Madencilikte 35 yıl

Madencilikte 35 yıl
Röportaj: Neval Çolak1998 yılından bu yana Milas’ta faaliyet gösteren Bıçakçılar Madencilik firması, yörenin yer altı zenginliklerini gün yüzüne...

Röportaj: Neval Çolak

1998 yılından bu yana Milas’ta faaliyet gösteren Bıçakçılar Madencilik firması, yörenin yer altı zenginliklerini gün yüzüne çıkartıyor. Bıçakçılar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bıçakçı, “Muğla’ya hak ettiği değeri kazandırmak için mücadele ediyoruz” dedi.

Aynı zamanda AK Parti Meclis Üyeliği ve Milas Ticaret Sanayi Odası yönetiminde de görevler yürüten Bıçakçılar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bıçakçı, firma olarak, Muğla’ya hak ettiği değeri kazandırmak için mücadele ettiklerini ifade ederken, ülke sevdalısı bir aile olarak, ülkenin ileriye gitmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Uğur Bıçakçı ile sektöre ilişkin yaptığımız söyleşiyi siz okuyucularımız için kaleme aldık.

Bıçakçılar Madencilik firması ne zaman faaliyete geçti?

1982 yılından bu yana madencilik faaliyeti yürütmekteyiz. Bıçakçılar Madencilik olarak da 1998 yılından bu yana faaliyetteyiz.

Ortaklık üzerine kurulan bir şirket mi?

Firmamız bir aile şirketi olarak kuruldu. 1998 yılında ben, babam Mehmet Bıçakçı, amcalarım Mustafa ve Nail Bıçakçı ile kurduk. Amcam 2010 yılında vefat etti ve amcama ait olan hisseler çocuklarına geçti. Amcam Mustafa Bıçakçı ise emekli olduktan sonra hissesini oğlu Orkun Bıçakçı’ya devretti. Ben firmanın kurucu ortağıyım ve yönetim kurulu başkanıyım. Ortaklık yapımıza baktığımızda şuan, Uğur Bıçakçı, Orkun Bıçakçı, Songül Çelik, İrem Öztürk ve Mustafa Arda Bıçakçı’dan oluşan bir aile şirketiyiz. Şuanda firmamızın yönetiminde ikinci kuşak görev başında olup hedefimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın bağımsız ve güçlü Türkiye vizyonu çerçevesinde, ihracatımızı arttırarak daha fazla istihdam sağlamak ve sektöründe lider bir firma olmaktır.

Bıçakçılar Madencilik firmasının kuruluş amacı nedir?

Madenler, kalkınmanın temel unsurlarından en önemlisidir. Ülkelerin kalkınmaları ve yaşam seviyelerinin belirleyicisi olarak kabul edilen sanayi, enerji ve tarım sektörlerinin temellerini de madencilik oluşturmaktadır. Bizim de kanunlar, kurallar çerçevesinde ülkemize hizmet etmek, ülkemizin madenciliğini hak ettiği yerlere çıkarmak yegane hedefimizdir. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle ekonomide dalgalanmaların yaşandığı bu süreçte ülkemize döviz kazandırmak, daha da önemli. Feldspatta tek kalem bir liman olan Güllük Limanı Dünyanın en pahalı limanlarından olmasına rağmen ihracatı arttırmak ve yurt dışı pazarları bulmak için çalışmalarımız sürüyor. İtalya’daki seramik sektöründe bir işbirliği kurmak için iki yıldır çaba gösteriyoruz. Ülkemizin adını tüm dünyaya duyurduğumuz gibi ilimizin adını da Türkiye de bir marka olmasına katkı sağlıyoruz. Örneğin, Türkiye’de mermer sektörün de bir numaralı şehir Afyon’du, Muğla’da da mermer sektörü son yıllarda adından sıkça bahsettirmeye başladı.

Madencilikte 35 yıl

Faaliyet alanlarınızı açabilir misiniz?

Lisans ve üretim izni Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından veriliyor. Maden Kanununun uygulanması ile ilgili usul ve esaslara uygun olarak faaliyetlerimiz sürdürülmektedir. Muğla ve Aydın Bölgesi’nde feldspat, kuvars, boksit, mermer madencilik kollarında faaliyet gösteriyoruz. Söke, Milas ve Çine ilçeleri feldspat ve kuvars üretimin de Türkiye’nin ve dünyanın en kaliteli ham maddesini üreten yerlerdendir.

Devlete vergi katkınız nedir?

Şirketimiz Muğla’da da, Milas’ta da vergi sıralamasında hatırı sayılır firmalar arasında. Milas’ta dönem dönem vergi sıralamasında ilk 10’a da giriyoruz. Madencilik sektörü sadece bildiğimiz anlamda KDV, kurumlar gibi vergiler ödemez. Örneğin, ruhsat sahibi tarafından yatırılan Devlet hakkının %25’i il özel idare payı olarak ruhsatın bulunduğu ilin özel idaresine, %25’i ruhsatın bulunduğu en yakın köyden başlamak kaydıyla köylerin yer aldığı bölge ile sınırlı olarak altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere faaliyet alanındaki payı oranında, doğrudan ilgili ilçe veya ilçelerin Köylere Hizmet Götürme Birlikleri hesabına, %50’si de Hazine hesabına yatırılır maden devlet hakkı ödeniyor ve bu vergi matrahında görünmüyor. Yine orman izinleri için devlete ödenen yüksek meblağlı bedeller bulunmaktadır. Biz katma değer vergisi, kurumlar vergisi, maden devlet hakları, orman bedelleri, ruhsat bedelleri ve sgk primleri ile milyonlarca lira devlete gelir sağlayan bir kuruluşuz. Bunları da daha da ileriye taşımak için arttırmak için mücadele ediyoruz.

