Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde güncel sismik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Özel, Ege Denizi’nde son bir haftada yaşanan sismik hareketliliğe değinerek, bölgedeki deprem ve volkan üretme potansiyeline sahip fayları 7/24 izlediklerini belirtti. 1-6 Şubat tarihleri arasında bölgede farklı büyüklüklerde 1260 depremin meydana geldiğini söyleyen Özel, bu sarsıntılardan 100’ünün 4 ve üzeri büyüklüğe sahip olduğunu vurguladı.
Özel, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“2012 yılından beri Kandilli Rasathanesi, UNESCO altında Türkiye çevresindeki denizlerde, Akdeniz, Marmara, Karadeniz ve bağlantılı tüm denizlerde deprem sonucu oluşabilecek tsunami konusunda, civarındaki 13 ülkeye ve 16 enstitüye mesaj üretmektedir.
Eğer bizim denizlerimizde, Batı kıyılarımızda büyük bir deprem olursa tsunami mesajı Kandilli Rasathanesi'nden üretilecek ve AFAD'a gönderilecektir.”
Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, bölgede sismik hareketliliğin sürdüğünü vurgulayarak, “Kandilli Rasathanesi olarak yalnızca depremleri değil, büyük bir sarsıntının kıyılarımıza ulaşabilecek bir tsunami dalgası oluşturma ihtimalini de değerlendiriyoruz. Son bir haftada yaklaşık 1260 depremin çözümlemesini gerçekleştirdik” dedi.
Ege Denizi’ndeki depremlerin tektonik yapısına dikkat çeken Özel, bölgenin tsunami açısından yüksek risk barındıran düşey faylarla çevrili olduğunu belirtti.
Son 50 yılın deprem verilerini paylaşan Özel, bölgede yaşanabilecek büyük bir depremin ardından tsunami ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.