SAHİL GÜVENLİK'TEN KAFESTEKİ GÖÇMENLERE YALANLAMA

SAHİL GÜVENLİK'TEN KAFESTEKİ GÖÇMENLERE YALANLAMA
Geçtiğimiz günlerde bazı yayın organlarında Muğla’nın Datça ilçesinde mültecilerin bir haftadır kafeste tutulduğu haberlerine ve paylaşımlarına ilişkin Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca yapılan açıklamada, “göçmen grubunun kafes benzeri bir yapı içerisinde bekletildiğine ya da alıkonulduğuna dair iddialar kesinlikle gerçek dışıdır” denildi.

BERİTAN YÜCEL

29 Mayıs 2022 tarihinde, bazı medya kuruluşları ile sosyal medya hesaplarında, “Datça’da Mülteciler Bir Haftadır Kafeste Tutuluyor” başlığı ile yer alan; “Muğla’nın Datça İlçesinde yaklaşık 25 göçmenin 25 metrekarelik kafes biçiminde bir yapının içinde tutulduğu” şeklinde iddiaların ileri sürüldüğü haber ve paylaşımlar yayınlandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca konuya ilişkin yapılan açıklamada, bahse konu alanın göçmenlerin İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmek üzere Jandarma ve Emniyet birimlerine teslim edilmeden önce geçici aktarma alanı olarak kullanılan bir alan olduğu ve iddiaların gerçek dışı olduğu kaydedildi.

“GEÇİCİ AKTARMA ALANI OLARAK KULLANILAN BİR ALANDIR”

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“26 Mayıs 2022 tarihinde Datça ilçesi Gereme ve Mersincik Koyu açıklarında 2 ayrı düzensiz göçmen grubunda toplam 163 düzensiz göçmen kurtarılmıştır. Datça Sahil Güvenlik Kolluk Destek Tim Komutanlığı tarafından, nöbetçi Cumhuriyet Savcısının talimatı ile, göçmen grubu adli ve idari işlemleri yapılmak üzere Sahil Güvenlik İskelesine getirilmiştir. Bahse konu göçmen grubunun, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmek üzere, Jandarma ve Emniyet birimlerine teslim edilmeden önce, kontrollü ve uygun bir bölge olan eski hudut kapısı yolcu bekleme yerinde tüm insani ihtiyaçları karşılanmış ve sağlık kontrolleri yapılmıştır. Bahse konu alan, göçmenlerin İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmek üzere Jandarma ve Emniyet birimlerine teslim edilmeden önce geçici aktarma alanı olarak kullanılan bir alandır.

“İDDİALAR KESİNLİKLE GERÇEK DIŞIDIR”

Düzensiz göçmen grubunun bekletildiği alanda bulunan ve söz konusu haber/paylaşımlara yansıyan fotoğraflarda yer alan tel örgüler, bahse konu mahaldeki dış sınır tel örgüleridir. Kafes benzeri herhangi bir yapı olmayan alana ait açık fotoğraf aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere bahse konu göçmen grubunun kafes benzeri bir yapı içerisinde bekletildiğine ya da alıkonulduğuna dair iddialar kesinlikle gerçek dışıdır. 

Denizde yaşanan birçok geri itme olayında insanlık dışı muamelelere maruz kalan düzensiz göçmenlerin yardımına zaman gözetmeksizin koşan Komutanlığımızın kurtardığı göçmenleri uygunsuz koşullarda alıkoyduğu yönündeki haberler tamamen asılsızdır. 

Bahse konu haber ve paylaşımlar, uzun bir süredir değişik şekillerde zulme uğrayan düzensiz göçmenlerin kayıtsız şartsız yanında olan Komutanlığımızı derinden üzmüştür.”

Bu haber toplam 1578 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.