İYİ Parti Ula İlçe Başkanı Av. Şükran Çiçek’ten 25 Kasım Açıklaması: “Kadınları Koruyamayan İktidar Kimseyi Koruyamaz”

İYİ Parti Ula İlçe Başkanı Av. Şükran Çiçek’ten 25 Kasım Açıklaması: “Kadınları Koruyamayan İktidar Kimseyi Koruyamaz”
İYİ Parti Ula İlçe Başkanı Av. Şükran Çiçek, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında parti ilçe başkanlığında kadınlarla birlikte basın açıklaması yaptı. Kadın cinayetlerinin her geçen yıl arttığını vurgulayan Çiçek, iktidarın bu alanda etkili politikalar geliştirmediğini söyledi.

Açıklamasında “Bugün mücadele günü değil, AKP iktidarında her gün yeniden yaşanan acı bir gerçekliğin günüdür” ifadelerini kullanan Çiçek, Türkiye’de 2025 yılında, şüpheli ölümler de dahil olmak üzere 328 günde 482 kadının hayattan koparıldığını belirtti. Çiçek, kadınların %65’inin evlerinde öldürüldüğüne dikkati çekerek “Kadınların en güvende olmaları gereken yer mezarları hâline geldi” dedi.

Koruma kararlarına rağmen öldürülen kadınları hatırlatan Çiçek, devletin gerekli mekanizmaları işletmediğini ifade etti. Kadınların korunma taleplerinin “kâğıt üzerinde kaldığını” söyleyen Çiçek, “Bu tablo iktidarın kadına yönelik şiddeti öncelik olarak görmediğini açıkça gösteriyor” dedi.

Kadına yönelik şiddetin toplumsal, kültürel ve siyasal bir mesele olduğuna işaret eden Çiçek, sorunun kökeninde kadını eşit birey olarak görmeyen zihniyet, cezasızlık ve etkisiz koruma mekanizmalarının bulunduğunu belirtti.

Çiçek, iktidara şu soruları yöneltti:

– “Neden caydırıcı cezalar hâlâ yasalaştırılmıyor?”

– “TBMM neden acilen toplanıp yaptırımları ağırlaştırmıyor?”

– “Haksız tahrik ve iyi hâl indirimleri neden kaldırılmıyor?”

– “Koruma kararları neden etkin uygulanmıyor?”

– “Kadını korumakla yükümlü kurumlara neden hesap sorulmuyor?”

TBMM’de oluşturulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonu’nun raporunun sunulmasının üzerinden 4,5 ay geçtiğini hatırlatan Çiçek, “Bu sürede 106 kadın daha öldü. Bunun hesabını vermeyecek misiniz?” diye sordu.

“Çözüm zor değil”

Dünyada başarı göstermiş yöntemlerin uygulanması gerektiğini söyleyen Çiçek, çözüm için şu unsurları sıraladı:

– Etkin koruma sistemi,

– Elektronik kelepçenin zorunlu hale gelmesi,

– Hızlı müdahale ekipleri,

– Ağır yaptırımlar ve cezasızlığın ortadan kaldırılması,

– Uzmanlaşmış kolluk birimleri,

– Faile zorunlu rehabilitasyon,

– Şiddet davalarında ihtisas mahkemeleri.

İYİ Parti’nin bu konuda kararlı olduğunu ifade eden Çiçek, düzenledikleri çalıştayın sonuçlarını TBMM’ye sunduklarını ve ilgili kurumlarla paylaştıklarını hatırlattı.

Şiddetin son bulması için acil üç adımı da şöyle sıraladı:

Kadının toplumdaki statüsünün güçlendirilmesi ve temsil eşitliği, Faillerin hiçbir aftan yararlandırılmaması, haksız tahrik ve iyi hâl indirimlerinin kaldırılması, Güçlü, hızlı ve etkin bir devlet mekanizmasının işletilmesi. “Kadınları, çocukları bile koruyamayan bu iktidar kimseyi koruyamaz” diyen Çiçek, açıklamasını Atatürk’ün “Yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözleriyle sonlandırdı. Çiçek, İYİ Parti’nin hedefinin kadınları eşit bireyler olarak yaşamın merkezine konumlandırmak olduğunu ifade ederek “Kadın Cumhuriyettir, Cumhuriyet kadın” dedi.

Bu haber toplam 51 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.