Sahillerde “Tiny House” işgaline tepki

Sahillerde “Tiny House” işgaline tepki
 HABER MÜDÜRÜ
Son dönemde Dünya’da ve Türkiye’de Doğa ile baş başa keyifli ve ekonomik bir tatil seçeneği olarak ortaya çıkan “ Tiny House” ların imarı olmayan deniz kıyılarına turistik tesis kurmanın yoluna dönüşmesine tepkiler giderek artıyor. Bodrum, Marmaris, Fethiye, Göcek ve Akyaka sahillerine izinsiz yerleştirilen Tiny House’lar Çevre Müdürlüğü ekiplerince drone ile tespit edilerek işlem yapılıyor.

Doğa ile baş başa keyifli ve ekonomik tatil seçeneği olarak ortaya çıkan “ Tiny House” ların imarı olmayan Muğla’nın Akbük, Akyaka, Bodrum, Marmaris, Göcek ve Fethiye sahillerine bir gecede dikilmesine tatilciler tepki gösteriyor.

Gökova Körfezi’nin incisi olan Muğla Akbük Koyu, doğal güzelliklerinin bozulmamış olması sayesinde durgun ve berrak denizi ile oldukça beğenilen bir koy. Çevresinde yer alan tarihi kalıntıları ile tarih meraklılarına da hitap eden bir bölgede bulunuyor. Doğal ortamı tertemiz havası, doğa içinde kamp kurmayı sevenler için eşsiz yerlerden biri olmaya da devam ediyor. Akbük koyları ise pırıl pırıl denizi ile tatilcileri büyülemeye devam ediyor.

AKBÜK SAHİLİNDEKİ TİNY HOUSE’LARA TEPKİ

Her yıl tatil için Akbük’e gelen tatilciler Turkuaz mavisi denizi ile ünlü Akbük sahilinde, imarsız bölgede sıralanan çok sayıdaki tiny House’a tepkilerini sosyal medya üzerinden şu şekilde gösterdiler:

“Daha Akbük koyuna inemeden her yerin otopark veya tiny house dolduğunu gördük. Akbük Koyunun deniz kenarına da kötü bir plaj gibi bir şey yapmışlar. Koyda doğallıktan eser kalmamış. Her yeri sanki hapishane gibi yüksek çit benzeri duvarlar kaplıyor. Bu yapılara izin verenleri de bunları yapanları da kınıyoruz. Bi çay bile içmek istemedik. Çok yazık olmuş güzelim Akbük'e….”

Bir sosyal medya kullanıcısı ise şöyle paylaşım yaptı:

“Dün Cennet Akbük’e gittik. O güzelim koyun girişinde halkın ücretsiz denize girebileceği yerler vardı insanlar bodur ağaçların altında eğleniyorlardı. Gördüğümüz manzara iğrençti. Her yeri izinsiz Tiny House’lar kapmıştı. Çirkin yüksek sazlıklara halkın girdiği tüm yerler kapanmış ücretli hale gelmişti. Millet olarak doğal güzelliklerimizi yok etmekte bir numarayız”

GÜVENLİK RİSKİ TAŞIYOR

Dalyan Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Ali Mürşit Yağmur, Turizm Bakanlığı ve ilgili kurumlardan izni olmayan, sahile, ormanlık alana ve tarım arazilerine rastgele konulan Tiny House’larla ilgili devletin kurumlarının acilen harekete geçmesi gerektiğine işaret ederek,

“Yasal izni olmayan, devlete vergi ödemeyen, en önemlisi de internet üzerinden kiralanan Tiny House’da kimin kaldığını bildirmeyen bu kişilerle ilgili yasal işlem yapılmalı. Resmi hiçbir kaydı olmayan Tiny House’ların rasgele kiralanması aynı zamanda güvenlik riski taşıyor” dedi.

Yağmur, Çevre Müdürlüğü ve Belediyelerin sahillere ve doğaya izinsiz olarak konulan Tiny House’ları tespit ederek yasal işlem yapması gerektiğini söyledi.

TİNY HOUSE NEDİR?

