Kanseri Yendi, Ellerinin Emeğiyle Hayata Tutundu

Röportaj: Sevil OLUÇ -  Nurhan Metin; 41 yaşında,3 çocuk annesi bir emekçi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan ve...

Röportaj: Sevil OLUÇ -  Nurhan Metin; 41 yaşında,3 çocuk annesi bir emekçi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan ve el emeği ürünlerini satarak elde ettiği gelirle çocuklarına iyi bir gelecek sunmak için çırpınan mücadeleci ruhlu bir kadın. Tek başına 3 çocuğunu okutmuş, üstüne üstlük çağın amansız hastalığı kanseri yenerek adeta hayattaki jübilesini gerçekleştirmiş. İşsiz olduğu dönemde evini geçindirmek için yeri gelmiş makarna, tarhana satmış, yeri gelmiş temizlik işlerinde, kimi zaman da boya badana işlerinde çalışmış. Nurhan Metin’in örnek alınacak yaşama tutunma mücadelesi ve rengarenk çeşitleriyle Nurhan’ın Hobi Dünyası’nı enine boyuna konuştuk…

Nurhan Metin kimdir, kendinizden bahseder misiniz?

3 çocuk annesiyim, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde güvenlik görevlisiyim. Nurhan’ın Hobi Dünyası adlı bir atölyem var. Evde kendim 2014 yılından bu yana bu işi yapıyorum. 2014 kış ayında göğüs kanserine yakalandım.Ameliyat oldum. Daha dikişlerim alınmadan Belediye’deki işime koşuyordum. Çünkü ben orada huzur buluyordum. Yatıp dinlenmem gerekirken ben evde tülle, kurdeleyle uğraşıyordum. Benim tedavim, ilaçlarım bunlardı. Kanseri bu şekilde yendim. Her şeyden önce bana destek veren evlatlarım Ant, Anıl, ve Arda vardı. Ben işimi çok seviyorum. İşime her gün daha ilk günkü gibi heyecanla koşuyorum.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ndeki işinize ne zaman başladınız?

Ben eşimden ayrıldım. 3 çocuğumla beraber yaşıyorum. O zaman en küçük çocuğum 4 yaşındaydı. Daha sonra 2014 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak işe başladım.

Bu işi yapmaya nasıl başladınız, hobi olarak mı yoksa gelir elde etmek için mi yapıyorsunuz?

Ben buna ilk önce hobi olarak başladım. Evde bir şeylerle uğraşmak istiyordum, hoşuma gidiyordu. Çevremdeki arkadaşlarım beğenince üretim yaparak devam etmeye başladım. İnternetten göre göre evde çanta yapmaya başladım. Kendime yapıyordum. Eş dost gördükçe bana bunu internetten satmayı tavsiye ettiler. Evine, çocuklarına katkıda bulunursun dediler. Sipariş üzerine yapmaya başladım.Keçeden çanta yaparak başladım ilk önce. Zamanla magnet, süsleme eşyaları, kokulu taşlar, bez bebekler yapmaya başladım ve bu günlere geldim. İnternet sayfası açtım.Nurhan’ın Hobi Dünyası adında. İnternet sayfamda ek işler yapıyorum. Seçmesi onlardan, yapması benden. Nikah, nişan, doğum günü, sünnet odaları süslüyorum, organizasyon işleri, nikah şekeri, bez bebekler yapıyorum. Pek çok şeyi yapmayı internetten öğrendim. Hem zevk alıyorum, hem para kazanıyorum, evime katkıda bulunuyorum. Bu sayede evime ek gelir elde ederek çocuklarıma daha iyi bir gelecek hazırlamaya çalıştım. Onları okuttum.

Eğitim aldınız mı bunlarla ilgili?

