Turistler Bodrum’dan Kaçıyor

Turistler Bodrum’dan Kaçıyor
MUSTAFA İNCİMuğla’nın Bodrum ilçesinde Suriyeli sığınmacılar yüzünden turistler bölgeden ayrılmaya başladı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi...

MUSTAFA İNCİ

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Suriyeli sığınmacılar yüzünden turistler bölgeden ayrılmaya başladı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu “Mültecilerin yaşadıkları yerlerdeki esnaf ve işletmeler de ciddi ekonomik ve güvenlik endişesi taşıyor. Aynı şekilde turizm ile ilgili sektörlerin, bu sektörlerde çalışanların ve işletmecilerinin hepsinde endişe var” dedi.

Sektör Endişeli

Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinin başında gelen Bodrum’da bu yaz sezonunda çok farklı bir görüntü var. Şehrin sokaklarında artık turistten çok sığınmacı dolaşıyor. Suriyeli mültecilerle birlikte, yurda yasa dışı yollarla giren başta Burma’lı olmak üzere pek çok ülkeden kaçak insan, parklarda adeta kamp kurdu. Bu durum,  şehirde yaşayan vatandaşlar ile birlikte turizmcileri de isyan ettirdi. Mavi yolculuğa çıkan yabancı turistler, yatların yanında mülteci ve kaçakları görünce kıyıya inmek istemiyor. Esnaf ve işletmeler hem iş yapamıyor, hem de güvenlik açısından tedirginlik yaşıyor.

Sokaklar Sığınmacı Dolu

Çeşitli yollarla Bodrum’a gelen çoğunluğu Burmalı yüzlerce kaçak, geceleri park ve bahçelerde uyuyor, gündüzleri de şehrin sokaklarında serbestçe geziyor. Geçtiğimiz Pazar gününden itibaren Bodrum’a gelen sığınmacı ve mülteci sayısı arttı. İlçeye değişik yollardan giren çoğu Burmalı kaçaklar yine barınmak için park ve bahçeleri tercih edince mülteci kamplarını andıran görüntüler ortaya çıktı. Alışveriş yapan turistlerle kaçakların yan yana gelmesi turizmcilerin tepkisini çekti. Bodrum'daki park ve bahçelerde kalmaları, turizm açısından olumsuz görüntü oluşturduğu gerekçesiyle kısa süre önce Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda bahçesinde toplanan sığınmacılar, ardından Mardin'deki toplama kamplarına gönderildi. İlçeye kaçak girişinin engellenmesi için kent girişinde denetimler arttırıldı. Bir haftadan bu yana azalan mülteci yoğunluğu, geçen Pazar gününden itibaren artmaya başladı. Çeşitli yollardan kente giren çoğunluğu Burmalı çok sayıda kaçağın gecelediği park ve bahçeler, mülteci kampına döndü. Neyzen Tevfik Caddesi'nde alışveriş yapan turistlerle kaçakların yan yana olması turizmcilerin tepkisine neden oldu.

Bodrum’a Yakışmıyor

Turizmciler ise yaşanan bu tablodan oldukça rahatsız. Turizmciler “ mavi yolculuğa çıkan yatların hemen yanındaki çok sayıda göçmeni gören yabancı turistlerin çocuk ve aileler, kesinlikle kıyıya inmek istemiyor. Bu manzara turizm bölgesine yakışmıyor. Televizyonlardan devletin tedbir aldığını göçmenlerin sahiplenildiğini duyuyoruz. Böyle sahiplenme olmaz. Çünkü zaten seçimler ve Ramazan ayı nedeniyle hassas bir dönemden geçen turizm bir de ilçeye yoğun göçmen akışı nedeniyle ciddi sıkıntılar içerisine girdi" dediler. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu "Açık havada ve sokakta yaşayan mülteciler, temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlanıyor. Buna karşılık yöre halkından duyarlı bir kısım insan da vicdani sorunlar yaşıyor. Mültecilerin yaşadıkları yerlerdeki esnaf ve işletmeler de ciddi ekonomik ve güvenlik endişesi taşıyor. Aynı şekilde turizm ile ilgili sektörlerin, bu sektörlerde çalışanların ve işletmecilerinin hepsinde endişe var” dedi.

Bu haber toplam 440 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.