Bıçakçılar Madenciliğin toplum yararına yaptığı projeler var mı?

Toplumsal bir fayda sağladığına inandığımız sosyal sorumluluk projelerine destek olmak Bıçakçılar Madencilik kültürünün bir parçasıdır. Çünkü bizler faaliyetlerimizi kısa dönemli bir bakış açısı yerine gelecek kuşakları da düşünen bir anlayışla yürütmekteyiz. Sürdürülebilir olmak ilkesine dayalı iş başarımız bu prensipten kaynaklanmaktadır. Dolayısı ile sevdalısı olduğumuz Milas bölgesinde ve ocaklarımızın bulunduğu Söke bölgesinde toplum yararına olan bütün projelere katkı sunuyoruz. İlçe Kaymakamlıkları, İlçe Müftülükleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Spor faaliyetleri olsun, gezi faaliyetleri olsun her zaman destek veriyoruz. 30 yılı aşkın çalışma hayatımızda kurumlarımıza, öğrencilerimize ve ihtiyaç sahiplerine maddi manevi bütün ihtiyaçlarında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üniversite öğrencisine burs imkanı sağlayarak devletimize ve milletimize her yönden destek olmaya çalışıyoruz. Halen aktif olarak Ak Parti Meclis Üyeliği ve Milas Ticaret Sanayi Odası yönetiminde de görevlerim bulunmasından dolayı yaşadığımız şehrimize ve ülkemize nasıl katkı sağlarız bunun çalışmalarını yapıyoruz. Milliyetçi duyguları yüksek bir aileyiz, benim babam Kıbrıs Gazisi ve her sene Çanakkale gezilerine elimizden geldiğince teşvik ediyoruz. Bu toprakların değerini bilerek, “bastığımız yerleri toprak diyerek” geçmeyecek nesiller yetişmesinde destek olmaya çalışıyoruz.

İhracat ve ithalat yapıyor musunuz?

İthalat yapmıyoruz. Küreselleşen  dünyada artık ekonomik sınırlar giderek genişlemektedir. Her yatırımcı/girişimci pazar hedefini belirlerken uluslar arası boyutta düşünmelidir. Bizde bu düşünceyle faaliyetlerimiz ihracata yönelik yapıyoruz Feldspat, boksit ve mermer ile dış pazarda yer almış durumdayız. Feldspatta İtalyanlarla öğütme tesisi projemiz, seramik fabrikalarıyla yaklaşık 25 yıldır devam eden çalışmalarımızla ülkemiz ekonomisini ve sektörümüzü geliştirmek nihai hedefimiz.

Bıçakçılar Madenciliğin ülkenin yanı sıra, yöre ekonomisine katkısı nedir?

Öncelikle her işletme bulunduğu yerde istihdam sağlar ve bulunduğu bölgenin esnafı ile çalışır. Sayın Cumhurbaşkanımızla Muğla’mız ile ilgili yapılan görüşmede Sayın Cumhurbaşkanımız yaptığı basın toplantısında “Muğla’nın taşı, tarihi, turizmi ama madenciliğini de göz ardı etmiyoruz” diye de belirtmişti. Cumhurbaşkanımız Stratonikeia Antik Kenti’ne gelmişti. Burayı dünyaya tanıtan taşlardır. İleri de daha büyük eserler bırakılacaktır bu taşlarla. Mermer’de Çin’e büyük bir ihracat var. Bunların hepsi Muğla ekonomisine büyük bir katkıdır. Muğla’mız 20 yıl önce çok küçük bir yerdi. Şimdi ise gelişiyor. Bu topraktan kazanıyorsak, alın teri döktüğümüz toprağa da karşılığını vermek istiyoruz.

Bıçakçılar Madencilik kaç kişiye istihdam sağladı?

Bıçakçılar Madencilik ailesi olarak 35 yıla yakın süredir bu sektördeyiz ve sektöre girdiğimiz günden itibaren bu güne kadar bizimle çalışan arkadaşlarımız var. Söke bölgesi ve Muğla Bölgesinde 50 ile 60 kişi arasında sürekli işçimiz mevcut. Taşeronlarla 100-150 arasında kişiyi sayısına ulaşıyoruz. Ama bunun nakliyesi ve diğer iş gücü ihtiyaçları dahil edildiğinde yüzlerce insana iş sağlayan bir şirketiz. Direk çalışan sayımız az olsa da, paydaş işletmelerde buradan giden hammaddeleri işlemek için 500-600 kişiye dolaylı olarak iş istihdamı sağlıyoruz.

Projeleriniz arasında mermer fabrikasının bulunduğunu biliyoruz. Var mı böyle bir proje? Bu konu hakkında bilgi alabilir miyiz?

Mermer fabrikalarının artması bir taraftan birim değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesine olanak sağlarken diğer yandan istihdam anlamında önemli katkılarda bulunarak ülke ekonomisi olumlu anlamda etkilemektedir. Bu artış, elimizde hali hazırda bulunan kaynakların daha etkin kullanımını sağlayacak ve dünya mermer piyasasında elimizi daha da güçlendirecektir. Mermer fabrikası yatırımımız için altyapı çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız. Polat Holding ile bir anlaşmamız var. Kuvarsit temin ediyoruz. İzmir’de seramik fabrikaları var yıllardır onlara da tedarik sağlıyoruz. Mücadelemiz hep birlikte ürettiğimiz ürünleri daha katma değerli ürün haline getirerek, ülkemize daha fazla gelir kazandırmak ve güçlü Türkiye yolunda adım adım ilerlemektir.

Firmanızla ilgili sorularımıza verdiğiniz cevaplardan dolayı teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar dileriz.

Bu haber toplam 3682 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.