Bunlarla ilgili eğitim almadım. Sadece çocuklarım küçükken biçki dikiş kursuna gittim. Daha sonra cam boyama yaptım.Orada bir şeyler öğrendim. Belediyede işe başlamadan önce de evde boş durmuyordum. Makarna, tarhana yapıyordum bunları satıyordum. Keçeden çanta yapıyordum. Plaj çantaları yaptım. Datça’ya, Marmaris’e, Bodrum’a sipariş üzerine yolladım. Günde 20-30 tane çanta yaptığım günler oldu. İşsiz olduğum dönemde bunlarla uğraşıyordum ve ekmeğimi kazanıyordum. Kendi ihtiyaçlarımı her zaman kendim kazandım. Kimseye muhtaç olmadım. Bana bu gücü veren çocuklarım. Ben çocuklarımın sayesinde azmettim. Ben güçlü olmalıyım ki, onlar da güçlü dursunlar.

Talepler nasıl şu anda ?

Yazın düşün sezonu açıldığı için talepler iyi. Kışın da düğün işleri bittiği için sünnet, doğum günü, hastanede doğum odası süsleme işleri oluyor. Kokulu taşlar, bebek süsleri yapıyorum. Kadınlar gününde de Muğla’da stant açtım. İstanbul’da Kadın Girişimciler Derneği’nden aradılar, Bodrum’da stant açmamı istediler. Kendi yaptığım hediyelik eşyalarımı Bodrum’a götürdüm. İnstagram sayfamdaki çalışmalarımı görenler, beni tanıdıkça sipariş ediyorlar. Siparişler nereden olursa olsun kargoyla yolluyorum.

İşlerinizi büyütmek, daha ileri götürmek gibi hedefleriniz var mı?

Ben bu işi şu anda evde yapıyorum. Çocuklarım için ek gelir elde ederek katkıda bulunmak istiyorum. Nasip olurda emekli olursam birkaç yıl sonra bir ‘Nurhan’ın Hobi Dünyası’ adında bir dükkan açmak istiyorum. İşimi büyüteceğim. Bu başarıyı gördükçe devam edeceğim.  Benim arkamda bana destek veren, umut veren çocuklarım. Ben çocuklarımın sayesinde bu noktaya geldim. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Çevrenizden size destek veren, işlerinizde yardım edenler var mı?

Hayır kendim yapıyorum. Akşam işten çıkıyorum, eve gidip ev hanımı oluyorum. Saat 21.00’dan sonra evde odama çekiliyorum. Saat 24.00- 01.00’a kadar çalışıyorum. Verilen siparişleri değerlendirmeye çalışıyorum. Arkadaşlarım beni tavsiye diyorlar tanıdıklarına, bu şekilde çevrem genişliyor.

Sizin gibi girişimci olmak isteyen kadınlara neler tavsiye dersiniz?

Bütün kadınlara tavsiyem şudur; hiçbir zaman ben başaramadım demesinler. O başarısızlığın ardında mutlaka başarı var. Kadınlar ben yapamam demesinler yapsınlar. Çünkü her kadın istedikten sonra her şeyi başarabilir. Kendilerine bir hedef belirlesinler ve o hedefe yönelsinler. Kimseye muhtaç olmasınlar. Ben de ilk başlarda başarısız oldum ama bunun üstüne giderek sonunda başardım. Yaptığım işlerden övgüler alıyorum, takdir ediliyorum. Bu beni hem mutlu ediyor, hem teşvik ediyor. Bütün kadınlarımıza söylüyorum; hiçbir zaman pasif değilsiniz. İçinizdeki özgüveni meydana çıkarın. Kimseye muhtaç değilsiniz. İçinizdeki güzellikleri öne çıkarın, çevrenize gösterin. Önce siz varsınız. Ben bunu yapamam demeyin. Kimseden korkmayın, kimseden çekinmeyin. Bunda utanılacak bir şey yok, kendi alın terinizle kazanıyorsunuz. Her zaman tüm kadınlarımızın yanındayız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri Haberleri