TÜİK Neyin Kafasını Yaşıyor

TÜİK Neyin Kafasını Yaşıyor
Günlerdir gazetemizde haber ve köşelerden düşmeyen TÜİK’in güvenlik endeksi.  “İllerde Yaşam Endeksi, 2015” başlıklı TÜİK açıklaması Muğla’da...

Günlerdir gazetemizde haber ve köşelerden düşmeyen TÜİK’in güvenlik endeksi.  “İllerde Yaşam Endeksi, 2015” başlıklı TÜİK açıklaması Muğla’da yaşayan ve Muğla’yı tanıyanları şaşkına çevirdi. TÜİK tarafından yapılan açıklamada , “Son yıllarda ekonomik boyutun yanı sıra yaşamın diğer boyutlarını da içine alan bir kavram olan toplumsal ilerlemenin ölçümüne yönelik çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. Birey odaklı bu yeni ölçümde objektif ölçütler ve bireylerin öznel algıları birlikte kullanılmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu, ilk defa yayımlanan illerde yaşam endeksi ile bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve subjektif göstergeler kullanarak yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması yapmıştır. Çalışmanın amacı, ildeki yaşamın tüm boyutları ile izlenmesine ve iyileştirilmesine altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmektir.”

***

Açıklama bu cümlelerle başlıyor ancak yeni oluşturulan sistem pek doğru sonuç vermiyor gibi. Açıklamanın kriterleri arasında yer alan “Güvenlik endeksi” başlığı altında paylaşılanlar gerçekten şaşırtıcı. “ Bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde en yüksek endeks değeri 0,8222 ile ilk sırayı Artvin aldı. Artvin’i 0,7860 ile Sinop ve 0,7697 ile Gümüşhane izledi. Güvenlik endeksinde son sırayı 0,3210 ile Muğla aldı. Muğla’yı, 0,4041 ile Kilis ve 0,4114 ile Antalya takip etti.”

***

İşte açıklamanın en çarpıcı yeri “en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksi” peki bu yaşamsal faaliyetler neler?

TÜİK bu verileri nasıl elde etmiştir?

Ekipleri Muğla ilinin ilçelerinde, mahallelerinde araştırma yapmış mıdır?

Bunun için saha çalışması yapmış mıdır?

Yoksa bu veriler masa başında mı üretilmiştir?

TÜİK bölge yetkililerinin bu çalışmayı tekrar gözden geçirmeleri ve kamuoyunda oluşan yanlış düşünce ve izlenimi geç kalmadan ortadan kaldırmalıdır. TÜİK dileriz, inandırıcılığını korumak için yaptığı bu bariz hatayı ortadan kaldırır.

***

Muğla, Cumhuriyet tarihinden bu yana okuma yazma oranı en yüksek illerinde başındadır. Bu doğrultuda Eğitime yüzde 100 Katkı Kampanyası’nda gerek kurum ve kuruluşları gerekse hayırsever vatandaşları tarafından en üst düzeyde katkı sağlayan illerin başında gelir.  Gerek ortaöğretim kurumları gerekse üniversitesi ile aynı zamanda bir öğrenci kenti olan Muğla öğrenim gören ve ülkemizin dört bir yanından öğrenim süreleri boyunca misafir edilen öğrencilerimiz eğitim öğrenimlerini son derece sağlıklı ve güvenli ortamlarda yürütmekte ve Muğla’dan güzel anılar ve düşüncelerle ayrılmaktadır.

***

Muğla başta turizm olmak üzere enerji üretimi, tarım, madencilik gibi birçok alanda Muğla’da faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Muğla ili aynı zamanda büyük işletmelerinden tutun küçük esnafına kadar vergisine sadık bir ildir. Bu alanda her vergi döneminde ülke genelinde nüfusu ve sanayisi gelişmiş büyük illerin arasında yer almaktadır.

Turizm başta olmak üzere birçok sektörde ülkemize yüksek miktarlarda döviz girdisi sağlamaktadır. Her şeyde olduğu gibi yatırımcıların yatırımlarını gerçekleştirirken göz önünde bulundurduğu kriterlerin başında güvenlik gelir. Eğer Muğla güvensiz bir il olsaydı yatırımcılar Muğla’yı tercih eder miydi?

***

Muğla’nın özellikle tatil bölgelerinde on binlerce yerleşik yabancı bulunmaktadır. Eğer Muğla güvensiz bir il olsaydı Avrupa’nın dört bir yanından yabancılar Muğla’ya gelerek burada yerleşik hayata geçer miydi?

Muğla, İstanbul ve Antalya’dan sonra en fazla turist ağırlayan bir ildir. Muğla güvensiz bir il olsaydı milyonlarca turist Muğla’yı tercih eder miydi?

Muğla insanı ve kurumları güvenliğin de ötesinde insana ve canlıya değer verme ve koruma açısından da çok güzel örnekler sergilemektedir. Bu doğrultuda gerek Muğla Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, vakıflar gerekse yerel yönetimler farklı proje ve uygulamaları hayata geçirerek bir çok insanımıza önemli yardımlar ve katkılar sunarak sahip çıkmaktadır. Bu çalışma ve bakış açısı gerek kentlerin içindeki gerekse doğada yaşayan hayvanlar için de yürütülmektedir. Güvensiz bir il ve böyle bir ilde yaşayan toplum fertleri böyle bir yaklaşım ve bakış açısına sahip olabilir miydi?

909 bin nüfusa sahip Muğla ilinde, suç oranı yüzde 8.52’dir. Bu orana göre 1 yılda işlenen suç sayısı 77 bindir. Muğla’ya tatil amacıyla gelen turist sayısı 3.5 milyondur. Turistik işletmelerde sezonluk çalışmak amacıyla gelen on binlerce insan vardır. Turizm sezonunda Muğla’nın nüfusu, sahip olduğu nüfusun kat kat üzerine çıkmaktadır. Suç sayısı ve suçlu profilinde bu artış göz önünde bulundurulmalıdır.

***

Bizler Muğla’nın sorunlarını, yaşam şeklini, toplum yapısını en az TÜİK kadar yakından biliriz.

Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi, dışa dönük gülen, üreten yüzü Muğla’yı ve Muğlalıları zan altında bırakan TÜİK’in bu açıklamasını talihsizlik olarak görüyorum. Düşündükleri ile ağzından çıkanların farklı olmasını insanlar ya sarhoşluğa yada akli melekelerinin yerinde olmamasına bağlanır. Bu TÜİK kafası da yeni çıktı. TÜİK bu endeksleri hazırlarken ne içiyorsa ondan bende istiyorum.

Bu haber toplam 568 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.