Yeni Bir Yıl/Yeni Umutlar

Yeni Bir Yıl/Yeni Umutlar
2015 yılı bitti.Geriye dönüp baktığımızda ilimizde, ülkemizde, bölgede ve dünyada önemli olaylara tanık olduk.Güzel olaylar görmedik değil, özellikle...

2015 yılı bitti.

Geriye dönüp baktığımızda ilimizde, ülkemizde, bölgede ve dünyada önemli olaylara tanık olduk.

Güzel olaylar görmedik değil, özellikle sporda ve kültür turizmde.

Sporun çeşitli dallarında Basketbol, Voleybol, Engelli sporlarında yüzümüzü güldüren sonuçlar elde ettik.

Kültür Turizm alanında 24 Nisan Muğla Stratonikea başta olmak üzere, Van Akdamar Kilisesi, İstanbul Yıldız Sarayı, Edirnedeki Uzun Köprü, Kahramanmaraştaki Ashab-ı Keyh külliyesi, Siirtteki Fakırullah Türbesi, Bolu’daki Mudurnu Ahu Kentinin UNESCO dünya mirası geçici listesine alındığı açıklandı.

Bunlarla ilgili il yetkililerinin tanıtımı güçlendirecek, herhangi bir adımı atamadıkları, çevre düzenlemelerinin ve güvenlik önlemlerinin bürokratik işleyişler nedeniyle ağır gittiğini görebiliyoruz.

Ancak Turizm İl Müdürlüğü bu konuda yol düzenlemesinin yapıldığı yolun arkaya geçirildiği, karşılama yeri projesinin hazırlandığı, çevre düzenlemesi ile ilgili olarak, Strotonikea çevresindeki arazilerin kömür işletmeleri genel müdürlüğüne ait olması nedeniyle görüşmelerin Turizm Bakanlığı ve Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında sürmekte olduğu bilgisine ulaştık.

Kazı çalışmalarının devam etmesi akademisyenlerin ve Turizm İl Müdürlüğünün takibinde olması işleyişi hızlandıracak, dolayısıyla 2016 Kültür turizmine pozif katkı sağlayacaktır.

Bu konuda Muğla Milletvekillerinin tıkanılan yerde devreye girip düğümü çözmeleri gerekmektedir.

Güvenlik konusunda ören yerlerinin korunması sorunu daha önceki yıllarda da gündeme gelmişti. Sezon öncesi sektör temsilcileri STK’lar çalıştayda tedbirleri belirleyip kamuoyu ile paylaşmalı.

Teknolojik tekniklerin güvenlik önlemlerinde nasıl kullanılacağı tartışmaya açılmalı.

Muğla il sınırları içinde gerek hava limanları, gerek deniz limanlarına gelen turist sayısı Aralık ayı başı itibariyle 3 milyon 130 bin kişi civarında 2014 verilerine baktığımızda %7’lik bir küçülme görüyoruz.

Tabiki turizmdeki hareket dünya ve bölgedeki sosyo ekonomik olayların etkilerine bağlı olarak artıyor eksiliyor. Ayrıca işletmelerin ve  sektör politikalarının turizm destinasyonlarında rolü yadsınamaz.

Ancak bölgede ve dünyada yaşanan terör olayları (ki bunlar 2015’e damgasını vuran olaylardır) dünya ve ülke turizmini negatif etkilemiştir.

Bu konuda hükümetin aldığı turizm tedbirleri güvenlik tedbirleri ile 2016 turizminin pozitif bir seyir olacağını bize gösteriyor.

Bu durum Muğla ekonomisi için önemli bir faktör.

Yine Türkiye 2015’de 2 genel seçim geçirdi. İlki 7 Haziran, 2.si 1 Kasım tarihlerinde yaşanıldı. Türkiye genelinde hatta Muğla’da Ak Parti seçimlerden zaferle çıktı.

Ancak kadın gözüyle  kadın penceresinden baktığınızda kadının yok sayıldığı bir seçim/seçimler geçirdik. Hangi partiye bakarsanız bakın. Muğla siyasetinde karar merciinde kadını göremediniz ve CHP-MHP kadın aday göstermediler.

Ak partide kadın seçilebilecek yerde varmıydı?

Tartışmalı evet. 3.sırada kadın aday vardı. Ama başka illerde evet de, Muğla gibi  Ak Parti için siyasetin zor olduğu bir ilde yerinde olmayan  bir sıralama tercihi idi.

Peki ; 2016 yılında nasıl bir dünya, nasıl bir Türkiye, nasıl bir Muğla?

Elbette terönün olmadığı, annelerin, çocukların ağlamadığı, herkesin karnının doyduğu, işsizin olmadığı , yüzleri gülen çocuk ve gençlerin çoğunlukta olduğu mutlu ve sağlıklı toplum, bölgede lider ülke Türkiye, dileklerimle 2016’ya Merhaba.

Bu haber toplam 531 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.