangın söndürme helikopterlerini  Rus pilotlar kullanıyor. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kiriz sonrası Türkiye’de bulunan 72 Rus pilot işsiz kalma korkusu yaşamaya başladı. Türkiye kiralık Rus helikopterler için 4 ayda 25 milyon dolar para ödüyor.

24 Rus Helikopter Kullanılıyor

Orman yangınları açısından Türkiye’nin en hassas bölgelerinin başında Muğla geliyor. Antalya, İzmir ve Çanakkale bölgeleri de orman yangınları açısından kritik iller arasında. Orman Bakanlığı 2012 yılından bu yana orman yangınlarında kullanılmak üzere 24 adet yangın söndürme helikopteri kiralıyor. Yapılan anlaşma gereği 2017 yılına kadar orman yangınlarında Rus helikopterleri kullanılacak.

1 Saati 5 Bin Dolar

Orman Bakanlığı tarafından kiralanan 24 Rus yangın söndürme helikopterinden 4 tanesi Muğla’da bulunuyor.  Rus yangın helikopterleri için ayda 50 saat uçuş garantisi veriliyor. Rus yangın söndürme helikopterlerine saat başı 5 bin dolar para ödeniyor. 1 Haziran tarihinde göreve başlayan yangın söndürme helikopterleri 4 ay görev yapıyor.  4 ay için Türkiye yaklaşık 25 milyon dolar helikopter kirası ödüyor.

2 Pilot 1 Teknisyen Var

Rusya’dan kiralanan yangın söndürme helikopterlerini Rus pilotlar kullanıyor. Rus pilotların büyük emekli savaş helikopteri pilotu.  Bir yangın söndürme helikopterinde 2 pilot 1 teknisyen olmak üzere 3 Rus görev yapıyor. 24 yangın söndürme helikopterinde toplam 72 Rus pilot ve teknisyen bulunuyor. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kiriz sonrasında 72 Rus pilot işsiz kalma korkusu başladı.

3 Yılda 75 Milyon Dolar Ödedik

Türkiye’den yaş sebze meyve alımını kesen Rusya, yangın söndürme helikopterlerinin kiralamasında 3 yılda 75 milyon dolar kazandı. Türkiye ile Rusya arasında 2017 yılına kadar sözleşme var. Anlaşmaya sağdık kalınır ise Türkiye 5 yılda Rusya’ya 125 milyon dolar kiralama ücreti ödemiş olacak.

Türkiye Kendi Helikopterini Üretecek

Türkiye 2017 yılına kadar Rusya’dan yangın söndürme helikopteri kiralayacak.  Türkiye 2017 yılından itibaren 47 adet yangın söndürme uçağı ve helikopteri alacak. Böylelikle Rusya’dan helikopter kiralama dönemi sona erecek.

Mustafa İnci

Bu haber toplam 586 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.