Yağmur Yağdı Böyle Oldu

Yağmur Yağdı Böyle Oldu
Tamda MUSKİ Genel Müdürünün açıklamasının ertesi gününe denk gelen sağanak yağış Muğla’da hayatı durma noktasına getirdi. Bir gün öncesinden...

Tamda MUSKİ Genel Müdürünün açıklamasının ertesi gününe denk gelen sağanak yağış Muğla’da hayatı durma noktasına getirdi. Bir gün öncesinden meteorolojik uyarının ardından herkes önlemlerini almıştı ama kısa sürede metrekareye düşen yağışın mevsim normallerinin üstüne çıkması yağmur drenaj kanallarının taşmasına neden oldu.

***

Hayatın her alanında sosyal medya ile yatıp kalkan insanlarımız neredeyse tüm sokaklardan fotoğraf paylaştılar. Biz o yoğun yağış anlarında ofisin penceresinden Pazar yeri girişi ve bankalar caddesini izliyorduk. Ardı sıra artan yağış bir anda sokakları dere haline getirdi. Muğla merkezde yani alışamadığımız ismi ile Menteşe’de neredeyse her yağmurda su biriken sokaklarda durumun ne olduğunu görmek için yollara düştük. Aylin Karaca kavşağından Hastane kavşağına ulaşan sokak üzerinde kaldırımda yürümeyi b,r köşeye bırakın araçla ilerlemek bile ikazsızdı.

***

Kentin düşük kotlu bölgelerinde Muslihittin mahallesi Atatürk Bulvarı ve civarında ise son dönemde Doğalgaz ve bir GSM şirketi tarafından açılıp kapatılan yollarda yer yer çökmeler başlamıştı. Aynı dakikalarda Yeniköy ve Ortaköy mahallelerinden okurların ihbarları gelmeye başladı. Çok şükür yaşanan su baskınlarında can kaybı yok. Maddi hasar ise kamu hasarı ile sınırlı kaldı.

***

İlçe Belediyelerinden yağmur suları drenaj kanallarının bakımı için para isteyen MUSKİ’nin Menteşe’de yaptığı çalışmalarla bu parayı hakkettiğini düşünüyorum. Çok gaha az yağış olan dönemlerde bile yaşanan birçok sıkıntı bu kez yaşanmadı. MUSKİ ekipleri yağışlı hava alarmına bir gün önceden geçmiş tüm önlemler alınmış.

***

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen’in önceki gün yaptığı açıklamada takılı kaldım aslında. Ülgen ne kadar yumuşak söylemeye çalışsa da bazı ilçe belediyelerinin özellikle dere yatakları ve kanalları dikkatsizce tıkadığını iddia ediyor. Bazı ilçe belediyelerinin yol yapım ve muhtelif çalışmalar esnasında özensiz  çalışmaları olduğuna da değinen MUSKİ Daire Başkanı Ülgen, “Sel baskınlarının yoğun olduğu bölgelerde yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bazı tespitlerimiz oldu. Bu tespitlerimizin içerisinde yağmur suyu hatlarına ve dere içlerine yol yapım, muhtelif çalışmalar esnasında hafriyat döküldüğünü, hatları kırıldığını ve bunun gibi sel baskınlarına sebep olacak birçok özensiz çalışmaların olduğunu gözlemledik. Vatandaşlarımızın bu hizmetten mağduriyet yaşamamaları adına ilçe belediyelerimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve bizim bazı çalışmalarımız sürüyor. Ancak bu çalışmalar aşamasında gözlemlediğimiz olaylar karşısında özellikle ilçe belediyelerimizin müteahhitlerinin yanında değil MUSKİ’ye yardımcı olacaklarını düşünüyorum.  MUSKİ’ye bu konuda yardımcı olunmadığı sürece evlerde su baskınları ve taşkınların yaşanması durumunda sorumluluk sadece MUSKİ’nin değildir” dedi.

***

Bir belediye başkanı sadece Büyükşehir Belediyesine muhalefet olsun diye kendi seçenlerini zor durumda bırakır mı? Yıllar boyu Fethiye’de Dispanser Sokak haberlerini yaptık. Yağmur suları ve denizin yükselmesi ile her zaman esnaflar zor anlar yaşıyordu. Büyükşehir Belediyesinin oluşmasından hemen önce bu sokaktaki sorunlar Fethiye Belediyesi tarafından çözüldü. Ancak Büyükşehir yasasının işlemeye başlamasının hemen ardından ilkbahar yağmurlarında sokak yine sular altında kalmıştı. O dönemde Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı suçu MUSKİ’ye atmış ve “MUSKİ kapakları açmadığı için oldu” demişti. O zaman kalbimizi bozmadık ve açıklamaları dinledik haber yaptık. Ancak Ülgen’in son açıklamasının ardından acaba o dönemde kapakların açılması gerektiği bilgisi Fethiye Belediyesinden MUSKİ’ye kasıtlı olarak mı verilmedi diye düşünmeye başladım.

***

Son yaşanan Bodrum sel felaketinde de dere yatağında suyun akışını önleyecek şekilde moloz dökülü fotoğrafları basınla paylaşan yetkililer, bunların kasıtlı yapılmasından mı şüpheleniyor? Bu olayların üzerine birde sosyal medyada dolaşan bir “Fetih Görüntüsü” var. 2015 yılı sonunda alınan ve Bodrum’da ilçe içi taşımada kullanılmak üzere Bodrum’a gönderilen Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarının konvoy halinde Bodrum’a seyahatlerini cep telefonu ile görüntüleyen bir vatandaşın, “Büyükşehir, Bodrum’u fethediyor” sözleriyle paylaşması tepkilere neden oldu. Sosyal Medya üzerinde Bodrum’da yaşayanların tepkisini çeken görüntü üzerine henüz kimseden resmi bir açıklama gelmedi. Fethedilmek aslında o kadar kötü bir şey değil. Büyükşehir Bizans’ın elinden İstanbul’u alır gibi gitse de bence önce Muğla’da yaşayanların gönlünü fethetmeli. Unutmayın Gönülleri fetheden yerel yöneticiler ve siyasetçiler asla unutulmaz…

Bu haber toplam 607 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.