Topal, ilk hasatı yaptı

Topal, ilk hasatı yaptı
Muğla Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tütüne alternatif ürünler çerçevesinde 2 yıl önce başlatılan Kayın Mantarı Üretimi’nde...

Muğla Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tütüne alternatif ürünler çerçevesinde 2 yıl önce başlatılan Kayın Mantarı Üretimi’nde büyük yol alındı. Yerkesik Beldesinde yaklaşık 2 ay önce başlatılan Kayın Mantarı Deneme üretiminde başarıya ulaşıldı. Yerkesik Kalkınma Kooperatifinde de deneme üretiminde başarılı sonuç alınırken, buradaki ilk hasatı Tarım Gıda ve hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal yaptı. Kayın Mantarı Üretiminin bölgede daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Muğla ve çevresinde 10 bölgede yaklaşık 20 üretici Kayın Mantarı üretimi gerçekleştiriyor.

Yerkesik beldesinde başlatılan Kayın Mantarı üretiminde ilk hasat yapıldı. Beldede bundan yaklaşık 2 ay önce Yerkesik Kalkınma Kooperatifi ile Sadi Karabulut ve Dursun Demirtaş adlı vatandaşlar tarafından başlatılan deneme üretimlerinde başarılı sonuçlar alındı.

Muğla Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün tütüne alternatif ürün çalışmaları çerçevesinde 2 yıl önce başlatılan Kayın Mantarı üretimi giderek yaygınlaşıyor. Bu çerçevede Muğla ve çevresinde 10 bölgede yaklaşık 20 üretci Kayın Mantarı üretimi yapıyor. Yerkesik beldesinde de yapılan deneme üretimleri başarı ile sonuçlanırken, Yerkesik Kalkınma Kooperatifi’nde yapılan üretimin ilk hasatı Muğla Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal tarafından gerçekleştirildi. Hasat nedeniyle kooperatifte düzenlenen törene müdürlük yetkilileri, Yerkesik Belediyesi yetkilileri, muhtarlar, Yerkesik Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halilibrahim Çamlıbel, kayın mantarı üretcileri, kayın mantarı alıcı firmaların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Hasat öncesi birer konuşma yapan Yerkesik Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halilibrahim Çamlıbel ve Sadi Karabulut, üretim hakkında bilgiler verirken, vatandaşlara kayın mantarı ve diğer alternatif ürünleri yetiştirme çağrısında bulundular ve kendilerine destek ve katkı sağlayan Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Yerkesik Belediyesine teşekkür ettiler.

Kayın Mantarı alıcısı Yaprak Mantar Şirketi temsilcisi Mehmet Konukçu da kayın mantarının Pazar sorunu olmadığını belirterek, üretcilerin hiç tereddüt etmeden mantar üretimine geçebileceklerini ve alımların nakit para ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Burada bir konuşma yapan Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal da yaptığı konuşmasında, müdürlük olarak tütüne alternatif ürün çalışmalarından bahsederken, kayın mantarının da ürütiminin giderek yaygınlaştığını belirtti. Topal, “ Kayın Mantarı ürütimi çalışmalarımıza yaklaşık 2 yıl önce başladık ve her geçen gün başarılı sonuçlar alarak yaygınlaşıyor. Muğla ve çevresinde 10 bölgede yaklaşık 20 üretici kayın mantarı üretiyor. Yerkesik beldesinde başlattığımız üretim çalışmalarında başarılı sonuçlar aldık. Önümüzdeki dönemlerde üretim kapasitesi ve üretici sayısını arttırmayı hedefliyoruz.  Kayın manhtarı özellikle dar arazisi bulunan bölgelerde üretim için son derece elverişli ve pazarlama sorunu yok. Başta turizm bölgeleri olmak üzere son dönemlerde restorantlarda ve marketlerde aranan bir tüketim maddesi. Talep giderek artıyor. Küçük arazisi olan vatandaşlar tütüne alternatif ürün olarak küçük kapalı mekanlarında bile bu mantarın üretimini yapabilir. Kayın mantarı üretimi katma değeri yüksek, işçiliği az ve herkes tarafından rahatlıkla yapılabilecek bir üretim. Biz müdürlük olarak üretim öncesi, üretim aşaması ve hasat zamanına kadar her türlü desteği sağlıyoruz. Yerkesik’te ürütim yapan vatandaşlarımısı kutluyorum. Bölgeye hayırlı olsun”dedi.

Konuşmaların ardından çeşitli şekilllerde pişirilen Kayın Mantarları katılımcılara ikram edilirken, lezzeti beğeni topladı. Daha sonra kooperatifin ilk hasadı Dr. Songül Topal tarafından gerçekleştirildi.

Bu haber toplam 583 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.