ÜRETİM ŞART

ÜRETİM ŞART
Asgari ücrete yılda bir defa zam gelirken temel ihtiyaçlarımıza neredeyse hemen hemen her gün zam geliyor olması dar gelirli vatandaşları olduğu kadar her kesimi ilgilendiriyor. Son gelen zamlarla beraber birçok vatandaş temel ihtiyaçlarını...

Asgari ücrete yılda bir defa zam gelirken temel ihtiyaçlarımıza neredeyse hemen hemen her gün zam geliyor olması dar gelirli vatandaşları olduğu kadar her kesimi ilgilendiriyor. Son gelen zamlarla beraber birçok vatandaş temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşadıklarını haber programlarından, günlük yaşantımızda karşılaştığımız insanlardan işitiyoruz.

Özellikle vücut direncimizi daha diri tutmamız gereken pandemi döneminde proteinli, direncimizi yüksek tutacak gıdalara daha fazla gereksinim duyuyoruz. Sürekli artış gösteren zamlar maalesef beslenme alışkanlıklarımızda değiştirdi. Hemen hemen her gün hatta bazı günler saat başı market raflarında ürünlere zam geliyor. Her doğan güne “acaba hangi ürüne ne kadar zam geldi” diye gözümüzü açıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu kırmızı et satış fiyatlarına yüzde 48, beyaz et satış fiyatlarına ise ortalama yüzde 15 oranında zam yapıldığını açıkladı. Her ilde Et ve Süt Kurumu yok tabi. Esnaf kasaplar kurum gibi yapmasa da zam yapmadan ayakta duramazlardı. Kasapta kıymanın kilosu 110 TL, kuşbaşının kilosu 120 TL, bonfilenin kilosunun 180TL olduğunu görüyoruz. Geçim derdi zorlaştı, et yemek gelir seviyesi oldukça yüksek kişilerin tercihlerini kullandığı bir durum olmaya başladı. Et yemek lüks mü oldu?

Kırmızı etten alamadığımız vitaminleri yeşillikten, sebzelerden, meyvelerden almaya gayret edelim diyoruz, sebzelere yönelmeye çalışıyoruz. Pazara çıktığımızda çok memnun olduğumuz bir Pazar alışverişi de gerçekleştiremiyoruz ne yazık ki. Eskiden 1 ya da 2 TL’ye aldığımız bir demet dereotu, roka dahi şimdilerde 4 TL- 5 TL oldu. Hem de bir demetin oranının azaldığına ama fiyatının arttığına şahit oluyoruz.

O halde üretmek lazım, tüketici toplum olmaktan kurtulmak lazım. Kimin neye ne kadar gücü yeterse üretim şart. Balkon saksılarımızda maydanoz, nane, taze soğan yetiştirme zamanı geldi de geçiyor bile. Karıncanın yangına su taşıdığı misali kimin neye gücü yeterse, hem devlet bütçesine, hem aile bütçesine katkıda bulunma zamanındayız. O ya da bu şekilde, her şekilde üretim şart. Sevgiyle…

Bu haber toplam 2117 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.