Yatağan Termik, yeraltı işletmeciliği için başvuru yaptı

Yatağan Termik, yeraltı işletmeciliği için başvuru yaptı
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Muğla’nın Yatağan ilçesi Turgut Mahallesi Mevkii’nde, “Eskihisar Yeraltı İşletmeciliği Kömür Ocağı Projesi “ planlanıyor. Proje için ÇED süreci başlatıldı.

Muğla’nın Yatağan ilçesi Turgut Mahallesinde Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Eskihisar Yeraltı İşletmeciliği Kömür Ocağı Projesi için ÇED süreci başlatıldı.

Proje 62689 Ruhsat Numaralı sahada gerçekleştirilecek olup ruhsat alanı toplamda 14 bin 100,02 ha alana sahip. Bahse konu ruhsat alanının ÇED alanı olarak belirlenen 8,3 ha (8.340 m2 ) kısmında yıllık 1.000.000 ton/yıl kapasite ile yeraltı işletmeciliğiyle kömür üretiminin yapılması ve işletilmesi öngörülüyor.

Ruhsat sahasında yeraltı işletmeciliği ile kömür üretimi gerçekleştirebilmek için şirket Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ÇED görüşü soruldu. T.C. Muğla Valiliği Mülga Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 05.07.2021 Tarih ve 1214678 Sayılı ÇED Yazısı ile Yapılan değerlendirmeler neticesinde; “Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. uhdesinde bulunan İR.7200(S:62689) 14.100,47 ha'lık IV. Grup Maden sahasında 07/02/1993 tarihinden önce faaliyete başlandığı ve galeri sürüldüğü anlaşılmıştır. Bu itibarla bahse konu faaliyet 5.521.037 ton/yıl üretim miktarını geçmemek kaydıyla " GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin ilk yayım tarihi olan 7/2/1993 tarihinden önce üretime ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projeler Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır." hükmü kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak, üretim kapasitesinde artış planlanması durumunda Müdürlüğümüze başvuru yapılması gerekmektedir. Yukarıda bahsi geçen proje ile ilgili olarak, ruhsat sahası içerisinde yer alan ve inşaatı devam eden Girme Barajı projesi kapsamında DSİ 21. Bölge Müdürlüğünün görüşünün alınması gerekmektedir.” denilmektedir.

DAVA AÇILMIŞTI

Gelinen süreçte üretim faaliyeti devam etmekte olan yeraltı işletmesinin ÇED Kapsam Dışı Kararının iptali için dava açılmış ve dava sonucu faaliyetin üretim teknolojisinin farklı olması sebebiyle ÇED Kapsam Dışı Kararı’nın iptal edilmesine karar verilmiştir.

TARIM ALANI

Planlanan proje alanı 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında “Tarım Alanı” olarak görülüyor. Planlanan proje kapsamında toplam yatırım bedeli 4 milyar 950 milyon TL olarak öngörülüyor.

Bu haber toplam 5523 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum