Şoförler karşı ama vatandaş memnun…

Şoförler karşı ama vatandaş memnun…
Muğla’nın Büyükşehir olmasından sonra yasa gereği ulaşımda bir takım değişiklikler oldu.  Yasa gereği Özel Toplu Taşıma Aracına Dönüşüm Projesi...

Muğla’nın Büyükşehir olmasından sonra yasa gereği ulaşımda bir takım değişiklikler oldu.  Yasa gereği Özel Toplu Taşıma Aracına Dönüşüm Projesi uygulanmaya başlandı. Bu uygulama için minibüs kooperatiflerine süre verildi. Bir yıllık süre verilmesine rağmen birçok minibüs kooperatifi araçlarını yenilemedi.  Bunun yanı sıra gerek ilçeler arası gerekse ilçe yolcu alma sorunu da bir türlü aşılamadı.  Hemen hemen tüm ilçelerde bu sorunlar yaşanıyor…

Taşımacılıkta sorunlar o kadar büyüdü ki başa çıkılamaz hale geldi. Minibüs kooperatifleri kendilerini yenilemedi gibi kendi aralarında dahi anlaşmazlık yaşamaya başladı. En son geçenlerde Ortaca’da minibüs şoförleri birbirlerine girip kavga dahi ettiler. Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı anlaşmanın sağlanamadığı ilçelere otobüs servisi koydu. Doğal olarak şoförler bu duruma isyan ettiler. Şoförler karşı ama yapılan bu uygulamadan vatandaşlar oldukça memnun…

Aslında ulaşımda her iki tarafta haklı diyebiliriz. Ancak ortada bir yasa var. Ve bu yasanın uygulanması gerekli. Ortak bir yoluna bilir. Gerçi ortak bir nokta bulunması için her iki tarafından büyük gayretler gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak iş bir noktada tıkanıp kalıyor. İşin tıkanması noktasında her iki tarafta geri adım atmayınca ortalık gerildi. Bu gerginlikten zarar gören vatandaş oldu. Vatandaşların yaşadığı mağduriyeti gidermek için de sorun yaşanan ilçelere otobüs seferleri konuldu…

Bu işten zarar gören yaklaşık bin civarında şoför var. En azından kooperatif başkanları böyle söylüyor. Ancak diğer tarafta bu hizmetten faydalanan yaklaşık 800 bin vatandaş bulunuyor. Özellikle yaz aylarında bu hizmetten faydalanacak olan insan sayası yaklaşık 1,5 milyon kişi. Bazı kooperatifler yolda başka ilçenin yolcusu olduğu için vatandaşı almıyor. Durum böyle olunca vatandaş kışın yağmurun altında, yazında sıcağın altında mağdur oluyor…

Artık ben yolcu almam dönemi bitti. Vatandaş ister 3 kilometre gider ister 10 kilometre. Ama artık yolda kalmıyor. Bir çok kooperatif minibüsü 65 yaş üzerinde kişilerle engelli vatandaşları minibüslere almıyordu. Alsa dahi bu kişilerden ücret alıyordu. Buna gaziler dahil. Hatta bazı gaziler gazi kartını göstermesine rağmen minibüs şoförleri ücret alıyordu. Bununla ilgili çok tartışma ve birçok olay yaşanmıştır…

Bu yasayı merkezi hükümet çıkarttı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi de uygulamaya koydu. Sadece Muğla Büyükşehir Belediyesi değil tüm belediyeler bu uygulamaya başladı. Bu yasa çıkartılırken vatandaşlar düşünülerek çıkartıldı. Ve gelinen noktada vatandaşlar bu uygulamadan oldukça memnun. 65 yaşının üzerinde bir teyze veya amca artık otobüse bindiği zaman ücret ödemiyor. Ücret ödenmemesi maalesef bazı kooperatifleri rahatsız ediyor…

Sonuç olarak ilgili bakanlık bir yasa çıkartmış. Yerel yönetimlere de çıkarttığımız bu yasaya uyacaksınız talimatı vermiş. Benim anlamadığım bazı siyasiler ise minibüs kooperatiflerinin başkanlarını ziyaret ederek ortalığı karıştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kooperatif başkanlarına direnin diyorlar. Oysa bu yasayı kimin çıkarttığını nedense bir türlü söylemiyorlar. Kaos yaratmak sanırım işlerine geliyor…

Bu haber toplam 440 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.