Sahibi Hasan Bandrolü Hans

Sahibi Hasan Bandrolü Hans
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir “ Türkiye’de bulunan marinalarda ki yatların yüzde 70’inin sahibi. Ancak yatların bandrolü  yabancı ülkelere...

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir “ Türkiye’de bulunan marinalarda ki yatların yüzde 70’inin sahibi. Ancak yatların bandrolü  yabancı ülkelere ait. Türkiye’nin çok ciddi bir vergi kaybı oluyor” dedi.

Yüzde 30 vergi kaybı var

Türkiye’de marinalarda bulunan yatların yüzde 70’inin sahibi Türk olmasına karşın yatların bandrollerinin yabancı ülkelere ait olduğu ortaya çıktı. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir “ Marinalara ve limanlara baktığımız zaman, yüzde 70’lere yaklaşan ama sahipleri Türk olan yabancı bandrollü tekneler var. Bunun sebebi vergilerin çok ağır ve yüksek olmasıdır. Bugün, 100 bin liralık bir tekne aldığı zaman yüzde 33’lere varan vergi nedeniyle yabancı bayrak dikmek durumunda kalıyoruz. Bu durumu, Türkiye açısından da çok büyük bir kayıp ve ayıp olarak ben değerlendiriyorum. Çünkü yüzde 30’lara varan bu vergi kaybı oluyor. 100 bin liralık bir teknede 2 bin lira gibi bir vergi de yurtdışına, Amerika’ya gidebiliyor ve ülkemizde hem vergi kaybı oluyor ve hem de bayrak yönünden eksikliğimiz oluyor. Bu konuda önemli adımlar atılması gerekiyor. Çünkü Türkiye, girişimcilikte ve iş bitiricilikte maalesef dünyada bu kadar gelişmelere rağmen 71’inci sırada, oldukça gerideyiz, yapılacak pek çok konu olduğu düşüncesindeyim” dedi.

Tekne kaçakçılığı arttı

CHP Muğla Milletvekili Demir, “tekneciliğin” gelişmesindeki engellerden birisinin marinaların oldukça pahalı olması, uygun marinaların bulunamaması ve tekelleşmeye doğru gidilmesi olduğunu belirti.  Demir “Küçük marinaların, yeşil limanların oluşturulması ve insanların buralara daha uygun, daha ucuz, daha ekonomik marinaların çevreyi de, insanlarımızı da, bölgemizi de koruyacak şekilde yeşil marina gibi yeni çalışmalar gerekiyor. Yatçılık konusunda geçtiğimiz yıllarda hükümet yeterince önlem almadı. İçişleri Bakanlığı, Sahil Güvenlik, Denizcilik Bakanlığı ve Turizm Bakanlığının arasında koordinasyon eksiliği nedeniyle, maalesef, Türkiye’den yoğun bir şekilde yat kaçakçılığı vardır. Bu yat kaçakçılığı 2010 yılında 69, 2011 yılında 38 ve bu sene, 2012’de de ilk dokuz ayda 56 tekne kaçırılmıştır ve bu kaçırılan teknelerle, maalesef insan kaçakçılığı yoğun bir şekilde yapılmakta, uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı bunun da sonucu teröre yaramaktadır. Maalesef, Türkiye’de sınır güvenliğimiz çok zayıf durumdadır” dedi.

Bu haber toplam 796 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.