Terör Saldırıları

Terör Saldırıları
Türkiye, önceki gün Ankara'da yaşanan terör saldırısıyla sarsıldı. Yapılan son açıklamalara göre 37 kişinin yaşamını yitirdiği ve 125 kişinin...

Türkiye, önceki gün Ankara'da yaşanan terör saldırısıyla sarsıldı. Yapılan son açıklamalara göre 37 kişinin yaşamını yitirdiği ve 125 kişinin de yaralı olduğu bombalı saldırı, Cumhuriyet tarihinde yaşanan kanlı terör eylemleri arasında yerini aldı. Önceki gün akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Güvenlik Toplantısı'nın ardından Ankara Kızılay'daki saldırıya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Ala saldırının patlayıcı yüklü bir araçla gerçekleştirildiğini açıklayarak “Kızılay'da otobüs durağında bekleyen sivil vatandaşlarımıza seyir halinde patlayıcı yüklü bir araçla terörist saldırı düzenlenmiştir” dedi.  Ala, “Saldırıyla ilgili ciddi bulgular elde ettik ancak tahkikat tamamlanınca açıklayacağız” dedi.

Bulgular tahkikatın tamamlanmasının ardından paylaşılacak ancak şimdilik yayın yasağı olduğu için detaylı olarak bize ulaşan bilgileri sizlerle paylaşamıyorum.

***

İşte Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanan ve akıllara kazınan terör saldırılarından bazıları:

17 Şubat 2016- Ankara'da askeri lojmanların olduğu bölgede servis araçlarına bombalı saldırı düzenlendi. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bombalı araçla düzenlenen saldırıda 28 kişinin hayatını kaybettiğini, 61 kişinin de yaralandığını söyledi. Genelkurmay'ın açıklamasında ise “TSK personelini taşıyan servis araçlarının trafik ışıklarında bekledikleri sırada terör saldırısına uğradığı” belirtildi.

12 Ocak 2016- İstanbul şehrinin Fatih ilçesindeki Sultanahmet meydanında, Suriye kökenli 28 yaşındaki bir saldırganın, turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırgan dahil 11 kişi olay günü ölmüş ve 16 kişi de yaralanmıştı. Olaydan sonra tedavi altında olan 2 kişi daha hayatlarını 27 Ocak 2016 ve 22 Şubat 2016 tarihinde yitirmişler ve can kaybı sayısı toplam 13 kişiye yükselmiştir. Saldırıda hayatını kaybeden kurbanların tamamı Alman vatandaşıdır. Patlamada yaralanan 14 kişiden 11’inin yabancı uyruklu olduğu belirlenmiştir ve patlamadan sonra dokuz Alman, bir Norveçli ve bir Perulu hastanede tedavi altına alınmıştır.

Olay sonrası, Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren intihar eylemcisinin IŞİD militanı olduğunu ve saldırıda hayatını kaybedenlerin tamamının da yabancı uyruklu kişiler olduğunu söyledi. Bombacının 28 yaşındaki, Suriye doğumlu Nebil Fadli olduğu haber ajanslarında yer almıştır. Olaydan sonra, Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Nebil Fadli ile gazeteci Hüsnü Mahalli'nin babalarının amca çocukları olduğu iddia edildi. Haberden sonra bu iddialara yanıt veren Mahalli ise, Nebil Fadli'yle aynı aşiretten olduklarını, bombacının amcasını tanıdığını belirterek, “Bu aileyi 30 yıldır tanırım, o zamandan beri radikal dinci, intihar eylemcisi olmaya müsait kişilerdi” açıklamasında bulundu.

10 Ekim 2015-  Yerel saatle 10:04 civarında Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısı.

10 Ekim'de DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Barış Mitingi düzenlendi. Fakat yürüyüş başlamadan yürüyüş alanına kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 3 saniye arayla 2 patlama gerçekleşti. Patlamanın ardından ambulanslardan önce polis meydana ulaştı. Meydandaki herkesi alandan çıkartmaya başlayınca yaralılara yardım etmek isteyen göstericiler, engellendikleri için polisi protesto etti. Bunun üzerine polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

20 TEMMUZ 2015 - SURUÇ SALDIRISI: Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Kobani'ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada düzenlenen intihar saldırısında 34 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD'in düzenlemiş olabileceği öne sürüldü.

