Türkiye İçin Büyük Gurur: Gastronomi Alanında İki Kitaba Dünya Çapında Ödül
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Sarıoğlan ve Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı öğrencisi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği ve Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı mezunu Rana Şat, uluslararası büyük bir başarıya imza attı.
Geçtiğimiz aylarda tamamlanarak basımı yapılan “Menuızation Of The Local Dishes Of Mediterranean, Eastern Anatolia, Aegean, Southeastern Anatolia, Central Anatolia, Black Sea And Marmara Geographical Regions, The Pearl Of Turkish Cuisine, With The Deconstruction Method” adlı kitap Livredelyon Yayınevi tarafından, “The Effects Of Food Consumption Habits Of Generations X, Y And Z On Food Menus” adlı kitap ise Özgür Press Yayınevi tarafından yayımlandı.
Her iki eser, Portekiz’in Lizbon şehrinde düzenlenen 31. Gourmand World Cookbook Awards’ta ödüle layık görüldü. Gastronomi dünyasında “Gastronomi Oscar’ı” ve “Nobel’i” olarak anılan bu prestijli ödüller, farklı kategorilerde iki kitaba birden verildi.
Livredelyon Yayınevi’nden çıkan kitap A06 Special Awards kategorisinde; Özgür Press Yayınevi’nden çıkan kitap ise B02 Best Of The Best – Food Science kategorisinde uluslararası gastronominin en iyi kitapları arasında gösterilerek büyük başarı elde etti.
Ödül hakkında değerlendirmede bulunan araştırmacılar, “Üniversitemiz adına 175 ülkeden 930 adayın bulunduğu, dünyanın en iyileri arasında seçilmek büyük bir onurdur. Kategoride tek Türk kitabı olmamız, çalışmamızın kalitesini gösteren önemli bir başarıdır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, uluslararası alanda büyük takdir toplayan bu ödüllerin Türkiye için gurur verici olduğunu vurguladılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.