Turgut ilçe olmak istiyor

Turgut ilçe olmak istiyor
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Beldesi, belediye meclisinin aldığı karar ile İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne...

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Beldesi, belediye meclisinin aldığı karar ile İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne ilçe olmak ve isminin Turgutreis olması için başvurdu. Belediye Başkanı Salih Özen, yazın turizm ile nüfus sayılarının 10 bini geçtiğini belirtirken, beldelerinin ilçe zorunluluğunun oluştuğunu söyledi.

Turgut Belediyesi 7 Haziran’da gerçekleşen Belediye Meclis toplantısında aldığı karar ile belde’nin ilçe olması ve ilçe olma durumunda adının ise Turgutreis olarak değişmesi için karar aldı. Karar sonrası Turgut Belediye Başkanı Salih Özen, hazırlanan dilekçeyi İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne elden teslim etti.

Tarihi Kentler Birliği, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Ege Belediyeler Birliğine üye olduklarını belirten Turgut Belediye Başkanı Salih Özen, turizm öncelikli 100 belde arasında bir kent olduklarının altını çizdi. Özen, “Yaz nüfusumuz fazla olması, 17 köye hitap etmemiz gibi bir çok husus bizim ilçe olmamız için bir neden. Bir çok turistik yerin beldemizde olması yazın nüfusumuzun artması durumu bizim bir çok değerlerimizi belde olarak yönetmemiz zor oluyor. Bu tarihi ve kültürel değerlerin korumak, gelecek kuşaklara aktarmasının zor olacağından beldemizin ilçe olma zorunluluğu oluşmuştur. Turgut’un bir tarafı Milas ilçesine, diğer tarafı Aydın il sınırına kadar uzanan geniş bir alana hitap etmektedir. Kozağacı, Eskihisar, Şahinler, Yeniköy, Yeşilbağcılar, Akkovanlık, Çallı, Ortaköy, Hisarardı, Hacıbayramlar, Kırıkköy, Turgutlar, Hacıveliler, Gökgedik, Zeytinköy, Katrancı ve Turgut Beldesi nüfusu ile birlikte 10 bin 833 nüfusumuz bulunmaktadır. Bu yüzden meclisimizden aldığımız karar ile beldemizin ilçe olması için gerekli kararı aldık. Daha sonra da İç İşleri Bakanlığına kendim bizzat giderek dilekçeyi teslim ettim” dedi.

“BODRUM TURGUT REİS İSMİNİ SONRADAN SAHİPLENDİ”

Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış,Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisi ve korsanı olan Turgut Reis’in isminin kendilerine verilmesi gerektiğini belirten Başkan Salih Özen, Turgut Reis’in 14 yaşına kadar Turgut’da eski adı Leyne’de yaşadığını iddia etti. Özen, “ Turgut Reis 14 yaşına kadar burada kaldı. 14 yaşına kadar’da çobanlık yaptı. Daha sonra orduya katılmıştır. Bu yüzden Turgut Reis ismini bizim beldemize alınması için başvurumuzu yaptık. İlçe olmamız durumunda ismini Turgutreis olarak değişmesini istiyoruz” dedi.

Şehir sakinleri Bodrum Turgutreis’in daha sonradan ismi sahiplendiğini öne sürerek Turgutreis ismin kendi beldelerinin olması gerektiğini söylediler. Belde’nin 72 yaşındaki 55 yıllık esnafı olan Berber İsmail Demirel, “Bizler belediye başkanımızın çalışmalarını beğeniyoruz. Turgut Reis burada doğmuş biridir. Bu yüzden onun isminin bizim beldemize verilmesi uygun olacaktır” diye konuştu.

Turgut Belde Belediyesinin İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne yazılan dilekçede şu sözlere yer verildi:

“Turgut’un bir tarafı Milas ilçesine  diğer tarafı Aydın il sınırına kadar uzanan geniş  bir alana hitap etmektedir. Kozağacı, Eskihisar, Şahinler, Yeniköy, Yeşilbağcılar, Akkovanlık, Çallı, Ortaköy, Hisarardı, Hacıbayramlar, Kırıkköy, Turgutlar, Hacıveliler, Gökgedik, Zeytinköy, Katrancı ve Turgut Beldesi nüfusu ile birlikte 10.833 nüfusumuz bulunmaktadır. Bu yerleşkelerde yüz nüfusu iki-üç katına çıkmaktadır. Kapanacak olan nüfusu ikibinin altında olan dört belde Turgut Beldesine sınırdır. Turgut Beldesi ve çevresinin, tarihi ve kültürel değerlerini korumak, bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için Turgut beldesinin belde olarak yönetilmesi zor olacağından Beldenin ilçe olma zorunluluğu doğmuştur.”

Bu haber toplam 908 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.