TÜİK nasıl hesap verecek?..
Türkiye İstatistik Kurumu Denizli Bölge Müdürlüğünün Muğla güvenlik endeksinde son sırada diye yaptığı açıklamanın altından büyük bir skandal ortaya çıktı. Meğer yapılan anket çalışması 2013 yılında yapılmış. Muğla Valisi Amir Çiçek, yetkililerle görüştük. Veriler 2013 yılına aitmiş dedi. 2013 yılında yapılan bir anket 3 yıl aradan sonra açıklanıyor. İstatistik kurumu yaptığı tüm araştırmaları bu şekilde yapıp ve yayınlıyorsa demek ki bu kurumun güvenirliği tartışılır…
Öyle ki Muğla’yı güvenlik endeksinde 81’inci sırada gösterilen açıklamada Muğla yaşam enreksinde 45’inci sırada yer alıyordu. Demek oluyor ki bu verilerde tartışmaya açık. Acaba yaşam endeksi anketini kaç yıl önce yaptılar. 2013 yılında yapılan bir anketi 3 yıl sonra yeniymiş gibi açıklamak nasıl bir mantıktır inanın anlamak mümkün değil. Birde istatistik kurumu böyle bir çalışmayı ilk defa yapmış. Aman bu ilk ve son çalışmanız olsun…
Günlerdin gazetelerde ve televizyonlarda Muğla’nın güvenlik endeksinde son sırada yer aldığı haberleri yayımlandı. Sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da birçok gazetede bu habere yer verdi. Avrupa’daki gazeteler Bodrum fotoğrafının altına ‘Türkiye İstatistik Kurumu açıkladı. Muğla en güvensiz il’ yorumuna yer verdi. Yani Muğla’nın ismi Avrupa’da da güvensiz il olarak yayıldı. Ancak istatistik kurumunun verilerinin eski olduğu ortaya çıktı…
Şimdi TÜİK yüzünden Muğla’nın Avrupa’daki imajı yerle bir oldu. Şimdi bu verileri açıklayan kurum Muğla’nın Avrupa’da ki kaybolan imajını nasıl temizleyecek? Yurt dışı fuarlarına katılan yerel yönetimler ve kurumlar bir fazla turistti nasıl getiririz diye büyük çaba harcasın. Bir kurum ortaya çıkıp açıkladığı verilerle tüm çalışmaları bir anda yok etsin. Bu verileri açıklayanlar bunun hesabını nasıl ve kime verecek merak ediyorum…
Başta Bodrum Belediyesi, Marmaris Belediyesi ve Fethiye Belediyesi yurt dışı fuarlarda ilçelerin tanıtımını yapmak için yoğun bir mesai harcıyor. Turizm sezonunun iyi geçmesi ya da sektörün zarar etmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Sadece belediyeler değil ticaret odaları, Muğla Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri de aynı şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak sağ olsun şu bizim enflasyon oranlarını açıklayan TÜİK’imiz bunların hepsinin üzerine limon sıktı…
Valilik ve İl Kültür Müdürlüğü yapmaz ama. Belediyeler, Ticaret Odaları hatta turizm işletmecileri TÜİK hakkında dava açabilirler. Muğla turizmini olumsuz yönde etkileyecek gerçek dışı veriler açıklandığı için. Hatta sıradan bir vatandaş dahi TÜİK’e dava açabilir. Valla TÜİK yetkililerin işi gerçekten çok zor gibi gözüküyor. Hele yapılan bu yanlış 3 Şubat tarihinde Ak Parti Muğla İl Başkanı İhsan Küreci tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na anlatılacak. Gerisini o verileri açıklayan TÜİK yetkilileri düşünsün…
Ancak TÜİK yetkilileri bunun hesabını bir şekilde vermeli. Bir ili özellikle Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Muğla’yı güvensiz il olarak göstermenin faturasını birileri mutlaka ödemeli. Muğla’nın 6 milletvekiline de bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Sizler Muğla’nın milletvekilisiniz. Bir kurum çıkıyor Muğla en güvenliksiz ildir diye açıklama yapıyor. Bakalım yaşanan bu skandalla ilgili hangi milletvekilimiz konuyu meclis gündemine getirecek…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.