TES İŞ Genel Başkanı; “Kıdem Tazminatından Ödün Vermeyiz”

TES İŞ Genel Başkanı; “Kıdem Tazminatından Ödün Vermeyiz”
Tes İş Sendikası Yatağan Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu'na katılan Teş İş Genel Başkanı Mustafa Şahin, Taşeren İşçi ve Kıdem Tazminatı konusunda...

Tes İş Sendikası Yatağan Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu'na katılan Teş İş Genel Başkanı Mustafa Şahin, Taşeren İşçi ve Kıdem Tazminatı konusunda açıklamalarda bulundu. Konuşmasında hükümete yüklenen Genel Başkan Şahin taşeron işçi probleminin bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti. Şahin; “Dün taşeron işçi sayısı 3 Bin, 5 Binler konuşulurken şu anda 1,5 Milyon insan konuşuluyor. Taşeronu biz icat etmedik. Kucağımızda buluyoruz. Çözeceğiz diyorsunuz, buyrun çözün. Bundan sonrada taşeronlaşmayla ilgili iş ihalesi yapmayın yaptırmayın,  taşeron meselesini çözün. Nasıl çözüleceği konusunda şuana kadar TÜRK-İŞ'e yetkililerden biz bu işi şöyle çözeceğiz diye herhangi bir yazılı bilgi belge yok. Ama yılbaşına kadar çözeceğiz diyorlar. Basında ve TV'lerde izlyiyorsunuz. Bizde öyle izliyoruz. 4-A mı olacak, 4B mi olacak, ne olacak; A'lar B'ler C'ler gidiyor. Bu işin mutlaka çözümlenmesi lazım. Hem Yeniköy'de hem Kemerköy'de hem de  Yatağan'da arkadaşlarımız çalışmaları tamamlama noktasındalar. Derdimizi iyi anlattık ve olumlu bir sonuç alacağız” dedi.

“TAŞERON İŞÇİLERE KIDEM TAZMİNATI VERMİYORSUN”

Kıdem tazminatı konusunda hükümeti eleştiren Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün kıdem tazminatı ile ilgili meseleler konuşulmuyor. Sayın TÜRK-İŞ Genel Başkanımızın bu konuda emeğini hakkını teslim etmek lazım. Hem TÜRK-İŞ anlamında hem kişisel duruşu anlamında bu meseleyi halletmiş görünüyor. Ama bu mesele sıkıştırıldığında zaman pişirilip pişirilip önümüze getiriliyor. Artık bu bir daha konuşulmayacak bir daha tartışılmayacak haliyle raftan da kaldırılsın, tamamen çöplüğe atılsın ve şuandaki bu şekilde gitsin. Taşeron işçiler kıdem tazminatı alamıyor. Niye? E vemiyorsunda ondan. Verilmesiyle ilgili bi engel yok ki. Taşeron vermiyor sende ona göz yumuyorsun. Böylece taşeron işçi kıdem tazminatını alamamış oluyor. İşin taşeronlaşma meselesinde zaten bu mesele de çözülmüş olacak. Eğer geriye kalanlarla ilgili bu süreçte hak ettikleri kıdem tazminatını vermek istiyorsan şu andaki mevcut yasaya göre eski yasanın değişmeyen 1475nolu yasaya göre kıdem tazminatı olayı 4850'ye göre değil. O maddeden dolayı kıdem tazminatı ödeniyor. Oraya küçücük bir şey ilade edersin 'kıdem tazminatı alamayanların kıdem tazminatını devlet öder dersin' olur biter.”

“ÇALIŞANLAR KUNTA KİNTE”

Kıdem tazminatı konusunda önerisi olduğuna işaret eden Şahin, TÜRK-İŞ Genel Başkanıyla öneriyi paylaştığı belirtti, Şahin; “Fona gerek yok. İşçinin kıdem tazminatı almasıyla ilgili işçiye bir hesap açın. 1 günde çalışsa bin günde çalışsa çalıştıran işveren o kıdem tazminatı miktarını hesaplasın, o hesaba yatırsın. Fona falan gerek yok, arayışa gerek yok. Ha işçi bunu çekmesin, çekemesin. Gerekli düzenlemeleri yap. 10 yılda çeksin, 20 yılda çeksin, ne zaman çekmesi gerekiyorsa. Hatta o para orda değerlensin. Bugün 10 lira yatırdıysan yarın 100 lira olacak şekle gelsin. 100 lira yatırdıysan Bin lira olacak şekle gelsin. Orada değerlensin. Formül mü yok? Ama maksat bu değil.  İşverenler kıdem tazminatı ödemede gerçekten zorlanıyor kendi ifadelerine göre. Hükümet yetkililerine; 'biz bunu ödeyemiyoruz bu 30 günü mümkünse biraz aşağı çekin. Ancak o zaman ödeyebiliriz. Yoksa istihdam yaratamıyoruz, işçi çalıştıramıyoruz'. Ülkede de işsizlik alabildiğine gitmiş, hükümette sıkışıyor ister istemez, işverenleri dinlemek durumunda kalıyor. Napalım işverenlere yardımcı olalım. E çalışanlara ne yapacağız. Kunta kinte. Ekmeğe muhtaç olsunlar. Olmaz.”diye konuştu.

“GENEL GREVE GİDERİZ”

Kıdem tazminatı konusunda geçmiş dönemlerle bugünü kıyaslayan Genel Başkan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şimdi 10 yıllar öncesindeki kıdem tazminatının alım gücünü bir hesaplayın. Düşünün. Ne yapıyordu? bir ev alıyordu eski kıdem tazminatıyla. Bir ev alıyordu hatta bide ya reno ya murat taksi o dönemlerde birde onu alıyordu. Şimdi bir odayı alamazsın. Şu andaki verdiğin kıdem tazminatıyla bir odayı alamazsın. Birde daha aşağı nasıl çekerim diye uğraşılıyor. Uğraşmayın. Kıdem tazminatından hiçbir şekilde taviz vermemiz söz konusu olmadığı gibi bununla ilgili TÜRK-İŞ'in Genel Kurulunda alınmış kararımız var. Sizlerin aldığı bir karar var. Ne o; genel grev. Eğer kıdem tazminatımızla oynarsanız genel grev yaparız demişiz ve bunu hayata geçiririz.”

Bu haber toplam 1539 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.