Tekne Kooperatifi'ne devretti

Tekne Kooperatifi'ne devretti
İnci Akü’nün teknoloji sponsoru olduğu, Dalyan Kanalı’ndaki gezi teknelerinin çevre dostu dönüşümünü sağlamak için sürdürülebilir çevre ve...

İnci Akü’nün teknoloji sponsoru olduğu, Dalyan Kanalı’ndaki gezi teknelerinin çevre dostu dönüşümünü sağlamak için sürdürülebilir çevre ve turizm hedefiyle 2007 yılında başlanan “Mavi Deniz Özgür Caretta” Projesi kapsamında dönüştürdüğü çevre dostu teknenin kullanımını, Dalyan’da düzenlenen bir törenle S.S. Dalyan Tekne Kooperatifi'ne devretti.

İnci Akü, Muğla ili sınırlarında yer alan Dalyan kanalı sularının tamamen temiz kalması ve motor gürültüsünden arındırılması amacıyla 2007 yılında başlanan "Mavi Deniz Özgür Caretta" Projesi kapsamında, projenin teknoloji sponsoru olarak dönüştürdüğü çevre dostu teknenin kullanımını S.S. Dalyan Tekne Kooperatifi'ne devretti. Dalyan Denizkızı Restaurant'da düzenlenen devir teslim törenine Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin ile kooperatif üyeleri katıldı. Teknenin temsili devir teslimi gerçekleşti. İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök temsili tekneyi S.S. Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin’e teslim etti. Kooperatife devredilen teknenin sezon boyunca yapacağı turlardan sağlanacak gelir, yeni teknelerin çevre dostu tur teknelerine dönüştürülebilmesi için oluşturulacak fona aktarılacak.

Eşsiz bir doğa harikası benzersiz bir tarihsel zenginlik

Türkiye'nin 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden biri olan Dalyan'da, yerli ve yabancı ziyaretçiler kanalda seyreden gezi tekneleri sayesinde eşsiz doğa güzelliğini izleme fırsatı buluyor. Zengin biyoçeşitliliğe ve hassas bir ekosisteme sahip olan bölge, doğal olarak denizle buluşan 7 gölden biri olması, benzersiz İztuzu Plajı, Caretta Carettaları, Nil Kaplumbağaları, Mavi Yengeçleriyle eşsiz bir doğa harikası; Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti gibi tarihsel değerleriyle Türkiye'nin en önemli zenginliklerinden biri olarak öne çıkıyor.

İnci Akü Ar-Ge faaliyetleri sonucu geliştirdiği özel aküler ile çevre dostu teknelerin mümkün olduğunu gösterdi

Dalyan’ın bu eşsiz güzelliklerini yaşamak isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler kanalda seyreden gezi teknelerini kullanıyorlar. Çoğunluğu dizel motorlu olan gezi teknelerinin sayısı yaz aylarında oldukça artıyor. Yöre halkı için önemli bir geçim kaynağına dönüşen tekne gezilerini, bölgenin hassas ekolojik dengesine ve doğal güzeliğine zarar vermeden yürütmek ve bölgedeki turizmi sürdürülebilir hale getirmek için 2007 yılında "Mavi Deniz Özgür Caretta" Projesi’ni hayata geçiren İnci Akü, projenin teknoloji sponsoru olarak yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri sonucu geliştirdiği özel aküler ile çevre dostu teknelerin mümkün olduğunu gösterdi.

İnci Akü, “Mavi Deniz Özgür Caretta” Projesi kapsamında tüm maliyetini üstlendiği 4 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucu, projenin teknoloji sponsoru olarak hem dizel motorlarınkine eş değer performans sağlayan, hem de yakıt giderlerini 10 kata kadar azaltan, 'Enerjisini aküden alan Elektrikli Motorlu Tahrik Sistemi'ni geliştirdi ve patentini aldı. Tekne işletmecilerinin beklenti ve talepleriyle daha da geliştirilen teknelerin 2 prototopi şu anda Dalyan Kanalı’ nda kullanılıyor. Devir teslim töreninde konuşma yapan İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök “Mavi Deniz Özgür Caretta” projemizin tohumlarını 2007 yılında attık. Büyük emek verdiğimiz bu projemizin ilk meyvelerini geçen yıl itibarıyla almaya başladık. Ar-Ge çalışmalarımızın sonunda Dalyan’da faaliyet gösteren teknelerde kullanılmak üzere enerjisini aküden alan elektrikli motorlu tekneleri geliştirdik ve patentini aldık. Geçtiğimiz yıllarda İnci Akü tarafından üretilen özel aküler ve kullanılan gelişmiş motorlarla çevre dostu “Caretta Bot”lara dönüştürdüğümüz 2 tur teknesini Dalyan Kanalında suya indirdik” dedi.

Gök, “Carettaların bir özelliği var, yumurtalarını sadece doğdukları yere bırakıyorlar. Biliyoruz ki; onlar tüm dünyayı dolaşıyorlar ama Dalyan’da yumurtluyor; yeni nesillerine burada can veriyorlar. İnci Akü ve İnci Holding olarak biz de Ege’de doğmuş ve büyümüş, bugün tüm dünyaya ihracat yapan, ürünleriyle tüm dünyayı dolaşan bir şirket olarak Ege’nin gelişimi için çalışıyoruz. Üretim amaçlı yatırımlarımızın yanı sıra “İnci Akü Ormanı” ve “Mavi Deniz Özgür Caretta” gibi sosyal sorumluluk projelerimizle de doğduğumuz bu bölgeye katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Dalyan Tekne Kooperatif Başkanı Atilla Gültekin’de yaptığı konuşmada “ Dalyan Türkiye’nin değil Dünya’nın göz bebeğidir. Dalyan denince akla kanalları ve gölü gelir. Biz tekneci esnafı olarak hem bu kanalları korumayı amaçlıyor hemde kirlilik yaratmadan kullanıyor ve de maddi gelir elde ediyoruz. Bu kanalları korumak bizim asli görevimiz ve bunun için çalışmalar ve projeler yapıyoruz. Bu kapsamda İnci Aküyle ortak bir proje olan “ mavi deniz özgür caretta “ adıyla sessiz ve kirlilik yaratmayan tekne projesine imza attık. Bu yapılan ilk tekneyi İnci Akü Firması Dalyan Tekne Kooperatifine hibe yoluyla verdi. İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök hanımefendiye ve Yönetim Kurulu Üyesi ve COSu Göksel Paker’e, Pazarlama Müdürü Damla Arkan’a çok teşekkür ediyorum “ dedi. Teknenin anahtarı Neşe Gök tarafından Atilla Gültekin’e telsin edildi.

Bu haber toplam 572 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.