Türkiye Rusya’dan helikopter kiralamayacak

Türkiye Rusya’dan helikopter kiralamayacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin 2 yıl sonra Rusya’dan yangın söndürme helikopteri kiralamayacağını söyledi. Eroğlu “ Türkiye...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin 2 yıl sonra Rusya’dan yangın söndürme helikopteri kiralamayacağını söyledi. Eroğlu “ Türkiye orman yangınlarında kendi yangın filosunu kuracak. 47 adet yangın söndürme uçağı ve helikopteri alıyoruz. 2 yıl sonra Rusya’dan helikopter kiralama dönemi bitiyor” dedi.

Kendi hava filomuzu kuruyoruz

Türkiye orman yangınlarında her yıl milyarlarca dolar harcıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman yangınlarında kullanmak için Rusya’dan çok sayıda yangın söndürme uçağı ve helikopteri kiralıyor. Orman yangınlarında büyük bir önem arz eden uçak ve helikopterlere milyarlarca lira kiralama parası ödeniyor. Özellikle Rusya’dan kiralanan yangın söndürme helikopterlerinin eski model olması dolayısıyla teknik donanımı yetersiz kalıyor. Türkiye’de her yıl Rus tipi yangın söndürme uçağı düşüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman yangınlarına müdahale etmek için hava filosu kurmaya karar verdi.

Kiralama dönemi bitiyor

Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Muğla’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Muğla Valisi Fatih Şahin’i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu “ orman yangınlarının vazgeçilmezlerinden birisi hava desteğidir. Biz bakanlık olarak her yıl başta Rusya olmak üzere bazı ülkelerden uçak ve helikopter kiralıyoruz. Bakanlık olarak kendi hava filomuzu kurmaya karar verdik. Milli Savunma Bakanlığımız ile temasa geçtik. 47 adet yangın söndürme uçağı ve helikopter siparişi verildi. 2013 yılından itibaren uçak ve helikopterler bize teslim edilmeye başlayacak. 2 yıl içerisinde Türkiye olarak kendi hava filomuzu kurmuş olacağız. Başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerden helikopter ve uçak kiralama dönemi 2 yıl sonra tamamen bitiyor” dedi.

Orman yangınlarında başarılıyız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Türkiye’nin orman yangınlarında en başarılı ülke olduğunu söyledi. Veysel Eroğlu “ Türkiye’de bu yıl 8 bin 500 hektarlık orman alanı yandı. Muğla’da ise 217 hektarlık alan yandı. Akdeniz çanağında bulunan ülkeler arasında orman yangınlarında başarıda birinci sırada geliyoruz. Örneğin İspanya ve Yunanistan’da çıkan orman yangınlarında bizim ülkemizde yanan orman alanın kat kat fazlası yandı. Diğer ülkeler çıkan orman yangınına 40 ila 45 dakika da ilk müdahaleyi yaparken biz Türkiye’de yangına ilk müdahaleyi 13 dakika da yapıyoruz” dedi.

Bal ormanları kuruduk

Türkiye genelinde 106 adet bal ormanı kurulduğunu söyleyen Bakan Eroğlu “ Türkiye olarak bal üretiminde 2. sırada yer alıyoruz. Bu bize yetmez. Birinci sırada yer almamız gerekiyor. Bunun için Türkiye genelinde 106 adet bal ormanı kurduk. Orman köylüsüyle hiç olmadığımız kadar birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Türkiye olarak kaliteli bal üretiminde dünya birincisi olmak istiyoruz” dedi.

Muğla’ya 238 milyonluk yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “ Muğla’ya heybemiz boş gelmedik.  Muğla il genelinde bakanlık olarak 26 proje gerçekleştirdik. Bu 26 proje için 238 milyon liralık yatırım sağladık. Muğla bizim için çok önemli bir kent. Muğla’ya yatırımlarımız devam edecek” dedi.

Bu haber toplam 589 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.