Soğuk Mezar

Soğuk Mezar
Yıllardır orta doğuda bitmeyen savaşlar, son bulmayan kaçışlar Avrupa’ya kaçışta köprü olan Türkiye ve Muğla. Suriye’de yaşanan iç savaştan...

Yıllardır orta doğuda bitmeyen savaşlar, son bulmayan kaçışlar Avrupa’ya kaçışta köprü olan Türkiye ve Muğla. Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçanlar sınırlarını onlara açan en yakınlarındaki ülkeye Türkiye’ye sığındı. Ülke genelinde birçok şehre dağılan Suriyeliler Avrupa’ya geçişte kaçak yolları seçenlerin uğrak noktası da Muğla oldu.

***

Avrupa’ya en yakın sahil şeridinin Muğla olması Suriyeli mültecilerin çıkış kapısı haline geldi. Satın aldıkları yada kiraladıkları lastik botlarla Yunanistan adalarına geçebilmek için egenin soğuk sularına açılıyorlar. Kimi zaman 20 kimi zaman 30 kimi zaman 40 kişi küçük botlara binerek umuda yola çıkıyorlar.

***

Egenin soğuk suları kimi zaman bir umut kimi zamansa umuda gidilen yolda mezar oldu. Peki neden önlem alınmıyor? Herkesin sorduğu soru işte bu! Yada nasıl önlem alınabilir? Aslında alınabilecek çok fazla bir önlem yok.

***

Suriyeli mültecilere ülkemizde yaşama şansı tanıdığımızda onlara otuma seyahat etme şansıda verdik. Bodrum sahillerinde denize girmek, balık avlamak, güneşlenmek, hatta kumdan kale yapmak bile serbest. Gelin şimdi siz önlem alın.

***

Satın aldıkları lastik botla denize açılan Suriyelilere Türk karasularını Terk edene kadar Sahil Güvenlik ekiplerinin müdahale etme şansı yok. Müdahale ederken de birçok sıkıntı ile karşılaşıyorlar.  Geçtiğimiz günlerde yine bir düzensiz göç (kaçak Mülteci) operasyonu sonrasında sahil güvenlik subaylarından birinin anlattığı tüyler ürperticiydi. “Yine bir operasyonda düzensiz göç kafilesinin bulunduğu lastik bota yanaştık. Botta bulunanlar kaçmak için her yolu deniyor. Botta bulunan ve Türkçe bilen bir Suriyeli eline aldığı bıçakla botu patlatmakla bizleri tehdit etti.”

***

Subayın anlattıklarını düşünüce insanlar umuda yolculukta neler göze alıyor anlamak mümkün değil. Dünyanın gündemine ise bu düzensiz göç olayları  Aylan bebekle gündeme geldi. Halbuki sadece  Eylül tarihinde 8 farklı düzensiz göç olayında 97 göçmen sağ olarak kurtarılarak adli makamlara teslim edildi.

***

Dün ise acı haber sabahın erken saatlerinde Bodrum’dan geldi. Kaçak yolardan Yunanistan adalarına geçmeye çalışan Suriyeli göçmenlerden 22 si hayatını kaybetti.

Bodrum ilçesinden, kanundışı yollardan yurtdışına çıkmaya çalışan kaçak göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 22 kişi hayatını kaybetti, 249 kişi kurtarıldı.

kaza saat 05.25 sıralarında, Orak Adası açıklarında meydana geldi.

***

Muğla valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu görüşlere yer verdi. “Teknenin su alarak batmaya başladığının görülmesi üzerine Sahil Güvenlik uçağı tarafından teknenin bulunduğu mevkiye, arama kurtarma amaçlı SAR kiti atılmıştır. Olay mahalline beş adet Sahil Güvenlik botu sevk edilerek, kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Halihazırda 249 göçmen, sağ olarak tekneden kurtarılmıştır. Sahil Güvenlik personeli ve kurtarma çalışmalarına iştirak ettirilen Bodrum Arama Kurtarma Derneği dalgıçları tarafından yapılan aramalarda, teknenin su altında kalan kısımlarında 22 göçmenin cansız bedeni tespit edilerek, görevli Sahil Güvenlik botlarına aktarılmıştır.” denildi.

***

Muğla Valisi Amir Çiçek’in bizzat olay mahalline giderek arama kurtarma çalışmalarını koordine ettiği, tekneden kurtulan kaçak göçmenlerin beyanına göre başka kayıp olmadığı anlaşıldığından arama kurtarma çalışmalarına son verildiği açıkladı.  Kaçak göçmenlere gıda, giyim gibi insani yardımların yapıldığı, AFAD Başkanlığı tarafından belirlenen barınma yerlerine yönlendirilecekler.

***

Egenin soğuk suları dün de 22 kişiye mezar oldu. Soğuk mezara yeni Aylan bebeklerin düşmemesini dilemekten başka hiçbir şey gelmiyor elimizden.

Bu haber toplam 555 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.