Az tehlikeli işyerleri için İSG ötelemesi

Sanayi ve Üretime Destek Yasa Tasarısı kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında Az Tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren ve 50’nin altında çalışanı...

Sanayi ve Üretime Destek Yasa Tasarısı kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında Az Tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren ve 50’nin altında çalışanı bulunan kamu kurumları ve özel sektör işletmeleri için İSG Katip üzerinden işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı atama zorunluluğu 3’üncü kez ve 3 yıllığına ötelendi.

Sanayi ve Üretime Destek Yasa Tasarısı kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında;  Az Tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren ve 50’ nin altı çalışanı olan kamu kurumları ile özel sektöre ait işletmeler için 2017’den 2020’ye erteleme yapılmasına ilişkin düzenleme teklifi, 01.07.2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yasalaştı.

Muğla ilinde faaliyet gösteren Fİ Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Genel Müdürü Fırat Kuzucu yasa ve uygulamalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada:“50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde; (işe giriş, periyodik muayeneler ve tetkikler hariç) iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri işverenler veya işveren vekilleri tarafından (İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikası olması şartıyla) yürütülebileceği gibi  adı geçen iş yerlerinde (işyeri hekimleri yerine) aile hekimleri ve kamu sağlığı hizmeti sunucularından hizmet alabileceklerdir. Ayrıca 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” ile “iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi” hükümleri de 1 Temmuz 2017 yerine 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecektir.” dedi.

Kuzucu; “Sanayi ve Üretime Destek Yasa Tasarısı ile 2017 ‘den 2020‘ye erteleme yapılan kısım; İSG-Katip sisteminde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için atama yapılarak, işyerlerine periyodik ziyaretler verilip olası meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı önleyici yaklaşımla profesyonel hizmetler alınması zorunluluğudur.

Bu paralelde; hali hazırda Ortak Sağlık Güvenlik Birimi firmalarıyla sözleşme yapmış olan işletmeler cezai müeyyidesi olan yasal bir zorunluluk olmasa da bir gereklilik olarak İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti almaya devam edebilecekleri gibi bazı başlıkları verilen zorunlu hizmetleri alarak sadece İSG-Katip atamasını kaldırabilirler. “diye konuştu.

Kuzucu şunları ekledi: “Bu yasal düzenleme Türkiye çapında bizler gibi hizmet veren Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin ticari faaliyetlerini ve iş hacimlerini negatif yönde etkilerken özel sektörde az tehlikeli işyeri sahiplerinin de üçüncü kez yaşanan bu öteleme nedeniyle devam eden sürece itibarını ortadan kaldırmıştır.”

Öte yandan ertelemeye rağmen; 30.06.2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda; kamu kurumları ile az tehlikeli sınıfta yer alan 50’den az çalışanı olan işletmelerde aşağıdaki işveren yükümlülükleri ise aynen devam edecek:

-İSG Risk Değerlendirme Raporu hazırlanması,

-Acil Durum Planları, yangınla mücadele, ilk yardım eğitimi,

-Tüm çalışanların Sertifikalı İSG Eğitimi alması,

-Acil Durum Tahliye Eğitimi ve Tatbikatı (Yılda 1 kez)

-Koruyucu donanım ve ekipmanların belirlenmesi, tedariği, eğitimi,

İSG Talimatları, görev tanımları ve prosedürlerin hazırlanması,

-İşyerinde kullanılması gereken iş güvenliği işaretlerinin belirlenmesi, ortam ölçümleri,mühendislik kontrolleri ile işe-işyerine özgü diğer İSG gereklilikleri.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri Haberleri