sektör yatırım bekliyor
Muğla’da son zamanlar gündemden düşmeyen maden ocaklarının taş, kum gibi atıklarının geri kazanılması için il genel meclisi çözüm arıyor. Mecliste görüşülen ve maden ocakları için bilgi veren Maden Mühendisi İlhan Kafadar, “Türkiye’de her şey kolay olmuyor, Mermerciler müteşebbislerini bekliyor” dedi.
Muğla İl genel meclisi Haziran ayı 4’ci birleşiminde bir araya gelen üyeler, maden ocaklarının kum, taş gibi atıklarını önlemek için gündem de tartışmaya devam etti. Çözüm yolları için meclis toplantısına katılan Muğla Mermerciler Derneği Genel Sekreteri Maden Mühendisi İhsan Kafadar üyelere bilgi verdi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DEĞERİ
Dünya’da çok geçmişlere dayanan bir önemi olduğunu belirten Mermerciler Derneği Genel Sekreteri Maden Mühendisi İhsan Kafadar, mermerciliğin Brezilya’dan başlayıp Çin’e kadar uzandığını ve son yıllarda ise Türkiye, İran ile Hindistan gibi ülkelere ulaştığını söyledi. Türkiye topraklarında çok büyük bir değer olduğunun altını çizen Kafadar, “Ülkemizde yüzde 40 oranını mermer rezervleri içermektedir. Bu yüzden uzun yıllar gidecek olan mermeri her yönüyle değerlendirmemiz gerekiyor. Dünya da 75 milyon ton mermer rezervlerin içerisinde yüzde 3 bucuk tonu bize kalıyor ancak biz ürettiğimizi satamıyoruz. 10 yıl içerisinde yüzde 30 büyüme ile 160 bin ton üretim kapasitesine ihtiyacımız var. Mermerler gelecekte büyük gelir kaynağı içermektedir. Türkiye de yaklaşık 20 bin üzerinde mermer sektörü bunun bin 500 civarında ise maden ocağı var” dedi.
SANAYİ’DE OLDUĞU GİBİ TİCARETTEDE GERİDE KALMIŞIZ
Muğla’da bulunan maden ocakları ile ilgili bilgi veren Maden Mühendisi İhsan Kafadar, “Turizmden sonra gelen ikinci sektör mermerciliktir. Muğla’da 82 adet maden ocağı var. Bu mermer ocaklarında toplam 10’bine yakın kişi çalışıyor. Mermer ocakları kalsit kullanımını yüksek oranda gerçekleşiyor. Muğla’da diğer illere göre bu yönde çok şanslılar. Kalsit 500 alanda kullanılıyor. Ancak bunu kullanabilmek için diğer firmalara ihtiyaç var. Maden ocaklarından çıkan molozları sanayide bir çok ürün üretilirken yan ürünlerde üretilmektedir. Malozları yan ürün olarak gösterirsek çevre kirliliği ve ekonomide çok büyük bir avantaj sağlarız. Önemli olan artıkları öne çıkaran firmalar lazım. Bunların ortaya çıkması için bine yakın kitap bastırdık. Türkiye’de her şey kolay olmuyor mermerciler müteşebbislerini bekliyor. 32 çeşit renkli ve şekilli mermer çıkıyor Muğla’da. Sanayide olduğu gibi ticarette de geri kalmışız. Mermerimizi satamıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kafadar, meclis üyelerine mermerden çıkan tozu meclis üylerine göstererek, yan ürün olarak tozun çamura dönüşmesi ile çok büyük bir değer olduğunu gösterdi. Dada sonra gündem diğer maddeler ile devam etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.