YATAĞAN’DA “TÜTÜNSÜZ GÜNÜ” DENETİMİ YAPILDI

YATAĞAN’DA “TÜTÜNSÜZ GÜNÜ” DENETİMİ YAPILDI
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Yatağan’da denetimler yapıldı. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinliği kapsamında Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, Yatağan İlçe Sağlık Müdürü Fırat Yazıcı ve beraberindeki heyet Yatağan’da ki işletmeleri ziyaret ederek denetim yaptı.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü sebebiyle İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince pazar yerine kurulan stantta tütün ürünlerinin zararları hakkında vatandaşlara bilgilendirme yapıldı ve broşürler dağıtıldı.

Daha sonra Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, Yatağan Belediye Başkan Yardımcı Ahmet Yunus Tuna, İlçe Jandarma Komutanı Resul Murat Kılıçarslan, İlçe Emniyet Müdürü Adil Haçan, İlçe Müftüsü Durmuş Ali Çetmi ,Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Kamuran Adalı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Alemdar, İlçe Sağlık Müdürü Fırat Yazıcı, İlçe Tarım Müdürü Ayşe Didem Biber işletmeleri ziyaret etti.

Yapılan bilgilendirmede, "Tütün endüstrisi, tütün yetiştiriciliği yoluyla küresel gıda krizine sebebiyet vermektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından içinde bulunduğumuz 2023 yılı için 31 Mayıs 'Dünya Tütünsüz Günü' teması 'Tütüne değil yiyeceğe ihtiyacımız var' olarak belirlenmiştir. Böylelikle, tütün tarımının ve tütün kullanımının çevreye, doğaya verdiği yıkıcı zararlarının ön plana çıkarılması amaçlanmaktadır." denildi.

KAYMAKAMA, SİGARAYI BIRAKACAĞINA DAİR SÖZ VERDİ

Yatağan’da yapılan denetimlerde kafede sigara içen bir genç, Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç’a sigarayı bırakacağına söz vererek sigara paketini imha etti. Kaymakamla tokalaşarak fotoğraf çektirdi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fırat Yazıcı, “Tütün yetiştiriciliği ve üretimi uzun vadeli, küresel ekolojik zararlara yol açarak, tarımın ve gıda güvenliğinin geleceğini tehlikeye atmaya devam ediyor. Zaten yetersiz olan ekilebilir arazi ve su, tütün üretimi için kullanılıyor. Binlerce hektarlık ağaç, tütün üretimi için alan yaratmak ve tütün yapraklarını ısıl işlemden geçirmek için yakıt olarak kullanılmak amacıyla sürekli olarak yok ediliyor. Böylece verimli topraklar elimizden gidiyor ve çok ihtiyaç duyulan gıda mahsullerini yetiştirmek için kullanılamıyor" dedi.

Dr. Fırat Yazıcı, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde bu yıl 'Tütüne Değil Gıdaya İhtiyacımız Var' sloganı ile yola çıkıldığını belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde tütün yerine sürdürülebilir gıda ürünleri yetiştirmeye odaklanan ‘Tütüne Değil Gıdaya İhtiyacımız Var’ hareketinin öncülüğünü yapıyor.

‘Tütüne Değil Gıdaya İhtiyacımız Var’ kampanyası ile tütün üretimi ve ekiminin önemli olduğu birçok ülkede, geçim sorunu genellikle güçlü tütün kontrol önlemlerinin uygulanmasının önünde bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu küresel kampanya, tütün çiftçileri için alternatif mahsul üretimi ve pazarlama fırsatları hakkında farkındalık yaratmayı ve onları sürdürülebilir, besleyici ürünler yetiştirmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu mahsuller, ailelerini ve küresel ölçekte milyonlarca insanı besleyecek, tütün yetiştirmenin borca dayalı kısır döngüsünden kurtulmalarına yardımcı olacak ve genel olarak daha sağlıklı bir çevreyi destekleyecektir. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde hep birlikte sağlıklı gelecek için yerimizi alalım ve ‘Tütüne Değil Gıdaya İhtiyacımız Var’ olduğu gerçeğini hatırlayalım" ifadelerini kullandı.

HABER: GÜZİDE KASIM

Bu haber toplam 755 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.