Tiny House’lar teknik olarak plakası ve ruhsatı ile karavan statüsündeki vasıtalara deniyor. 10 metrekareden 40 metrekareye kadar büyükleri değişiyor. Ağırlığı ise 3 bin 500 kilogramı geçemiyor. Elektrik ihtiyacı ya güneş panellerinden ya da şebekeden sağlanıyor. Su tankı ya da artezyen suyu kullanabiliyorlar. Foseptik ihtiyacı ise tankla ve çukur kazılarak karşılanıyor. İmara ve yapı kayıt belgesi zorunluluğuna tabi değiller. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne de tabi değiller. Ancak bir araç statüsünde olduklarından seyir halindeyken muayenelerinin yapılmış olması gerekiyor. Sadece çekilmek istendiklerinde ehliyet ve ruhsatlı çeki demiri gerektiriyorlar.

PANDEMİ DÖDEMİNDE POPÜLER OLMAYA BAŞLADILAR

Tiny House’lar tüm dünyayı etkisi altına alan Pandemi döneminde popüler olmaya başladılar. İnsanlar, evde karantina da kalmak yerine satın aldıkları tiny house’larla doğaya kaçtılar. Tiny House kullananların çoğu beyaz yakalı, sabit maaşlı, kültür düzeyi yüksek, doğaya aşık, şehirden kaçmak ve çocuklarıyla doğada vakit geçirmek isteyen insanlar.

GECELİK KİRALANAN TİNY HOUSE’LAR

Kiralanması turizm belgeleri olmadığı için sorunlu olan Tiny house’ları internet üzerinden kiraya verenlerin sayısında son dönemde ciddi bir atış var. Muğla Akyaka’da sahile 500 metre uzaklıkta, bir bahçe içindeki 25 metrekarelik bir Tiny House’un iki kişi için günlük kiralama bedeli 500 ila 1000 TL arasında değişiyor. Aylık kiraya verenler de var. Fethiye Göcek’te bahçeli, müstakil, 28 metrekare bir tiny house’un aylık kirası 40 bin TL

BUTİK TİNY HOUSE YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

Turizm Bakanlığından turizm belgesi olan ve imarlı bölgede turizm amaçlı olarak otel kopseptinde kullanılan, bahçesinde yüzme havuzu bulunan Tiny House’larda ise gecelik konaklama fiyatı 5 bin ila 22 bin lira arasında değişiyor

Bakanlığın, Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te Mobil Evler kavramı ilk defa yönetmeliğe girdi ve Mobil Evlerle ilgili şartlar belirlendi. Mobil evlerin imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlarda düzenlenen alanlara yapılmasına izin veriliyor.

KAÇAK YAPILAR DRONLA TESPİT EDİLİYOR

Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği ekipleri Akbük sahilinde tespit ettiği 30’a yakın Tiny House ve kaçak yapıyla ilgili işlem yaparak, Menteşe Belediyesine bildirdi.

Mobil evlerin imarsız sahillere ve halka açık alanlara kurulması suç, şikayet halinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ekipleri işlem yapıyor, belediye ekipleri ise ceza kesiyor. Bodrum, Marmaris, Fethiye, Göcek ve Akyaka sahillerine izinsiz yerleştirilen Tiny House’lar Çevre Müdürlüğü ekiplerince drone ile tespit edilerek işlem yapılıyor.

Resmi Gazetede yayınlandığı gün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, Tiny House kullanımı için imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlarda pansiyon işletme belgesi alınması koşulu getirildi.

Bakanlığın yaptığı düzenlemeye göre, Pansiyonculuk kapsamına dahil edildiği için en az 5, en çok 49 adet Tiny House kullanılması, her bir konaklama biriminin en az 250 metrekare büyüklüğünde olması, etrafının çevrili olması, araçların periyodik muayene zorunluluğu gibi koşullar da Tiny House’lara getirilen yeni uygulama kriterleri arasında yer alıyor. Tiny House kullanımı artık işletmecilik esasına bağlı olarak uygulama esaslarına tabi olmuş durumda.

Bu haber toplam 397 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.