5 HAZİRAN 2015 - HDP MİTİNGİNE BOMBA: HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitingi başlamadan hemen önce iki ayrı patlama meydana geldi.

Patlamanın ilki saat 17.50 sıralarında, meydandaki platformdan 60 metre uzaklıktaki çöp kutusunda oldu. Bu patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. 4 dakika sonra bu kez on binlerce insanla dolu olan miting alanının hemen yanındaki trafonun önünde şiddetli bir patlama oldu. Patlamada 5 kişi hayatını yitirdi.

6 OCAK 2015 - SULTANAHMET'TE CANLI BOMBA: İstanbul'un turistik semtlerinden Sultanahmet'teki bir polis noktasına Ocak ayında canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda ağır yaralanan polis memuru şehit oldu. Ölen canlı bomba IŞİD militanı Dağıstanlı Diana Ramazova'ydı.

11 MAYIS 2013 - REYHANLI SALDIRISI: Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 11 Mayıs 2013'te bomba yüklü araçlarla terör saldırısı düzenlendi. Meydana gelen çifte patlamada 5'i çocuk 52 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD'in üstlendiği iddia edildi.

27 TEMMUZ 2008 - GÜNGÖREN SALDIRISI: İstanbul'un Güngören ilçesinde ardı ardına iki bombanın patlatılması sonucu; 5'i çocuk olmak üzere 18 kişinin ölmesi ve 154 kişinin yaralanması ile sonuçlanmıştı. Saldırıyı PKK üstlenmişti.

22 MAYIS 2007 - ANAFARTALAR ÇARŞISI SALDIRISI: Ankara'nın Ulus Semti'ndeki Anafartalar Çarşısı'nda intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıyı PKK'lı Güven Akkuş'un düzenlediği açıklandı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.

15 KASIM 2003 - SİNAGOG SALDRISI: Neve Şalom Sinagogu ve Bet İsrael Sinagogu'na düzenlenen eylemlerin sonucunda 27 kişi yaşamını yitirdi. Bomba yüklü araçlarla düzenlenen eylemlerde, eylemi gerçekleştiren kişiler de yaşamını yitirmiştir. Patlamaların meydana geldiği sinagoglarda ve çevrelerinde büyük hasar oluşurken, en az 300 kişi de yaralandı.

20 KASIM 2003 - HSBC VE İNGİLİZ KONSOLOSLUĞU SALDIRILARI: Sinagog saldırılarından beş gün sonra, 20 Kasım 2003'te yine bomba yüklü araçlarla iki eylem düzenlendi. 20 Kasım'daki bombalı eylemlerin hedefi İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankası'nın genel merkezi oldu. Saldırıda 30 yaşamını yitirdi, 450'den fazla kişi yaralandı. Saldırılar El-Kaide tarafından üstlenildi.

13 MART 1999 - MAVİ ÇARŞI SALDIRISI: Kadıköy'deki Mavi Çarşı'ya 13 Mart 1999'da düzenlenen molotofkokteylli saldırıda 13 kişi yaşamını kaybetmişti. Saldırının PKK'lı olan üç sanığı müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

24 MAYIS 1993 - BİNGÖL KATLİAMI: Bingöl-Elazığ karayolunda araçların yolunu kesen PKK militanları, usta birliklerine giden ve askerliklerini tamamlayıp memleketlerine dönmekte olan üniformasız askerlerin olduğu otobüsleri durdurarak 33’ü asker, 40 kişiyi olay yerinin yakınında kurşuna dizerek katletti.

1 MAYIS 1977 - KANLI 1 MAYIS: İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a gelen yaklaşık 500 bin kişinin doldurduğu Taksim Meydanı'nda dönemin DİSK başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. Çıkan olaylarda 34 kişi yaşamını yitirdi, 136 kişi ise yaralanmıştı.

Bu haber toplam 729 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.