Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt:
“Resmi Gazetede yayımlanan acele kamulaştırma kararlarının Geleceğe Miras Projesi kapsamında alındı”
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında ihtiyaç duyulan bazı özel mülkiyete ait taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı alınarak resmi gazetede yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan’ın imzasıyla 7 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi gereğince, Eskihisar Mahallesi’nde yer alan ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsünde bulunan Stratonikeia’da, kazı ve restorasyon faaliyetleri için gerekli görülen 233 ada 2 parsel, 249 ada 15 parsel, 255 ada 28 parsel ve 256 ada 12 numaralı taşınmazlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
"Stratonikeia Antik Kenti"nin köy meydanı eski ihtişamına kavuşuyor
Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nin girişinde bulunan ve köy meydanını oluşturan yapılar, Geleceğe Miras Projesi kapsamında restore edilerek ayağa kaldırılıyor.
"Gladyatörler kenti" olarak bilinen ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia'da 1977'de başlayan kazı çalışmaları günümüzde yılın 12 ayı devam ediyor.
Helenistik, Roma, Bizans'ın yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentte, her yıl yeni eserler gün yüzüne çıkarılırken, kentteki tarihi yapılar da restore ediliyor.
Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e Resmi Gazetede yayımlanan acele kamulaştırma kararlarının Geleceğe Miras Projesi kapsamında alındığına işaret ederek, şunları söyledi:
“Köy meydanı bizim için özel yerlerden biri çünkü burada Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri yaşamlarına dair yerleşim dokusunun tamamını birlikte görebiliyoruz. Önceki yıllarda başladığımız çalışmalarda buradaki Şaban Ağa Camisi, Selçuk Hamamı, Semerci Ömer Evi ve Ali Aydın Evleri'ni restore ettik. Kamulaştırma kararları da Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından alındı. Bu yıl Geleceğe Miras Projesi kapsamında köy meydanındaki evleri ve dükkanların tamamını ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. Köy meydanında olan günümüzde görülmeyen mesleklerin tamamının tekrar yaşamasını istiyoruz. Buradaki fırını açacağız, terzihane, bakırcı, ayakkabıcı, demirci ve seramikçi gibi yok olan mesleklerin tamamını burada yaşatmak ve köy meydanını 1950 yılı öncesinde olduğu gibi tekrar canlandırmak istiyoruz. İnsanların buraya geldiğinde tarihi çınarın gölgesinde oturup fırından ekmek almalarını, terziden, ayakkabıcıdan, bakırcıdan alışveriş yapmalarını istiyoruz."