Ölen kişinin Bağ-Kur’lu olması durumunda, ölüm aylığı bağlanabilmesi için vefat tarihinde SGK’ya prim borcunun bulunmaması gerekiyor. SSK (4/a) kapsamında sigortalı olanlar içinse daha esnek kurallar geçerli. En az 5 yıllık sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi bulunan kişilerin yakınlarına aylık bağlanabiliyor. Eğer sigortalının 1.800 prim günü varsa, sigortalılık süresine bakılmaksızın hak sahiplerine doğrudan maaş bağlanabiliyor.

Kimler Dul ve Yetim Aylığı Alabilir?

Sigortalının vefatı sonrası:

  • Dul eş, herhangi bir ek şart aranmadan maaş alabiliyor. Ancak yeniden evlenme durumunda bu hak sona eriyor.

  • Çocuklar, çalışmamaları, emekli olmamaları ve sürekli iş göremezlik geliri almamaları şartıyla maaş alabiliyor.

    • Kız çocukları evlenene kadar,

    • Erkek çocukları ise eğitimlerine devam ettikleri sürece ve en fazla 25 yaşına kadar bu haktan yararlanabiliyor.

Reddi Miras Maaşa Engel Değil

Yargıtay’ın verdiği emsal karara göre, reddi miras yapılmış olsa dahi dul ve yetim aylığı hakkı korunuyor. Ayrıca kız çocukları, mirası reddetseler bile evlilikleri halinde "çeyiz yardımı" olarak bilinen iki yıllık ölüm aylığını toplu şekilde alabiliyor. Bu ödeme SGK tarafından geri istenmiyor.

Otomobil Şarampole Uçtu, 8 Kişi Yaralı
Otomobil Şarampole Uçtu, 8 Kişi Yaralı
İçeriği Görüntüle

Kararla birlikte, hak sahiplerinin maddi kayıp yaşamadan yasal haklarından yararlanabilmeleri mümkün hale geliyor. Uzmanlar, miras borçları nedeniyle mağduriyet yaşamamak adına reddi miras yapılmasının, sosyal güvenlikten doğan aylık haklarını etkilemeyeceğini vurguluyor.

Kaynak: TGRT HABER