ÇEVRE SORUNLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Muğla Milletvekili Akin Üstündağ, Muğla’nın çevre problemleri ile ilgili sorularına cevaplar aramaya devam ediyor. Daha önce de çok tartışılan...

CHP Muğla Milletvekili Akin Üstündağ, Muğla’nın çevre problemleri ile ilgili sorularına cevaplar aramaya devam ediyor. Daha önce de çok tartışılan ve ulusal basına da yansıyan Pina yarımadası ile ilgili bir yazı önergesi veren Üstündağ, şimdi de Güllük dalyanı hakkında cevap istiyor. TBMM’ye Güllük Limanı’nın Genişletilmesi Projesi ile ilgili olarak verdiği iki soru önergesinin cevabını ise Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’den bekleniyor.

Yayınladığı yazılı basın açıklamasında, eksik ve yanıltıcı ÇED raporu ile kamuoyunun kandırıldığını söyleyen Üstündağ, deniz ekolojisinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. “50 dönüm deniz yüzeyini dolduruyorlar, çevre etkisi yaratmaz diyorlar, kimi kandırıyorlar” diyen Muğla Milletvekili, Güllük dalyanı ve sulak alanının liman inşaatına kurban edildiğini belirtti.

Balık ve kuş türleri tehlikede

Güllük Liman projesi ile Güllük Dalyanı ve sulak alanların zarar göreceğini, Güllük Dalyanında yakın gelecekte balık ve kuş türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını iddia eden Üstündağ önergesinde; ÇED Başvuru Dosyasında, özellikle muğlâk bırakılmış mülkiyet sorunları olduğunu ve ÇED Dosyası içinde yer alan bu sözleşmenin, yeni proje ile hiç bir ilgisi bulunmadığının kaydetti.

50 dönüm deniz doldurulacak, iskele uzayacak

Üstündağ’ın soru önergesinde belirttiğine göre, kapalı bir körfez olan ve hemen arkasında balık üreme alanı bulunan Dalyan’ın bu projeden etkilenme olasılığının yüksek. Ayrıca bu bölgedeki akıntıların engellenmesi de ihtimal dahilinde. Bu nedenle projenin denizin eko sisteminde önemli değişiklikler yapma ihtimalinin kuvvetli olduğunu belirten Üstündağ, Semiramis plajının olduğu koy ve iki ayrı bölgede daha deniz yüzeyinin doldurulacağının, toplamda doldurulan deniz yüzeyin 50 dönümü bulacağının ve mevcut iskelenin ise 100 metre daha uzatılacağının altını çizdi.

Doldurulacak alan ÇED dosyasında yok

CHP’li milletvekilinin soru önergesinde, söz konusu projenin ÇED dosyasında, denizin doldurulmasıyla kazanılacak alanın belirtilmediğine değiniliyor.

Muğla Kent Konseyi’nin bu konudaki çalışmalarını ve tüm açıklamalarını desteklediğini belirten CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, Muğla halkı ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon halinde olarak onların meclisteki sesi olmaya devam edeceğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri Haberleri