TOKİ Başvurusu Yapacaklar Dikkat! Bu Detaya Dikkat Etmezseniz Reddedilirsiniz
17
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından başlatılan “Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında 81 ilde 500 bin sosyal konut için başvurular başladı. 10 Kasım Pazartesi günü başlayan ve 19 Aralık’ta sona erecek başvurular, e-Devlet üzerinden veya yetkili banka şubeleri aracılığıyla yapılabiliyor.
27
TGRT Sitesinde yer alan haberde, başvuruların ilk beş gününde sistem yoğunluğunu önlemek amacıyla T.C. kimlik numarasının son hanesine göre işlem yapılacak.
Buna göre;
- 10 Kasım’da T.C. kimlik numarasının sonu “0” olanlar,
- 11 Kasım’da “2”,
- 12 Kasım’da “4”,
- 13 Kasım’da “6”,
- 14 Kasım’da “8” olan vatandaşlar başvuru yapabilecek
- 15 Kasım itibarıyla ise kimlik numarasına bakılmaksızın tüm vatandaşlar başvuruda bulunabilecek
37
TOKİ Başvuru Şartları
Projeye başvurmak isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş ve son 10 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Başvuru sahiplerinin hane halkı aylık net gelirinin İstanbul’da 145 bin TL’yi, diğer illerde ise 127 bin TL’yi geçmemesi şartı bulunuyor. Şehit aileleri ile terör, harp ve vazife malulleri bu gelir şartından muaf tutulacak.
TOKİ projelerine yalnızca hiç konutu olmayan vatandaşlar başvurabiliyor. Başvuru sahibinin eşi ve çocukları da dahil olmak üzere tapuda kayıtlı bağımsız konutu ya da TOKİ ile devam eden sözleşmesi bulunmaması gerekiyor. Hisseli tapular için ise mülk hissesinin toplam değeri 1 milyon TL’yi geçmemek şartıyla başvuru yapılabilecek.
47
Başvurularda En Çok Gözden Kaçan Şart: 1 Yıllık İkamet
TOKİ başvurularında en çok reddedilme nedeni olarak öne çıkan detay ise ikamet süresi. Başvuru yapılan bölgedeki adrese dayalı kayıt sistemine göre, en az 1 yıldır aynı il, ilçe veya beldede ikamet ediyor olma şartı aranıyor. Bu şartı sağlamayan vatandaşların başvuruları kabul edilmiyor.
57
Şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri kategorisinde başvuru yapacak vatandaşların ise proje ilinde en az 3 yıldır ikamet ediyor olması gerekiyor. TOKİ’nin resmi açıklamasında, ikamet şartının il, ilçe veya belde düzeyinde adrese dayalı kayıt sistemine göre değerlendirileceği vurgulandı.
67
İlk Günde Başvuru Sayısı 1 Milyona Yaklaştı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye ev sahibi oluyor! Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk gün 936 bin 159 vatandaşımız başvuru yaptı. Her başvuru, devletimize duyulan güvenin göstergesi. Milletimizin bu büyük ilgisine en sağlam, en modern yuvalarla karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
77
Böylelikle TOKİ’nin 500 bin sosyal konut projesine ilk gün itibarıyla yaklaşık 1 milyon başvuru yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.