üç nefeste ölmüşler

üç nefeste ölmüşler
MUSTAFA İNCİMuğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük beldesinde bulunan atık su arıtma tesisinde metan gazı zehirlenmesinden 7 kişi yaşamını yitirmişti....

MUSTAFA İNCİMuğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük beldesinde bulunan atık su arıtma tesisinde metan gazı zehirlenmesinden 7 kişi yaşamını yitirmişti. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tesis için 2 müfettiş görevlendirdi. Müfettişlerin yaptığı ilk incelemelerde tesiste  hidrojen sülfür oranının 115 ve metan gazı oranının da 6,5'un üzerinde olduğu öğrenildi. Bu oranların sınır değerlerin üç katına tekabül ettiği belirlendi. Öte yandan müfettişlerin ilk raporunda tesiste iş güvenliğinin alınmadığı gaz maskelerinin dahi bulunmadığı belirlendi. Hazırlanan adli tıp raporunda 7 kişinin ölüm sebebi zehirlenme ve boğulma olarak belirtildi.

7 kişi yaşamını yitirmişti

Milas’ın Güllük Beldesinde bulunan atık su arıtma tesisinde 17 Haziran tarihinde metan gazı zehirlenmesinden  Yüksel Kum (46), Özcan Özkan (51), Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Mevlüt Özbakır (48) ve Serkan Miral (27) ve Mustafa Öztürk(39)yaşamını yitirmişti.

Bakanlık iki müfettiş gönderdi

Metan gazı faciasının ardından Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tesislerde inceleme yapması için iki müfettiş görevlendirdi. İki müfettiş atık su arıtma tesisinde ki ilk ön raporlarını hazırladı. Tesiste ilk yapılan ölçümlerde hidrojen sülfür oranının 115, metan gazı oranının da 6,5 olarak tespit edildi. Hidrojen sülfür ve metan gazı oranlarının sınır değerlerin üç katı fazla olduğuna dikkat çekildi. İş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinde en kritik aşamayı risk analiz raporunun belirlediği öğrenildi. İşletmenin böyle bir risk analiz raporunun olup almadığı müfettişler tarafından araştırılıyor. Alının ilk bilgilere göre, iş yerinde bulunması gereken iş güvenliği ile ilgili hiçbir teçhizatın bulanmaması dikkat çekti.

Üç nefeste öldüler

Müfettişler yaptıkları incelemeler sırasında hayrete düştü.  Tesiste ki ihmaller raporda belirtildi. Raporda  iş güvenliği açısından hiçbir önlemin alınmadığı, piyasada 50 TL'ye satılan dedektörün yanı sıra gaz maskesinin bile bulunmadığı belirtildi. İşçilerin atık su arıtma tesisinin bulunduğu kuyuya inişlerinin üzerinden üç nefeste zehirlenerek öldüğü Adli Tıp Kurumu'nda ön tanıda ölüm nedenlerinin ‘zehirlenme ve boğulma' olarak kayıtlara geçtiği belirtildi. Bakanlık tarafından gönderilen müfettişlerin raporlarını bir ayda tamamlanması bekleniyor.

Çevre mühendislerinden tepki

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Müdürlüğü Milas Güllük’te yaşanan 7 işçinin yaşamını yitirdiği metan gazı zehirlenmesiyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada “17.06.2013 Tarihinde Muğla İli, Milas İlçesi Güllük Beldesinde bir Terfi Merkezinde yaşanan ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan iş kazası  Arıtma Tesislerinde yaşanan ihmali bir kez daha acı bir biçimde ortaya çıkarmıştır.Mesleki çalışma alanımız olan; Atıksu Arıtma Tesisleri,İş Sağlığı Güvenliği Mevzuatına göre “Çok Tehlikeli" sınıfta yer almaktadır.  Güllük Atıksu Arıtma Tesisinde yaşanan iş kazasının sebebi olarak ifade edilen metan gazı,hidrojen sülfür ve amonyak gazları, çalışan personel için öldürücü niteliktedir. Ülkemizde atıksu arıtma tesisleri veya atıksu pompa istasyonlarında ölüm ile sonuçlanan iş kazaları ilk kez olmamaktadır. 2007 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ)’ne ait Doğu Atıksu Arıtma tesisinde yaşanan veüç kişinin ölümü ile sonuçlanan iş kazası,2012 Yılı Kasım ayında Bodrum Yalıkavak Beldesi Arıtma Tesisinde iki işçinin terfi merkezi düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan iş kazası ve Milas İlçesinde yaşana iş kazası gibi örnekler İş kazalarının ülkemizde yaşanan ihmaller nedeni ile adeta İş Cinayeti haline geldiğini bir kez daha göstermektedir.Yukarıda da ifade edildiği gibi alınması gereken önlemlerin eksikliği ile hayatlarımız feda edilmiştir.

Günümüzde sayıları 415 civarında olan kentsel atıksu arıtma tesisi sayısının 2023 yılında 2942'ye ulaşmasının hedeflendiği düşünülürse, benzer iş kazalarının yaşanmaması için atıksu arıtma tesislerinin ve pompa istasyonlarının projelendirme aşamasında risk analizlerinin yapılarak,zehirli, boğucu gaz oluşumu ihtimali olan ünitelerde gaz ölçüm ve havalandırma sistemlerinin oluşturulması ve yapımı tamamlanan tesislerde bu ünitelerin düzenli olarak işletilerek, periyodik olarak kontrolünün sağlanması büyük önem taşımaktadır” denildi.

Bu haber toplam 1953 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.