Üniversitenin ismi değişti

Üniversitenin ismi değişti
Muğla Üniversitesi’ne 55 milyon dolar maddi katkı sağlayan hayırsever işadamı Sıtkı Koçman’ın ölümünün üzerinden 7 yıl geçmesinin ardından...

Muğla Üniversitesi’ne 55 milyon dolar maddi katkı sağlayan hayırsever işadamı Sıtkı Koçman’ın ölümünün üzerinden 7 yıl geçmesinin ardından isminin üniversiteye verilmesi ile ilgili TBMM’de alınan karar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasının ardından bugün resmi gazete yayımlandı. Kararın resmi gazetede yayımlanmasının ardından bundan böyle Muğla Üniversitesi’nin ismi ‘Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ olarak anılacak.

Muğla Üniversitesi'ne yaptığı 55 milyon dolar yardım ile üniversitenin hamisi görevini üstlenen merhum iş adamı Sıtkı Koçman'ın ismi bundan böyle üniversite ile birlikte anılacak. Geçtiğimiz yıllarda Muğla Üniversitesi Senatosu tarafından 3 kez Koçman'ın isminin verilmesi için karar alınmış bu karar TBMM Milli Eğitim Komisyonu tarafından yapılan yardımın 100 milyon doları bulmadığı gerekçesi ile bu talep kabul edilmemişti. Koçman'ın isminin üniversiteye verilmesi için Ak Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerin komisyona ayrı ayrı verdikleri kanun teklifleri ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın devreye girmesi ile hayırsever işadamı'nın ismi üniversiteye verilmiş oldu. Başbakan’ın devreye girmesinin ardından hayırsever işadamının isminin üniversiteye verilmesi için TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan karar çıktı. Bu karar daha sonra TBMM Genel Kurulu’na gönderildi. Geçtiğimiz hafta içinde de TBMM komisyonunda kabul edilen karar imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kanunu onaylamasının ardından Koçman’ın isminin üniversiteye verildiği karar Resmi Gazetede yayımlandı.

7 yılda neler yaşandı

Muğla Üniversitesi'ne 55 milyon Dolar katkı sağlayan ve 2005 yılında hayatını kaybeden işadamı Sıtkı Koçman'ın isminin Muğla Üniversitesi'ne verilmesi için Üniversite tarafından iki defa senato kararı alındı. İlk başvuru YÖK tarafından 'Yaşadığı için' isminin verilemeyeceği gerekçesi ile ret edildi. Koçman vefat ettikten sonra tekrar başvuru yapıldı. Bu defa Koçman ismi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna takıldı. Komisyon yapılan bağış miktarını 100 milyon dolara çıkarması şartıyla kabul edeceğini belirterek ikinci kez ismin verilmesi teklifini ret etti. Sıtkı Koçman isminin Muğla Üniversitesine verilmesine için CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, 26.10.2011 tarihinde kanun teklifi verdi. Verilen kanun teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından yine dikkate alınmadı ve Muğla Üniversitesi'nin isminin 'Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi' olarak değiştirilmesi kabul edilmedi. Bu kararın ardından Muğla'nın 6 milletvekili Koçman'ın isminin üniversiteye verilmesi için aynı ayrı ayrı komisyona teklif verdi. Kanun teklifinin ardından vekiller TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Eskişehir milletvekili Nabi Avcı'yla konuyla ilgili olarak bir görüşme yaptı. Muğla Milletvekillerini dinleyen komisyon başkanı daha sonra konuyu Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile paylaştı. Muğla milletvekillerinin talebi Başbakan Erdoğan'dan olumlu yanıt alması üzerine Koçman'ın 3 kez komisyondan dönen isminin bu kez üniversiteye verilmesi kararı çıktı.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Üniversitemiz senatosu ve Yükseköğretim Kurulu’nun ‘Muğla Üniversitesi’nin adının ‘Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ olarak değiştirilmesi kararını destekleyen kanun tasarısı ve teklifi için emek veren herkese minnettarız. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün imzasına sunulan Üniversitemizin isminin ‘Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ olarak değiştirilmesi hakkında kanun tasarısı Cumhurbaşkanımız tarafından onaylandı ve resmi gazetede yayımlandı” dedi.

Koçman'ın üniversiteye kazandırdıkları

Sıtkı Koçman himayesi altına aldığı Muğla Üniversitesi'ne 55 milyon dolar harcayarak Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu, Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu, Mefharet Koçman Kız Öğrenci Yurdu, Sıtkı Koçman Öğrenci Sarayı, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sıtkı Koçman Köprüsü, kampus içi yollar, çevre ve aydınlatma, Teknik Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, jeneratör ve kesintisiz güç kaynakları, Sıtkı Koçman Spor Tesisleri, Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu, lojmanlar, Fethiye Sağlık Yüksekokulu ile İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'ni kazandırdı.

Bu haber toplam 733 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.