Zorla Güzellik Olur mu? / Olur.

Zorla Güzellik  Olur mu? / Olur.
Ancak kamunun sağlığı dikkate alındığında.Geçtiğimiz günlerde bireysel başvurular dikkate alınarak zorla çocuklara aşı yapmanın hak ihlali olduğu...

Ancak kamunun sağlığı dikkate alındığında.

Geçtiğimiz günlerde bireysel başvurular dikkate alınarak zorla çocuklara aşı yapmanın hak ihlali olduğu yönünde karar verilmiştir. (Çoğunlukla alınan bir karar, oybirliği ile değil) Sağlık Bakanlığı ise aşı uygulamalarının devam edeceğini belirtmiştir.

Ancak toplumun sağlığını korumak, sağlıklı nesiller yetiştirme ilkesinin uygulanması ile ilgili 24.4.1930tarih ve 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununun 1.Maddesi aynen şöyle başlar;

Md.1-Memleketin sıhhı şartlarını ıslah ve milletin sıhhatine zarar veren bütün hastalıklar veya sair muzır amillerle mücadele etmek ve mustakbel neslin sıhhatli olarak yetişmesini temin ve halkı tıbbi ve içtimai muvadenete mazhar eylemek umumi devlet hizmetlerindendir.

Bu başlık altında;

Ana çocuk sağlığını korumak, suların sanitasyonu, hapishanelerin sağlık koşullarına nezaret sıhhi nesriyat ve propagandalar ile halkı bilinçlendirmek ve 1593’ün 89.Mad. Türkiye hudutları dahilinde doğan her çocuk doğumunu takib eden ilk dört ay zarfında aşılanır. Çocuğun peder ve validesi aşı mecburiyetinin ifa edilmesinden ayrı suretle mesuldürler.

************

Başta belirtilen karar, evet bireysel haklar dikkate alınarak çıkmıştır.

Bireysel haklar demokratik toplumlarda oldukça önemlidir.

Ancak birçok bulaşıcı hastalık eradike edilmişken (Örn: Kızamık, Tbc, Çocuk felci) isteğe bırakıldığı takdirde bu hastalıkların tekrar hortlaması toplum ve devlet için ağır sonuçlar doğuracaktır.

Zaten buna zeminde vardır.

Çünkü Tüberküloz (verem) savaş durumlarında, yetersiz çevre koşulları ve beslenememeye bağlı olarak direncin düşmesi ile ortaya çıkabilecek bir hastalık.

Keza Kızamık ve Çocuk Felci ülkemizde  eşadike edilmiş hastalıklar idi. Ancak son dönemde savaş ortamından kaçıp ülkemize gelen insanların ve doğan çocuklarının aşılanmaları yapılamadığı için Kızamık ve Çocuk Felci hastalıklarında artış görülmekte.

Aşılama konusunda Aile Hekimleri il genelinde aşıyı reddeden ebeveyn olmadığını, Muğla’da aşılamanın tam yapıldığını belirtmektedir.

Sevindirici bir durum.

2023’e sağlıklı toplumla gidilecek ise Halk Sağlığı ve Koruyucu Hekimlik Hizmetleri  dikkatle uygulanmak durumunda.

Zorla güzellik olmaz, gönül işlerinde geçerli.

Bu haber toplam 445 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.