Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçici iş göremezlik ödeneği konusunda yeni bir düzenlemeye gitti. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve doğum izni gibi durumlarda sağlanan iş göremezlik ödeneğinde yapılan değişiklikler, ödeneği alma miktarlarını etkiledi.
Yıllar içinde birkaç kez değişen iş göremezlik ödeneği hesaplama yönteminde yapılan son değişiklikle, rapor parası hesaplama şekli değiştirildi ve bu durum, çalışanların alacakları ödenek tutarlarında azalmaya yol açtı.
Geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik gelirlerinin hesaplanmasında 2021 yılına kadar sigortalının son üç aylık brüt ücret ortalaması dikkate alınırken, yapılan düzenleme ile bu hesaplama yöntemi değişti. Yatarak tedavi gören sigortalılara ortalama brüt ücretin yarısı, ayakta tedavi görenlere ise üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği veriliyordu. Ancak yeni değişiklik ile ödenek tutarlarında düşüş yaşandı.
Yeni düzenlemeyle, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu verilen geçici iş göremezlik ödeneği, hastalık ve doğum izniyle aynı şekilde, son üç ay yerine 12 aylık brüt ücret ortalaması üzerinden hesaplanmaya başladı. Bu değişiklikle birlikte iş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan sigortalılar, önceki döneme göre daha düşük rapor parası alacak.
Söz konusu düzenleme, 21 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle rapor alan sigortalılar, daha düşük geçici iş göremezlik ödeneği alacak. Ancak, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 10 kaybeden sigortalılara bağlanan sürekli iş göremezlik geliri hesaplamasında herhangi bir değişiklik yapılmadı.