Datça’nın imar ve iskan sorunu, çözüm bekliyor

Datça Kent Konseyi tarafından, “İmar Barışı” olarak bilinen ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen konutların imar ve iskan sorununun çözülmesini...

Datça Kent Konseyi tarafından, “İmar Barışı” olarak bilinen ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen konutların imar ve iskan sorununun çözülmesini hedefleyen düzenlemenin ardından Datça genelinde kaçak yapı sayısında önceki yıllara oranla büyük bir artış gözlemlendiği kaydedildi.

Neval Çolak Arslan

Datça Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, kamuoyunda “İmar Barışı” olarak bilinen ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen konutların imar ve iskan sorununun çözülmesini hedefleyen düzenlemenin ardından Datça genelinde kaçak yapı sayısında önceki yıllara oranla büyük bir artış gözlemlendiğinin altı çizildi.

Yapılan açıklamada, Covid-19 salgınının ardından nüfusun yoğun olduğu şehirlerden ayrılıp daha küçük bir yerde yaşamak isteyen vatandaşların ilk tercihlerinden birinin de yine Datça olduğu ve şehir merkezindeki yapı stokunun tükenmiş olmasının, bu durumun en açık göstergesi olduğu belirtildi.

SU KAYNAKLARI SINIRLI

Datça Yarımadası’nda su kaynaklarının sınırlı olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Geçmiş yıllarda, özellikle köylerdeki kaçak yapılaşma, bu bölgelerde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelikken, günümüzde bungalov, konteyner ya da prefabrik yapı gibi çözümlerle turizm odaklı bir ek gelir kapısına dönüşmüş durumdadır.  Bu dönüşüm, hâlihazırda doğal kaynakları kısıtlı olan Datça için öngörülen nüfustan çok daha fazlasının Datça’ya davet edildiği anlamına gelmektedir. Kaçak yapıların su ihtiyacı açılan kuyularla giderilmekte, bu durum da zaten az olan yeraltı su kaynaklarının hızla tükenmesine yol açmaktadır. Yaz sezonunda, özellikle sahile yakın yerlerde, bazı kuyulardan tatlı su yerine deniz suyu çekiliyor olması, durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Bunun yanı sıra, tamamı sızdırmalı fosseptik kullanan işletmelerin altyapılarının yoğun sezonu kaldıracak seviyede olmaması nedeniyle toprağın süzemediği kirli su yeraltı sularına ve denize karışmaktadır.”

KÖY DOKUSU BOZULDU

Açıklamada, kaçak yapılarla birlikte, köy imar alanı içinde yer alan arsalarda 1+1 bağımsız bölümlere izin verilmesinin ardından köy dokusunun bozulduğu ve nüfus yoğunluğunu arttığı kaydedildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Datça Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nca, yapılan kaçak yapılaşmanın doğal kaynakları eriterek, Datça’nın turizm konusundaki vizyonunu ve imajını da olumsuz olarak etkilendiği belirtilirken, Datça’nın kapasitesinin çok üstünde tatilciyi ağırlıyor olmasının, bu insanların yeterli hizmeti alamamasına neden olduğu gibi turizm gelirinin de düşürdüğüne de dikkat çekildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri Haberleri