Turizmde tehlike çanları…

Turizmde tehlike çanları…
Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden birisiyiz. Türkiye turizmini ayakta tutan İstanbul, Antalya ve Muğla illeri. Bu güne kadar Türkiye’ye gelen...

Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden birisiyiz. Türkiye turizmini ayakta tutan İstanbul, Antalya ve Muğla illeri. Bu güne kadar Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin neredeyse tamamına yakını bu üç ile geliyor. 2015 yılında turizm sezonunu ite kaka geçti. Her ne kadar yetkililer 2015 sezonu iyi geçti dese de tablo ortada. Muğla’da dahi 300’ün üzerinde turizm tesisi satılığa çıktı. Sektör banka borçlarını dahi ödeyemedi. Demek ki 2015 turizm sezonu söylendiği gibi çok iyi geçmemiş…

Bizim yetkililerimiz sadece gelen turist sayısına bakarak sezon iyi geçti diyor. Peki gelen turist kişi başı kaç lira harcadı bileniniz var mı? Artık Avrupa’nın zengin turistti Muğla’ya gelmiyor. Para harcayan turist gelmedikten sonra yılda 5 milyon yabancı turistti ağırlasanız ne olur ağırlamasanız ne olur. Önemli olan para harcayan turistti Muğla’ya getirebiliyormusunuz? Para harcayan turistti getirmek için neler yapıyorsunuz önemli olan bu…

Malumunuz ülkede yaşanan terör olayları, ekonomik kriz, Rusya ile yaşanan olaylar ve en önemlisi Suriyeli sığınmacıların durumu. Bunların hepsini üst üstte koyduğunuz zaman 2016 turizm sezonunun pek iyi geçeceğini söylemek mümkün değil. İyi geçmeyeceği yaşanan rezervasyon iptallerinden belli. Muğla’nın turizm merkezlerinde ki birçok otelde rezervasyon iptali başladı. Ve bu iptaller her geçen gün biraz daha artacak gibi gözüküyor…

Sektör temsilcileri her zamankisinden biraz daha endişeli. Çünkü turizmde önlerini göremiyorlar. Önlerini göremedikleri için yatırım yapamıyorlar. Yani sizin anlayacağınız sektörün sezon için yatırım yapmaması diğer unsurları da ciddi anlamda etkiliyor. Sektör lojistik destek veren yan kuruluşlarda bu durumdan ciddi anlamda etkilenmiş durumda gözüküyor. Lojistik destek veren yan kuruluşlar iş olmadığı için işçi çıkartmaya başladılar. Turizm sezonu başlayınca da sektörde çok fazla elamanın iş bulması da güç gibi gözüküyor…

Tüm bu olumsuzluklara rağmen yerel yönetimler, turizm birlikleri tanıtım ataklarını sürdürmeye devam ediyor. En azından yapılan çalışmalarla sektörün çok fazla zarar etmeden sezonu sürdürebilmesi hedefleniyor.  Yapılan tüm çalışmaların faydasının olup olmadığını sezon başlayınca hep birlikte göreceğiz. Umarım yapılan çalışmaların karşılığı alınır. Eğer yapılan çalışmaların karşılığı alınmaz ise sadece 2016 turizm sezonunda değil önümüzdeki sezonlara da çok büyük olumsuz etkisi olacaktır…

Burada en büyük görev biraz ilgili bakanlığa düşüyor. Yani Kültür ve Turizm Bakanlığına. Turizm sektörünün ciddi anlamda desteğe ihtiyacı var. Maddi destek bir yana sezon öncesi manevi destek her şeyden önemli diye düşünüyorum.  Ak Parti Muğla milletvekili Nihat Öztürk geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanının Ocak ayında Muğla bölgesine geleceğini söylemişti. Sektör temsilcileri ile bir araya geleceğini sorunlara neşter vurulacağını söylemişti…

Ancak Milletvekili Nihat Öztürk’ün verdiği söz yerine gelmedi. Ocak ayı bitti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanımız hala Muğla’ya gelmedi. Ne zaman geleceği de belli değil. Hatta gelip gelmeyeceği bile belli değil.  Turizm sezonu başladıktan sonra Muğla’ya gelmenin bir anlamı yok. Önemli olan sezon başlamadan gelip sektörün sıkıntılarını yerinde dinlemek ve çözüm üretmek. Sezon başladıktan sonra gelmek sadece turisttik bir gezi olur diye düşünüyorum…

Bu haber toplam 500 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.