YİKOB'un su ihalesine tepki gösterdiler: "YİKOB'un suyun özelleştirilmesi için ihale açması suç niteliğindedir"

YİKOB'un su ihalesine tepki gösterdiler: "YİKOB'un suyun özelleştirilmesi için ihale açması suç niteliğindedir"
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Muğla'da seçim öncesi vatandaşların tepkisi sonucu iptal edilen Köyceğiz'in Yayla Mahallesinde Yeraltı Sularının İçme Suyu Olarak Satışına Yönelik 3 Yıl Süre ile Kiraya Verilmesi ihalesinin yeniden duyurulması sonrası vatandaşlar ihalenin iptali için eylem gerçekleştirdi.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca (YİKOB), Köyceğiz’in Yayla Mahallesinde bulunan Yeraltı Suları, Satış Amaçlı İçme Suyu Amacına Yönelik olarak 3 Yıl süreli kiralama İhalesi, “Açık Teklif Usulüyle” ile ihale edilecek.

30 Mayıs 2024’te yapılacak olan ihalenin Muhammen Bedeli 6 milyon 307 bin 200 TL, Geçici Teminat ise 189 bin 216 TL olarak belirlendi.

SEÇİM ÖNCESİ İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

Muğla Valiliği YİKOB tarafından 18 Ocak’ta açılacağı ilan edilen Köyceğiz İlçesi Yayla Mahallesinde Yeraltı Sularının İçme Suyu Olarak Satışına Yönelik 3 Yıl Süre ile Kiraya Verilmesi ihalesi seçim öncesi Valilik tarafından iptal edilmişti.

Muğla Su İnisiyatifi tarafından daha önce açılan ihalenin YİKOB'un yetkisinde olmadığı, yönetmeliğe aykırı ve suç niteliğinde olduğu kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Muğla Su İnisiyatifi, Köyceğiz'de suların kiralanması ihalesine ve ticarileştirilmesine karşı basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Köyceğiz ve çevre ilçelerden çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklaması Muğla Su İnisiyatifi eşsözcüsü Serdar Denktaş tarafından okundu.

"SEÇİM SONRASINA ERTELENDİĞİNİ ANLIYORUZ"

İhalenin yarın yapılacağını kaydeden Denktaş, "Aynı ihale, yerel seçim öncesinde de gündeme getirilmiş ve Muğla Su İnisiyatifi olarak yaptığımız basın açıklaması sonrasında iptal edilmişti. Basın açıklamamızda yeraltı sularını özelleştirme girişiminin YİKOB'un görevi ve yetkisi olmadığını, yasaya aykırı olduğunu belirtmiş ve iptalini talep etmiştik. İhalenin bugün yeniden gündeme getirilmesinden aslında iptal edilmediğini, sadece ortak yaşam kaynaklarının özelleştirme girişimine karşı halkın tepkisinin seçim sürecinde iktidar partisine yaramayacağı endişesi ile seçim sonrasına ertelendiği anlıyoruz" dedi.
"YİKOB'UN SU VARLIKLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ İÇİN İHALE AÇMASI SUÇ NİTELİĞİNDEDİR"

YİKOB'un görevi ve yetkisi olmadan su varlıklarının özelleştirilmesi için ihale açmasının yönetmeliğe aykırı ve suç niteliğinde olduğu vurgulayan Denktaş, "Bir kez daha Muğla Valiliğini uyarmak ve kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz: Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının görev ve yetkileri arasında yeraltı sularının kiraya verilmesi yer almamaktadır. YİKOB'un görevi ve yetkisi olmadan su varlıklarının özelleştirilmesi için ihale açması yönetmeliğe aykırı ve suç niteliğindedir.
Muğla Su İnisiyatifi olarak yaşam hakkı olan suyun ticarileştirilemeyeceğini, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasaya ve yasalara aykırı bu ihalenin yapılamayacağını söylüyoruz ve Muğla Valiliğini suç niteliğindeki bu ihaledeki ısrarından vazgeçmeye davet ediyoruz. Suyun her türlü özelleştirme girişimine karşı yasal ve meşru haklarımızı kullanarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz" ifadelerini kullandı.

"KAMU YARARI OLMAYAN İHALENİN İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"
Ayrıca Akköprü Barajının özelleştirilmesine de tepki gösteren Denktaş şu ifadeleri kullandı:

"Bu vesile ile bölgemizin sularının özelleştirilmesii için başka bir girişime daha dikkat çekmek istiyoruz. Yarın Akköprü Barajının özelleştirilmesi için açılan ihalede teklif toplamak için son gün. Bölgemizde çiftçilikle geçinen halkın yararı için, tarım alanlarının sulanması amacı ile yapılan Akköprü Barajı, sulama sistemi tamamlanmadan satışa çıkarılmıştır. Baraj özelleştirildiğinde bölge halkına sulama suyu parayla mı satılacaktır? Yoksa tarımsal sulamadan vaz geçilip baraj suyunun başka amaçlarla kullanılmak üzere mi satılması mı planlanmaktadır? Muğla Su İnisiyatifi olarak kamu yararı olmayan bu ihalenin de iptal edilmesini, sulama sisteminin yapımının biran önce bitirilerek barajın yapılış amacına uygun olarak tarımsal alanların sulanmasında kullanılmasına geçilmesini talep ediyoruz."

Bu haber toplam 398 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.